Temat: Zobowiązanie podmiotu trzeciego
Witam ponownie.
1. W załączył do oferty Zobowiązanie podmiotu trzeciego (wsparł się jego referencjami). W zobowiązaniu podmiot trzeci napisał, że nie będzie brał udziału w realizacji zamówienia, nie będzie podwykonawcą. Udostępnienie będzie polegać na doszkalaniu, doradztwie i DOSTAWIE (podmiot trzeci to producent węzłów).
W dalszej części charakter stosunku określono jako: umowa dostawy oraz umowa doradztwa.
Trochę zgłupiałem, to w końcu nie będzie brał udziału czy będzie podwykonawcą na dostawę?
Zmienia to postać rzeczy gdyż w SIWZ żądałem w takiej sytuacji od podmiotu trzeciego dokumentów: oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia, krs, krk, zus, us. Wykonawca ich nie załączył, a ja nie wiem czy uznać zapis, że podmiot trzeci nie będzie brał udziału czy jednak uznać, że będzie, tym bardziej, że to najtańsza oferta i nadejdzie moment przy realizacji, że będą musieli przedstawić podpisaną umowę na podwykonawstwo na dostawę.
2. Problem też dotyczy zobowiązania (dot. użyczenia osób w postaci kierownika robót, itp). Nic więcej treści zobowiązania nie wynika. Dokumentów podmiotu trzeciego nie załączono.
Dopytywać jaki będzie sposób wykorzystania, itp czy uznać, że podmiot trzeci nie bierze udziału i zostawić ?
3. Czy dokument dot. podmiotu trzeciego (np. krs) może być potwierdzany za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę, czy musi być przez ten podmiot ?