1

Temat: RB , kosztorys

Witam.

Przetarg na robotę budowlaną,wynagrodzenie ryczałtowe. Zamawiajacy do dokumentcji dołączył przedmiar ale zaznaczył że "stanowi element pomocniczy, a nie podstawę wyceny. kosztorysu na podstawie którego wykonawca dokonał wyceny ceny ofertowej nie należy dołączać do oferty. Zamawiający uzna, że podana w ofercie cena ryczałtowa jest prawidłowa bez względu na sposób jej wyliczenia. "

Jeden z wykonawców (najdroższy) dołączył kosztorys, czy muszę go sprawdzać?

2

Odp: RB , kosztorys

Przy ryczałcie nie ma potrzeby. Może doliczyli sobie coś czego wg nich w Twoim przedmiarze zabrakło, może coś ominęli.  wink

3

Najważniejszy jest projekt i na tej podstawie wykonawca wycenia robotę a więc sprawdzić można, ewentualne uchybienia nie będą miały wpływu na dalszy przebieg postępowania.

4

Dziękuję

5

dokument nie wymagany nie ma sensu go sprawdzać -chyba ,że masz czas i parcie

6

nie mam smile

7

oj tak nie ma czasu nie ma , dokumenty nie wymagane po prostu pomijasz  jakby ich nie było i tyle. Miłego dnia ja mam wolne piątki bo pracuję na 4/5 etatu HUUUUUUUURRAAA!!!

8

A ja zaczynam od dzisiaj remont własnej łazienki ...  strach jak przed maturą...

9

myszy1953 napisał/a:

dokumenty nie wymagane po prostu pomijasz

Nie zawsze myszko i nie wszystkie można tak przez palce, czasami z tych dodatkowych mogą wynikać niestworzone rzeczy wink

10

jak np. w tym przypadku http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=14236

11

Hehe smile

12

myszy1953 napisał/a:

... dokumenty nie wymagane po prostu pomijasz  jakby ich nie było i tyle ...

tak raz zrobiłem i bujam się z 25% korektą z projektu UE, bo mają jeden wyrok z KIO, który mówi, że powinno się sprawdzać ... Rok już trwa wojna i żadne tłumaczenie czy opinie nie pomagają.

13

no tutaj na tym forum są tacy nadgorliwi a nadgorliwość gorsza niż faszyzm

14

To nie chodzi o naszą nadgorliwość a o nadgorliwość kontrolujących.