1

Temat: ANEKSOWANIE UMóW

PROSZę O PODANIE  PRZYKłADU  WYROKU DOTYCZąCEGO ANEKSOWANIA UMóW

2

Odp: ANEKSOWANIE UMóW

A dokładniej? Co chcesz aneksować

3

wykonawca dokumenatcji projektowej chce dokonac zmiany sposobu fakturowania z koncowej na czesciowa, czy mozemy tego dokonac/

4

A wykażesz korzyść dla zamawiającego bo przesłanka nieprzewidywalności raczej nie da sie zastosować?

5

Właściwie to nie spytałem o najważniejsze - czy termin płatności był kryterium oceny ofert

6

Marko napisał/a:

Właściwie to nie spytałem o najważniejsze - czy termin płatności był kryterium oceny ofert

Tfu, to bez znaczenia przy 144... Pomieszałem ze 140 - sorki

7

chcialabym przyklady wyrokow poczytac, bo na moje wyczucie nie jest to mozliwe..ale szef sie upiera...

8

Ustawa PZP w sprawach umów odwołuje si.ę do KC . Moim zdaniem można dokonać zmiany o której piszesz pod warunkiem: 1.zgodnego oświadczenia woli stron 2. nie jest to sprzeczne z art.144 PZP  a środki na realizacje zadania sa przeciez w budzecie. smile

9

Marta napisał/a:

bo na moje wyczucie nie jest to mozliwe...

Trzeba wykazać nieprzewidywalność sytuacji lub korzyść zamawiajacego. Bez tego Twoje wyczucie jest prawdziwe.

10

no właśnie głownie chodzi mi o art.144 jak uzasadnić korzyść zamawiajacego..

11

IMHO ciężko będzie ją (korzyść) wykazać. Taka zmiana jest co najwyżej neutralna dla zamawiającego (o ile nie uznać jej za niekorzystną) a to za mało.

12

ANEKSUJĄC W TEN SPOSÓB UMOWĘ ZMIANIASZ WARUNKI PRZETARGU - gdyby jakiś Wykonawca na etapie czytania siwz wiedeział że  będzie fakturowanie w toku to może byłoby go stać na startowanie w tym przetargu  -  więc moim zdaniem nie powinno się wprowadzać takich zmian

13

Postaram sie to samo  napisac inaczej smile Wszelkie postanowienia umowy niebędace przedmiotem oferty, mogą być zmieniane w trakcie realizacji umowy ,pod warunkiem ,że nie będą one niekorzystne dla zamawiajacego.

14

madziulek napisał/a:

Wszelkie postanowienia umowy niebędace przedmiotem oferty, mogą być zmieniane w trakcie realizacji umowy ,pod warunkiem ,że nie będą one niekorzystne dla zamawiajacego.

Absolutnie sie nie zgadzam z powyższym -ustawa mówi o dopuszczalności zmian wyłącznie korzystnych - zmiana która nie jest niekorzystna nie musi być zmianą korzystną.

15

Par exemple Marko???  smile

16

przestrzegam Marko przed zbyt literalnym czytaniem  tej ustawy wink można się zaplątać  wink

17

madziulek napisał/a:

Wszelkie postanowienia umowy niebędace przedmiotem oferty, mogą być zmieniane w trakcie realizacji umowy ,pod warunkiem ,że nie będą one niekorzystne dla zamawiajacego.

Tu chodzi własnie o zmiany będące przedmiotem oferty.
Poza tym, jeśli do SIWZ załączono wzór umowy, to wszystkie jej postanowienia muszą być przedmiotem oferty.

18

Służę, choćby problem z tego topicu - czyli sposób płatności. Zakładając, że nie jest to zmiana niekorzystna (co do czego mam wątpliwości) to korzyści w fakcie, że zamawiający zapłaci wykonawcy w ratach a nie jednorazowo na koniec nie widze dla zamawiającego żadnej - co najwyżej jest to zmiana obojętna dla zamawiającego i tym samym niedopuszczalna na podst. 144.

19

madziulek napisał/a:

przestrzegam Marko przed zbyt literalnym czytaniem  tej ustawy wink można się zaplątać  wink

Ja jednak bym radził czytać ustawe bo dopiero można sie zaplątać...

20

a ja czytam komentarz Jerzykowskiego...w której jest napisane ze zmiany neutralne sa dopuszczalne

21

A w Blue Booku (s.329 i 330), że wręcz przeciwnie smile

22

dlaczego nie dopuścic np. zmiany adresu siedziby firmy? to jest wlaśnie neutralna zmiana, sposób fakturowania moze do tego przypiąć...

23

Marto, oczywiście ,że takie neutralne zmiany powinny być dopuszczalne ponieważ nie widze tutaj żadnego racjonalnego uzasadnienia dla zakazu wprowadzania takich zmian skoro jest to zgodne z wolą stron i brak jest niekorzystnych następstw dla Zamawiającego.

24

Marko....litości ,jesteś czasami rozbrajający w swoim specyficznym sposobie udowadniania racji smile   A Mikołaj już był dzisiaj wink

25

Nie ma to jak siła argumentów - to apropos litości. Dalsza polemika nie ma sensu bo mam wrażenie dejavu dyskusji o uzupełnianiu dokumentów...