1

Temat: Nowa oferta w wynku uzupełnienia

W przetargu nieograniczonym na dostawę specjalistycznych urządzeń Zamawiający wymagał, aby do oferty dołączyć:

1) specyfikację oferowanego wyposażenia, w której trzeba było podać nazwę, model, i określone parametry; oraz dołączyć
2) materiały informacyjne /techniczne (karty katalogowe) z których jednoznacznie będzie wynikało spełnienie wymagań określonych przez Zamawiającego.

Zamawiający wezwał Wykonawcę do uzupełnienia brakujących kart katalogowych.

Wykonawca odpisał: "Producent przez nas zapropoNowany w ofercie posiada w swym portfolio urządzenie bardziej wydajniejsze umożliwiające realizację dodatkowych funkcji. W związku z tym w załączeniu przedstawiamy zmodyfikowaną ofertę wraz z uzupełnieniem dokumentacji. Cena za cały projekt nie ulega zmianie. W załączeniu dokładna charakterystyka urządzenia łącznie z kartami katalogowymi potwierdzającymi wymagania Zamawiającego"

Pytanie: Co w powyższej sytuacji powinien zrobić Zamawiający? W jaki sposób Zamawiający ma odnieść się do "nowego" oferowanego urządzenia?

2

Odp: Nowa oferta w wynku uzupełnienia

IMO zmiana treści oferty. Niedozwolone.

3

"przedstawiamy zmodyfikowaną ofertę" czy to tylko dotyczy katalogu i gdzieś w formularzu ofertowym podawał nazwy itp. oferowanego urządzenia?

4 (edytowany przez jmarza 2015-06-02 11:07:34)

Tak, w specyfikacji oferowanego urządzenia podawał nazwę, model. W wyniku analizy kart katalogowych zamawiający stwierdził, iż nie ma niektórych funkcjonalności, brakuje niektórych kart katalogowych (urządzeń było dużo). Wezwał Wykonawcę do uzupełnienia kart katalogowych z których jednoznacznie będzie wynikało potwierdzenie spełniania wymagań określonych przez zamawiającego.

Wykonawca uzupełnił ofertę gdzie w piśmie przewodnim zawarł klauzulę jak powyżej oraz dołączył opis innego urządzenia i dołączył kartę katalogową dla nowego urządzenia.

5

Czyli nie dokonał wykładni treści oferty, tylko ją zmienił.

6

To wiem smile Ale chcę jakoś skutecznie umotywować odrzucenie oferty. Możesz coś podradzić?

7

Złożył drugą ofertę i tyle.

8

82.1 pzp

9

Nie złożył drugiej oferty, a jedynie nie uzupełnił wymaganych dokumentów... Zamawiający wymagał konkretnych dokumentów, które nie zostały uzupełnione, zaś nie wiem czy należy tutaj określać jako druga oferta. Jakie są wasze propozycje?

10

efigy007 napisał/a:

82.1 pzp

gdyż nie uzupełnił wymaganych dokumentów i tym samym oferta nie odpowiada treści SIWZ? Czy coś jeszcze wspominać o dodatkowym urządzeniu "nowej ofercie"?

11

dokumenty uzupełnił ale wadliwie..

12

Powołać się na odpowiedni zapis Pzp o zakazie zmiany oferty, opisać sytuację na czym w/g zamawiającego polega zmiana oferty i odrzucić ofertę.

13

jarosław - o jakim konkretnie zapisie z PZP mówisz, bo ja takiego nie widzę. Niedopuszczalne jest prowadzenie między Zamawiającym a Wykonawcą negocjacji dotyczących złożonej oferty - ale przepis ten mówi o wyjaśnieniach treści oferty - 87.1. Zamawiający nie wzywał do wyjaśnienia treści oferyt a jedynie do uzupełnienia oferty o brakujące dokumenty

14

jmarza - uzupełnienie o nowy element jest to właśnie złożenie drugiej oferty.

15

efigy007 napisał/a:

dokumenty uzupełnił ale wadliwie..

Czy mógłbyś podsunąć mi jakiś wyrok, gdzie można byłoby ciekawie uzasadnić?

16

bipi napisał/a:

jmarza - uzupełnienie o nowy element jest to właśnie złożenie drugiej oferty.

No jeśli tak uważasz to ok, ale powiedz mi na jaki art. z ustawy mogę powołać się piszac uzasadnienie faktyczne i prawne.

17

Przeczytaj np. KIO 1749/11.

18

87.1