1

Temat: Przedłużenie terminu związania ofertą

W postępowaniu oferty złożyło 10 wykonawców. Tuż przed upływem TZO 2 wystąpiło z wnioskiem o Przedłużenie TZO. Pozostali nie zrobili nic, zamawiający też.
I co zrobić z pozostałymi?
Art. 24.2.2 mówi o wykluczeniu w syt. gdy na wezwanie zamawiającego wykonawca nie wyrazi zgody na Przedłużenie TZO. Brak tu mowy o przedłużeniu na wniosek wykonawców.

Sytuacja opisana w IV.3.10. na str. 62 http://uzp.gov.pl/cmsws/page/GetFile1.aspx?attid=8372

Ciekawa jestem waszych opinii.

2

Odp: Przedłużenie terminu związania ofertą

Nikt nic nie sądzi?

3

no ja jestem za tym co KIO " Izba podkreśla, co zostało już wcześniej wskazane, że wykonawca nie może ponosić negatywnych konsekwencji bezczynności i zaniechania Zamawiającego wtoku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego".
Umowę można przecież podpisać również po TZO.

4

A załóżmy taką sytuację: tydzień przed upływem TZO wpływa do Z wniosek o przedłużenie TZO od wykonawcy X o 30 dni, a następnego dnia od wykonawcy Y o 60 dni. Ustawa nie określa minimalnego ani maksymalnego terminu o jaki można przedłużyć. Czy Z ma osądzić o jaki termin zostanie przedłużony TZO? Jeśli nie zareagują pozostali wykonawcy ani Z, to rozumiem, że zgodnie z przytoczoną opinią UZP i tak wszystkie oferty są w grze.
Nigdy nie miałam takiego przypadku, sama nie wiem co o tym myśleć.

5

ad. 1 moim zdaniem Z. nie ma osądzać o jaki termin ma Wyk. przedłużyć, bo przecież Wyk. może bez końca i ile chce...
ad.2 tak wszystkie oferty w grze - z tym, że nie ma już sankcji dla Wyk. który będzie się uchylał od podpisania umowy..

6 (edytowany przez memphis 2015-06-08 06:38:45)

To, co uchwaliło KIO jest w miarę logiczne, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by taką ofertę wybrać. Z tym jednak, że KIO w tej sprawie wydało wiele innych interpretacji, a i zamawiający często z tych interpretacji korzystają, np.

KIO/KU 89/12: ?jeśli termin związania ofertą w sposób bezskuteczny upłynie ? tj. bez stosownego jego przedłużenia, przewidzianego w przepisach ustawy P.z.p. (na skutek wezwania Zamawiającego lub samodzielnie przez wykonawcę) należy uznać, że wykonawca nie zgadza się na przedłużenie okresu związania ofertą i skutkuje to koniecznością wykluczenia wykonawcy z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 2 ustawy P.z.p. Mając powyższe na uwadze, Izba uznała, iż powołany przepis obejmuje swym zakresem również przypadek, gdy wykonawca nie przedłużył terminu związania ofertą z własnej inicjatywy?

KIO 1804/12: ?podkreślenia wymaga okoliczność, iż termin związania ofertą jest istotnym terminem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, a jego upływ skutkuje uznaniem, że oferta wykonawcy przestała wiązać i nie może w związku z tym stanowić podstawy wyboru jako oferty najkorzystniejszej w postępowaniu, zgodnie z przepisami ustawy Pzp?.

KIO KD 46/10: "Z chwilą upływu okresu związania ofertą należy uznać , że wykonawca nie jest zainteresowany realizacją niegdyś złożonej oferty, gdyby był, to by sam z własnej inicjatywy w oparciu o przepis art. 85 ust. 2 przedłużył okres związania ofertą.?
?Jeżeli Wykonawca dobrowolnie nie przedłużył terminu związania ofertą /pomimo takiej możliwości/ należy wyprowadzić logiczny wniosek, iż jego udział w postępowaniu zakończył się.?

Ja sam z tych interpretacji korzystałem, chociaż miałem wątpliwości. Teraz bym się nad tym jeszcze raz zastanowił.

7

Memphis właśnie o to chodzi, że te wyroki KIO, które przytoczyłeś zaprzeczają temu, co wynika z tego protokołu pokontrolnego. Sentencja jest taka: W konsekwencji należy stwierdzić, że zamawiający wykluczając z udziału w postępowaniu wykonawców z powodu nieprzedłużenia z własnej inicjatywy terminu związania ofertą, naruszył dyspozycję art. 24 ust. 2 pkt 2 ustawy Pzp, który stawia wymóg, by wykluczenie zostało poprzedzone wezwaniem wykonawcy do przedłużenia terminu związania ofertą, na które wykonawca odpowie negatywnie.

I teraz jak sobie radzić, skoro wielu z nas rozstrzygając postępowanie, mając do czynienia z niejasnymi sytuacjami bazuje właśnie na orzeczeniach KIO? Robią z nas wariatów i tyle.