1

Temat: pełnomocnictwo podpisane przez członka zarządu wykreślonego z KRS

Witam,
chciałabym się upewnić, czy dobrze zrobię wzywając wykonawcę do złożenia pełnomocnictwa.

Wykonawca złożył pełnomocnictwo podpisane w dniu 26.09.2014 przez członka zarządu i prezesa zarządu i poświadczone notarialnie w dniu 26.02.2015.

Z dołączonego KRS wynika, że członek zarządu podpisujący pełnomocnictwo został wykreślony z KRS w dniu 16.04.2015, więc moje pytanie jest takie, czy to pełnomocnictwo jest wadliwe i muszę wezwać do złożenia nowego pełnomocnictwa?

Dodam, że podmiot reprezentuje dwóch członków zarządu, więc muszą być dwa podpisy.

2

Odp: pełnomocnictwo podpisane przez członka zarządu wykreślonego z KRS

te pełnomocnictwo to jest ogólne? udzielone na jakiś okres czy na czas nieokreślony?

3

pełnomocnictwo jest chyba na czas nieokreślony bo nie ma żadnej daty końcowej, tylko doczytałam, że wygasa z chwilą odwołania pełnomocnictwa przez spółkę lub z upływem okresu wypowiedzenia w przypadku rozwiązania z pełnomocnikiem umowy o pracę.

4

Zacznij od wyjaśnienia.

5

jak jest na czas nieokreślony to wg mnie nie ma się czego czepiać.
jeżeli masz pewność, że w dniu udzielenia pełnomocnictwa ten pan X był w KRS i miał prawo podpisać z innym członkiem to pełnomocnictwo, to jak dla mnie jest ok.

6

z KRS wynika, że w dniu udzielenia pełnomocnictwa był jeszcze członkiem zarządu.
więc nie będę go wzywać do złożenia nowego pełnomocnictwa

7

kiedyś jak miałem kontrolę z RIO, to mi się przyczepił, że w KRS nie było gościa co udzielał pełnomocnictwo z innym gościem (w między czasie gościu odszedł z pracy). powiedział, że powinienem wystąpić o wyjaśnienia. w protokole z kontroli nic o tym nie wspomniał, to była tylko taka rada na przyszłość.
czasem kontrolujący to też człowiek smile

8

karosnac napisał/a:

Witam,
chciałabym się upewnić, czy dobrze zrobię wzywając wykonawcę do złożenia pełnomocnictwa.

Wykonawca złożył pełnomocnictwo podpisane w dniu 26.09.2014 przez członka zarządu i prezesa zarządu i poświadczone notarialnie w dniu 26.02.2015.

Z dołączonego KRS wynika, że członek zarządu podpisujący pełnomocnictwo został wykreślony z KRS w dniu 16.04.2015, więc moje pytanie jest takie, czy to pełnomocnictwo jest wadliwe i muszę wezwać do złożenia nowego pełnomocnictwa?

Dodam, że podmiot reprezentuje dwóch członków zarządu, więc muszą być dwa podpisy.

Pełnomocnictwo jest dobre - nie zostało cofnięte - nie ma znaczenia, że nie ma już tego człowieka. Do zaakceptowania.

9

dziękuje za podpowiedź, ale po zbadaniu oferty okazało się, że są błędy w obliczeniu ceny i będę musiała ją odrzucić. w tabeli cenowej wykonawca źle wyliczył podatek VAT, a stawka podatku nie była określona i przyjął błędnie wyliczoną wartość brutto do formularza ofertowego.