1 (edytowany przez covec 2015-05-29 06:10:00)

Temat: Treść oferty a OPZ

Zamawiający w OPZ napisał, że wykonawca  wykona zamówienia w pewien sposób. Zapis ten nie znalazł swojego odzwierciedlania w warunkach udziału. Wykonawca napisał w ofercie, że wykona zamówienie, ale ani słowa  w treści oferty, czy uwzględnił sposób wykonania. W zarzuca zamawiającemu, że powinien wezwać wykonawcę do wyjaśnień, a ja pytam co wyjaśniać, skoro nie ma nawet "punktu zaczepienia", wręcz wszystko z treści oferty wskazuje na to, że wykonawca nie uwzględnił sposobu wykonania zamówienia zgodnie z OPZ.
Pytanie, kto może mieć rację? smile.
Z drugiej strony, kiedy W dostałby zamówienie, mógłby spokojnie realizować "swój plan" niezgodnie z OPZ i powołać się na ofertę w której nie napisał, że wykona tak jak żądał zamawiający w siwz smile

2

Odp: Treść oferty a OPZ

ja pewnie nawiązywałbym do art. 82.3 pzp - to m.in. z niego wynika, że Wyk. powinien złożyć ofertę zgodnie z tym co Zam. napisał w SIWZ

3

efigy007 od tego wychodzimy. Jeśliby już dopuścić wyjaśnienia z 87.1 pzp, to w tym przypadku wymagałyby wręcz "dopisania" treści w samej ofercie smile

4

oczywiście zgadzam się.

covec napisał/a:

skoro nie ma nawet "punktu zaczepienia", wręcz wszystko z treści oferty wskazuje na to, że wykonawca nie uwzględnił sposobu wykonania zamówienia zgodnie z OPZ.

a z czego wynika że np. nie uwzględnił.

5 (edytowany przez covec 2015-05-29 07:05:03)

1. Wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu itp. Dok. z rozporządzenia, 2. oświadczenie wykonawcy co do miejsca wykonania zamówienia; W wskazał szczegółowo jedno miejsce, 3. sposób obliczenia ceny oferty w formularzu, dokładnie; stawki, ilości godzin, podział godzin.

6

Covec może jednak warto wezwać do złożenia wyjaśnień, a jak już je będziesz miał przed sobą osądzisz czy prowadzą do zmiany treści oferty i najwyżej odrzucisz.
Wiesz, o co mi chodzi - żeby mieć 100% pewność.

7

też poszedłbym w to co napisała Katiqq, jak potwierdzi Twój tok rozumowania to do odrzucenia

8

Problem zniknąłby kiedy przyjmie się wyjaśnienia wykonawcy, ale te wyjaśnienia to czysta manipulacja, "dopisywanie" treści w ofercie w formie wyjaśnień (a tego już nie można). Ja rozumiem, że odrzucenie bez wcześniejszych wyjaśnień może nie jest poprawne, ale przyjmuje, że można wyjaśnić  coś co już zostało napisane w ofercie a nie uzupełnić ofertę o nową treść, która w moim przypadku nie będzie pasowała do pierwotnie napisanej oferty.

Dziękuję Wam za poświęcony czas i "trzeźwe" spojrzenie na sprawę smile

9

covec napisał/a:

Problem zniknąłby kiedy przyjmie się wyjaśnienia wykonawcy, ale te wyjaśnienia to czysta manipulacja, "dopisywanie" treści w ofercie w formie wyjaśnień (a tego już nie można).

jak wcześniej wspomniałem zgadzam się z tym co napisałeś - wyjaśnienie powinno tyczyć się jak dla mnie szerszym opisaniem co autor miał na myśli - ocenia się to co w ofercie zgodnie z art. 87 pzp. - wówczas może będzie widać czemu wykonawca tak wpisał, chyba, że nie ma wątpliwości, że jest inaczej niż OPZ na podstawie złożonych dok. ciężko gdybać nie widząc całości smile

10

Trochę Cię nie rozumiem covec, masz wątpliwości co do treści oferty poproś o wyjaśnienia, baa, to nawet powinieneś zrobić. Ty tylko możesz przypuszczać, że jest tak jak myślisz. Nawet jak zmieni treść oferty wyjaśnieniami, to przecież odrzucić go możesz - i masz wszystko czarno na białym. Trudno jest to zrozumieć...

11

Bipi dzisiaj piątek :-) nie staraj się zrozumieć.

12

a jeżeli w odpowiedzi na wyjaśnienie napisze że zamówienie będzie zrealizowane zgodnie z zapisami SIWZ ?? czy to będzie zmiana??

13

nie