1

Temat: Pytanie dotyczące formularza ofertowego

Witam,

mam problem z jedną, że złożonych ofert. Zamawiający wymagał zaoferowania najwyższej dostępnej wersji oprogramowania w języku polskim sterującego pracą urządzenia, przy jednoczesnym podaniu numeru wersji w formularzu. Jeden z wykonawców z szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia podał, że zamierza zaoferować najwyższą wersję i na tym zakończył, nie podając jaka to wersja.

W takim wypadku sądzicie aby tego Wykonawce wezwać do złożenia wyjaśnień? Czy wyjaśnienia będą powodowały modyfikację treści oferty? Nasz prawnik nie dał mi jednoznaczej opinii, jednakże jest nastawiony na odrzucenie oferty z tytułu niezgodności z SIWZ.

Nie jest to oferta najkorzystniejsza, aczkolwiek druga w kolejności.

Pozdrawiam
Tomek

2

Odp: Pytanie dotyczące formularza ofertowego

ja bym najpierw wezwała do złożenia wyjaśnień

3

Osobiście też jestem za wezwaniem do wyjaśnienia. Ale w takim przypadku jeżeli Wykonawca takie wyjaśnienia złoży to Waszym zdaniem takie wyjaśnienie, polegające na wskazaniu wersji oprogramowania będzie powodowało modyfikację złożonej oferty?

4

W wyniku wyjaśnień uzupełni treść złożonej oferty co jest nie do przyjęcia.

5

Beznadziejny warunek.
Nie wystarczyło zapisać że Wykonawca dostarczy najnowszą wersję oprogramowania? Szczególnie że między TSO a dostawą mija trochę czasu. Co zrobisz w przypadku gdy w tym terminie producent wypuści nową wersję? Będziesz się trzymać nr wersji z oferty i jednocześnie nie będzie to najnowsza wersja czy też dopuściłeś zmianę przedmiotu w tym zakresie?