1

Temat: czy można unieważnić postępowanie

Jeżeli mam obiecane przyznanie środków "krajowych" ale dopiero po przetargu i do końca nie wiadomo ile ich będzie - czy mogę zapisać w ogłoszeniu coś na wzór pkt 4.IV.17 ogłoszenia "Że przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia"
Jaka będzie wtedy podstawa unieważnienia takiego postępowania?

2

Odp: czy można unieważnić postępowanie

art.93.1a

3

art.93.1a dotyczy środków pochodzących z budżetu UE lub EFTA, mi chodzi o środki krajowe z budżetu Województwa

4

Przepraszam, nie doczytałam. Z krajowymi może być problem. Nie wiem, czy nie lepiej byłoby powołać się na 93.1.6?

5

93.1.6 jest dość ryzykowne, jeśli nie pasuje art.93.1a to podstaw nie ma.

6

Nie rozumiem jakie ryzykowne? Nie leży w interesie publicznym wykonanie zamówienia za 100% ceny, ale leży za 50% + dofinansowanie.

7

I na poparcie swojego stanowiska:
KIO 2777/11 ?Interes publiczny wyraża się przede wszystkim w bezpieczeństwie finansowym państwa, którego zachwiane powodować będzie zagrożenie zaniechania wykonania obowiązków ciążących na państwie z mocy ustaw ? wypłaty świadczeń socjalnych, finansowania świadczeń zdrowotnych oraz świadczenia innych usług (?) Należy przyjąć, iż sformułowanie treści przepisu art. 93 ust. 1 pkt 6 p.z.p., w którym mowa o zmianie okoliczności należy rozumieć, jako zaistnienie pewnych zdarzeń faktycznych, których konsekwencją jest przyjęcie, iż kontynuowanie postępowania przetargowego nie leży w interesie publicznym. Za takie zdarzenie należy bez wątpienia uznać blokadę środków przeznaczonych na finansowanie?.

8

ryzykowne - mam  na myśli, że trzeba udowodnić interes publiczny, który nie jest równy z interesem Zamawiającego oraz fakt nie można było tego przewidzieć...

9

Póki co to Z zakłada, że otrzyma te środki. O ile brak jakichkolwiek przesłanek negatywnych w ich otrzymaniu, to nie może przewidzieć, że ich nie otrzyma. Ma tylko powiedzmy 50%, pozostałe mają pochodzić z dofinansowania. Nie leży w interesie publicznym rezygnacja z innych założonych w budżecie celów i przeznaczenie na realizację 100% środków własnych. Tego bym się trzymała. Oczywiście każdy zrobi jak uzna za słuszne.