1

Temat: Na 3 dni przed - termin związania ofertą

Zgodnie z art. 85 ust. 2 mówi, że "Zamawiający może tylko raz, co najmniej na 3 dni przed upływem terminu związania ofertą zwrócić się do wykonawców o wyrażenie zgody na przedłużenie tego terminu o oznaczony okres".

Jest jeszcze 6 dni do upływu terminu związania ofertą. Czy Zamawiający może dzisiaj zwrócić się z wnioskiem o przedłużenie tego terminu, z prośbą o dostarczenie oświadczenia Wykonawcy o wyrażeniu takiej zgody - w terminie określonym, który przypada na 1 dzień przed upływem pierwotnego terminu związania ofertą?

2

Odp: Na 3 dni przed - termin związania ofertą

Zwrócić można się wcześniej, termin "co najmniej na 3 dni" jest terminem ostatecznym.

3

No wiem, ale mi chodzi, czy można wyznaczyć termin na przesłanie zgody - aby trafiło do zamawiającego na 1 dzień przed upływem pierwotnego terminu związania ofertą

4

Tylko takie wyznaczenie terminu przed terminem upływu będzie wg mnie nieskuteczne!

5 (edytowany przez Marcel 2015-06-08 14:11:23)

Oczywiście że nie będzie skuteczne, dlaczego oświadczenie (zgoda) ma być 1 dzień przed upływem terminu?

6

Zamawiający określił, że zgoda musi trafić do zamawiającego najpóźniej do piątku, zaś termin mija w sobotę.

7

No więc jak zostanie wysłane w sobotę to zamawiający będzie zobligowany uznać.

8

Wiem smile