1

Temat: Zobowiązanie podmiotu trzeciego

Witam ponownie.

1. W załączył do oferty Zobowiązanie podmiotu trzeciego (wsparł się jego referencjami). W zobowiązaniu podmiot trzeci napisał, że nie będzie brał udziału w realizacji zamówienia, nie będzie podwykonawcą. Udostępnienie będzie polegać na doszkalaniu, doradztwie i DOSTAWIE (podmiot trzeci to producent węzłów).
W dalszej części charakter stosunku określono jako: umowa dostawy oraz umowa doradztwa.

Trochę zgłupiałem, to w końcu nie będzie brał udziału czy będzie podwykonawcą na dostawę?

Zmienia to postać rzeczy gdyż w SIWZ żądałem w takiej sytuacji od podmiotu trzeciego dokumentów: oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia, krs, krk, zus, us. Wykonawca ich nie załączył, a ja nie wiem czy uznać zapis, że podmiot trzeci nie będzie brał udziału czy jednak uznać, że będzie, tym bardziej, że to najtańsza oferta i nadejdzie moment przy realizacji, że będą musieli przedstawić podpisaną umowę na podwykonawstwo na dostawę.

2. Problem też dotyczy zobowiązania (dot. użyczenia osób w postaci kierownika robót, itp). Nic więcej  treści zobowiązania nie wynika. Dokumentów podmiotu trzeciego nie załączono.
Dopytywać jaki będzie sposób wykorzystania, itp czy uznać, że podmiot trzeci nie bierze udziału i zostawić ?

3. Czy dokument dot. podmiotu trzeciego (np. krs) może być potwierdzany za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę, czy musi być przez ten podmiot ?

2

Odp: Zobowiązanie podmiotu trzeciego

Pomoże ktoś?

3

1. Będzie podwykonawcą w ramach dostaw w trakcie r. budowlanych.
2. Wyjaśnić lub wezwać do uzupełnienia pisemnego zobowiązania.
3. Może podmiot trzeci oraz wykonawca.

4

1. No czyli co dalej. Napisali, że nie podmiot nie będzie brał udziału w realizacji i nie złożyli wobec tego dokumentów podmiotu trzeciego (zus, us,itp). A jak napisałeś wynika, że będzie podwykonawcą. Należy więc wezwać do uzupełnienia o dokumenty podmiotu trzeciego? Czy kierować się treścią zobowiązania, że udziału podmiotu trzeciego nie będzie ?

2. Czy w wezwaniu do uzupełnienia, można wskazać iż z treści zobowiązania nie wynika czy podmiot trzeci będzie brał udział w  realizacji części zamówienia czy też nie?
Czy napisać jaki będzie sposób wykorzystania zasobów (ale W potem nie wiedzą o co chodzi)

5

jak ktoś Ci przywiezie glazurę do domu to bierze udział w jej ułożeniu na ścianach? a to już jest robota budowlana - dostawca nie jest podwykonawcą

6

Czyżby?, a dostawy i usługi nie dotyczą podwykonawstwa w zakresie r. budowlanych?

7

Usługi, dostawy lub roboty budowlane stanowiące przedmiot umowy o podwykonawstwo muszą być częścią zamówienia publicznego. Odwołując się w szczególności do orzecznictwa Krajowej Izby Odwoławczej (dalej: KIO) wykształconego na gruncie poprzednio obowiązującego przepisu art. 36 ust. 4 ustawy Pzp , przyjąć należy, iż analogicznie dla interpretacji art. 2 pkt 9b ustawy Pzp ?pod pojęciem części zamówienia należy rozumieć fragment większej całości, którą w tym przypadku jest przedmiot zamówienia?. Częścią zamówienia na usługi, dostawy oraz roboty budowlane jest zatem wyodrębniony fragment wykonywanych usług, dostaw, lub robót, rozumiany jako część zakresu zamawianego świadczenia. Przedmiotem umowy o podwykonawstwo na usługi, dostawy, jak i roboty budowlane może być również realizacja świadczenia wchodzącego w skład opisu przedmiotu zamówienia, a także realizacja takiego świadczenia, które służy wykonaniu przedmiotu zamówienia, np. dostawa materiałów służących realizacji robót budowlanych ujętych w opisie przedmiotu zamówienia. Nie będą objęte zakresem umowy o podwykonawstwo, takie usługi, dostawy lub roboty budowlane, które wprawdzie będą powiązane z przedmiotem zamówienia, ale nie będą służyły jego realizacji, np. usługi ubezpieczeniowe lub prawnicze.

8

No to ja już nie wiem co robić. Podmiot trzeci wyraźnie oświadczył, że nie będzie podwykonawcą, nie będzie brał udziału w realizacji a jedynie będzie doradzał, przeszkalał i będzie dostawcą.

Nawet nie wiem jak to ugryźć: wyjaśniać treść bo jedno z drugim się kłóci trochę, czy wzywać do złożenia prawidłowego zobowiązanie, czy wezwać do uzupełnienia dokumentów podmiotowych bo Zamawiający uważa, że podmiot ten będzie brał udział w realizacji czy po prostu to zostawić: mam oświadczenie, że nie będzie brał udziału, nie mam dok. podmiotowych i wszystko gra.