1

Temat: Brak w ofercie wymaganego kryterium

P.N. Wykonawca w formularzu ofertowym podał cenę, która była jednym kryterium oceny ofert, drugiego kryterium oceny ofert nie wpisał (miał wpisać ilość stacji obsługi). Według mnie oferta jest do odrzucenia, natomiast prawnicy twierdzą, że nie mogę jej odrzucić. Przy ocenie ofert proponują w tym kryterium nie przyznać punktów. Nie wiem jak się do tego ustosunkować. Może ktoś ma jakieś przykłady takiej sytuacji, co w niej zrobić. Proszę o pomoc.

2

Odp: Brak w ofercie wymaganego kryterium

m&m napisał/a:

P.N. Wykonawca w formularzu ofertowym podał cenę, która była jednym kryterium oceny ofert, drugiego kryterium oceny ofert nie wpisał

To w końcu ile było kryteriów oceny ofert???

3

dwa kryteria: cena i ilość stacji

4

a nie było minimalnej ilości stacji określonej w SIWZ

5

Moim zdaniem do odrzucenia. Masz sam/a sobie wpisać ilość stacji? Oferty nie da się porównać do pozostałych.

6

Też tak uważam, że do odrzucenia, ale prawnik się uparł, że można uznać ofertę i przy ocenie ofert nie brać pod uwagę tego drugiego kryterium (tylko nie wiem jak to sobie wyobraża).

7

jo napisał/a:

a nie było minimalnej ilości stacji określonej w SIWZ

nie było. chcieliśmy żeby nam podali. w poprzednich postępowaniach nie było z tym problemu.

8

m&m napisał/a:

prawnik się uparł, że można uznać ofertę i przy ocenie ofert nie brać pod uwagę tego drugiego kryterium (tylko nie wiem jak to sobie wyobraża).

Zgłoś to do kierownika zamawiającego, poinformuj jakie ty zajmujesz stanowisko i zaproponuj, że przystaniesz na rozwiązanie prawnika jeśli da ci opinię na piśmie.
Zakładam, że nie da. Nigdy nie dają.

9

Zostało to zgłoszone i chyba bardziej podziela zdanie prawnika niż moje. Opinię mam mieć na piśmie, ale co to daje.

10

To, że w protokole zawrzesz odrębne stanowisko i masz tak zwany du...chron. A pan prawnik niech się dokształci. Teraz masz uznaniowo ocenić tę ofertę, a pozostałe wg 2 kryteriów? To kierownik ściąga na siebie nieszczęście w postaci przerąbania sprawy przed KIO. Jak zapłaci 10 tys. to będzie wiedział komu dać wiarę kolejną razą.

11

No tak, to mam, ale wolałabym żeby ochronić interes kierownika, tylko jak to przetłumaczyć, nie mam nawet żadnych orzeczeń w takiej sprawie.

12

Oferta jest niezgodna z SIWZ.

13

A jak mogę to wytłumaczyć kierownikowi? masz pomysł?

14 (edytowany przez Marcel 2015-06-10 14:43:36)

Wykonawca w swojej ofercie powinien złożyć oświadczenie, na jaki czas udziela gwarancji, takiego oświadczenia nie złożył więc zamawiający nie może oświadczać za wykonawcę.
Na przyszłość w SIWZ należy wprowadzać regulację w tej kwestii, wówczas przy zapisie że w przypadku braku okresu gwarancji, zmawiający przyjmie minimalną wymaganą.

15

Marcelku - fora pomyliłeś big_smile tutaj chodzi o ilość stacji - o ile się nie mylę. A wracając do sprawy - trudno powiedzieć - ja bym odrzucił - wg mnie nie można uznać, że ma 0 stacji (sic!) wink bo jeśli przyjąć 0, to u niego nie zatankujesz wink

16

O kurcze, o gwarancji pomyślałem heh, ale nie zmienia to stanu sprawy.

17

dzięki wszystkim za wypowiedzi.
pozdrawiam

18

czyli jakby wpisał 0 (zero) stacji to by było ok?? a jeżeli nic nie wpisał (czyli też 0) to nie ok wink

19

m&m napisał/a:

Też tak uważam, że do odrzucenia, ale prawnik się uparł, że można uznać ofertę i przy ocenie ofert nie brać pod uwagę tego drugiego kryterium (tylko nie wiem jak to sobie wyobraża).

To znaczy, że gdyby nie podał ceny a podał ilość stacji to też byłoby ok?

20 (edytowany przez jo 2015-06-11 08:48:41)

ja wpisuje w formularzu ofertowym że nie wypełnienie informacji o wysokości  drugiego kryterium powoduje przyjęcie minimalnego przyjętego w SIWZ kryterium
jednak zgadzam się z przedmówcami że do odrzucenia

21

a mój prawnik nadal stoi przy swoim, że nie ma podstaw do odrzucenia, a nawet chce dokonać poprawy jako inna omyłka.

22

Tego się nie da poprawić jako inna pomyłka, bo dojdzie do zmiany treści oferty, skoro nie mieliście zastrzeżenia w siw (ma posiadać co najmniej 3 stacje; jeśli W nie określi ile ma stacji, Z przyjmie, że posiada minimalną ich ilość).
Zobacz na post 19 i odwróć sytuację. Zapytaj prawnika czy gdyby nie byłoby ceny, to też przyjąłby taką ofertę i poprawiał w ramach innej omyłki? No bzdura kompletna!!!

23

Przeczytaj sobie wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 2013-11-26, KIO 2629/13. Może tu coś znajdziesz, co przekona prawnika do zmiany zdania.

24

dzięki za wszystkie posty.

25

m&m napisał/a:

a mój prawnik nadal stoi przy swoim, że nie ma podstaw do odrzucenia, a nawet chce dokonać poprawy jako inna omyłka.

Udało się przekonać, czy nie?