1 (edytowany przez jo 2015-06-10 08:16:38)

Temat: projekty termomodernizacuji budynków - drugie kryterium

projekty termomodernizacuji budynków - drugie kryterium
ma ktoś jakieś sprawdzone pomysły, skrócenia terminu nie chcę bo to same kłopoty (np z uzgodnieniami konserwatora zabytków) a nie chcę wpisywać termin płatność faktury

2

Odp: projekty termomodernizacuji budynków - drugie kryterium

Postawiliśmy na gwarancję. Myślę, że w tym wypadku jest to najlepsze wyjście.

3

ale to jest postępowanie na projekty techniczne

4

O tym właśnie napisałam. Analizowałam ogłoszenia na BZP i najwięcej było z drugim kryterium: termin wykonania - co niestety u nas nie wchodziło w grę, dlatego zadecydowaliśmy o gwarancji. Nie wiemy nawet kiedy ruszy inwestycja, stąd też gdyby w ciągu powiedzmy 3 lat wyszły jakieś błędy w dokumentacji projektant będzie to musiał poprawić w ramach gwarancji.

5

3 lat daliście jako podstawa a wydłużenie dodatkowo punktowane czy każdy termin dodatkowo punktowany??

6

Najkrótszy możliwy do zaoferowania okres gwarancji jakości wynosi 24 miesiące od daty podpisania protokołu odbioru końcowego. Najdłuższy możliwy do zaoferowania okres gwarancji jakości wynosi 60 miesięcy od daty podpisania protokołu odbioru końcowego. W przypadku nieokreślenia w ofercie terminu gwarancji, zamawiający przyjmuje, że zaoferowano najkrótszy okres gwarancji jakości zastrzeżony przez zamawiającego ? 24 miesiące. Zaoferowanie terminu gwarancji poniżej 24 miesięcy skutkować będzie odrzuceniem oferty. Zaoferowanie terminu gwarancji powyżej 60 miesięcy skutkować będzie przyznaniem maksymalnej ilości punktów w kryterium terminu gwarancji, czyli 10.

7

ok dzięki

8 (edytowany przez jo 2015-06-10 12:24:51)

mam jeszcze jedno pytanie termin realizacji zamówienia obejmuje uzyskanie prawomocnego pozwolenia na budowę lub zgłoszenia czy termin dostarczenia dokumentacji do zamawiającego i termin zatwierdzania w starostwie nie liczycie??
projektanci się rzucają że nie mają wpływu na starostwo

9

Czas na wykonanie oscyluje ok 6 mies. i w tym uwzględniono uzyskanie wszelkich pozwoleń.

10

Katiqq napisał/a:

O tym właśnie napisałam. Analizowałam ogłoszenia na BZP i najwięcej było z drugim kryterium: termin wykonania - co niestety u nas nie wchodziło w grę, dlatego zadecydowaliśmy o gwarancji. Nie wiemy nawet kiedy ruszy inwestycja, stąd też gdyby w ciągu powiedzmy 3 lat wyszły jakieś błędy w dokumentacji projektant będzie to musiał poprawić w ramach gwarancji.

zawsze BŁĘDY w dokumentacji naprawia się bezpłatnie chyba ,że u Was się za nie płaci a gwarancja autora projektu powinna wygasać razem z gwarancją Wykonawcy, który realizował projekt.

11

jo napisał/a:

projektanci się rzucają że nie mają wpływu na starostwo

I mają rację, ponieważ na działanie urzędników i termin wydania pozwolenia na budowę wpływu nie mają. Kiedyś dwa dni po ogłoszeniu postępowania na dokumentację dostałem protest do zapisów SIWZ od jakiejś Polskiej Izby Projektantów (nazwy nie pamiętam dokładnie) z zarzutem, że termin wykonania zamówienia zbyt krótki, ze na wydanie pozwolenia na budowę to urzędnicy mają 2 miesiące, że taki termin może budzić podejrzenia o możliwym łapówkarstwie i tego typu rzeczy. Od tego czasu nie wliczam terminu na uzyskanie pozwolenia na budowę do terminu wykonania zamówienia.

12

czyli chyba pójdę w termin płatności faktury  sad

13

a może iść w parametry dotyczące efektywności energetycznej budynku albo kosztów użytkowania obiektu po termomodernizacji albo wskaźniki ograniczenia emisji? określić minimum i maksimum? do założeń projektowych chyba i tak trzeba wpisać jakieś minimum

14

tak tylko czy oferent może na tym etapie określić jakie parametry osiągnie po pracach (w ramach zadania ma sporządzić audyt) projektowych i jak to sprawdzić, ostateczna weryfikacja dopiero po wybudowaniu i eksploatacji moim zdaniem w postępowaniu na projekt nie można rzetelnie nie tylko oszacować kosztów użytkowania ale  sprawdzić ich poprawności

15 (edytowany przez Katiqq 2015-06-11 12:20:08)

myszy1953 napisał/a:

gwarancja autora projektu powinna wygasać razem z gwarancją Wykonawcy, który realizował projekt.

Myszko ale ja nie jestem w stanie określić kiedy inwestycja będzie realizowana. I tu jest pies pogrzebany.

myszy1953 napisał/a:

zawsze BŁĘDY w dokumentacji naprawia się bezpłatnie

Tylko i wyłącznie w terminach określonych w art. 568 KC, a my zabezpieczyliśmy się gwarancją i zrównaliśmy ją z rękojmią.