1

Temat: ocena warunku

Witam warunek udziału w postępowaniu:
wymagane jest wykazanie przez Wykonawcę realizacji co najmniej 1 roboty   
            budowlanej w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania   
            ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie,   
            polegającej na budowie/przebudowie/rozbudowie drogi o wartości nie mniejszej   
            niż 500 000,00 zł brutto (pięćset tysięcy złotych), w ramach jednego zamówienia,   
            kontraktu, umowy;
1.Wykonawca składa wykaz że wykonywał nawierzchnię asfaltową w wymaganej kwocie jako podwykonawca i teraz nie wiem czy uznać gdyż to sama nawierzchnia a chodziło o budowę, przebudowę, rozbudowę czyli wiado że chodzi o całość, korytowanie, podbudowa itd., czy uznać że warunek spełnia?
2. Drugi wykonawca wykazał budowę drogi w lesie ale jest to droga bez nawierzchni asfaltowej a droga kamienno-żużlowa, czy uznać?

2 (edytowany przez Novid 2015-06-18 07:23:31)

Odp: ocena warunku

Czy w SIWZ daliście informację przez co rozumiecie: "budowę/przebudowę/rozbudowę drogi"?

Czy zawarliście, iż dotyczy to drogi woj/pow/gminnej itp o nawierzchni safaltowej itp? A przez budowe rozumiecie to...przebudowe to....rozbudowe to....

Jeżeli tego nie zawarliście to na jakiej podstawie stwierdzicie, że podany wykaz nie spełnia wymagań zawartych w SIWZ?

3

Nie zwarliśmy, jednak wiadomo że charakterem ma być zbliżona do przedmiotu zamówienia a przedmiotem jest droga z nawierzchni asfaltowej.

4

Piszę z pracy więc nie mogę podać sygnatury wyroku...ale sprawa tożsama jest z postępowaniem na konserwację zabytku, gdzie Zamawiający podał wymóg realizacji co najmniej 1 konserwacji zabytku za kwotę x. Oferent złożył wykaz na realizację konserwacji jedynie elewacji zewnętrznej. KIO stwierdziło, iż Zamawiający nie sprecyzował wymogów co do konserwacji zabytku w postaci elewacji zewnętrznej i wewnętrznej itp.

To samo u was. Ogólnie nie wiadomo, że charakterem ma być zbliżona do przedmiotu zamówienia, bo definicja drogi nie zawiera, iż musi mieć nawierzchnię asfaltową smile Nie podaliście też kategorii drogi np. wojewódzkiej, ekspresowej itp.

Jak dla mnie do akceptacji oba wykazy.

5

A opisaliście co rozumiecie przez sformułowanie  "charakterem ma być zbliżona do przedmiotu zamówienia"?. Jak dla mnie nie bardzo czytelny ten warunek skoro zabrakło w nim, że miał robić drogę o wartości 500 tys. ale asfaltową.
Pierwszego wyjaśnij.

6

Opisując warunek udziału w postępowaniu decydujesz jakie wykonawca ma wykazać doświadczenie i jak je interpretować. Tu nie ma miejsca na domysły w rodzaju czy wskazane doświadczenie jest związane czy nie z przedmiotem zamówienia. To powinno wprost wynikać z opisu warunku.

Wg mnie sama nawierzchnia asfaltowa to nie droga i chyba do uzupełnienia, a budowa drogi w lesie to budowa drogi i należy to uznać.

7

Wg mnie sama nawierzchnia asfaltowa to nie droga i chyba do uzupełnienia,.

Mogę się zgodzić, ale dali zapis o budowie/przebudowie/rozbudowie drogi, co powoduje, iż ułożenie asfaltu można traktować jako przebudowę/rozbudowę.

Niestety ale taki zapis to strzał w kolano.

8

No i to są te dywagacje. Teraz pytanie czy wykonanie nawierzchni asfaltowej nie było tylko remontem którego w warunku nie wymieniono - budowa/przebudowa/rozbudowa drogi smile