26

Odp: Wyjaśnienia po terminie, zmiana zobowiązania przez Wykonawcę

Arek co masz teraz w formularzu oferty? Jest określony do podwykonania zakres robót elektrycznych?
KIO 1535/14
Na obecnym etapie postępowania nie można bowiem zmienić podwykonawcy. Warunki, na jakich ma nastąpić udostępniony potencjał albo podwykonawców musiały zostać określone przed złożeniem oferty przez Przystępującego i wiążą one strony. Skoro tak, to w przypadku rozstrzygnięcia postępowania, podmiot udostepniający potencjał powinien udostępnić potencjał na warunkach określonych przez strony przed złożeniem oferty.

27

Arek1980 napisał/a:

bipi, ale u mnie nie będzie zmiany z X na Y, tylko planuję wezwać do poprawy zobowiązania o zapis dot. podwykonawstwa.
Więc pewnie dadzą zobowiązanie + zapis, że podmiot nie będzie podwykonawcą, natomiast w formularzu oferty będzie zakres robót elektrycznych do podwykonawstwa.
Wg mnie będzie ok. Zgadzacie się?

Ja także uważam, że będzie OK, tylko zastanawiam się czy konieczne jest wezwanie do uzupełnienia, skoro w wyjaśnieniach wszystko wyprostował...

28

Katiqq napisał/a:

Arek co masz teraz w formularzu oferty? Jest określony do podwykonania zakres robót elektrycznych?
KIO 1535/14
Na obecnym etapie postępowania nie można bowiem zmienić podwykonawcy. Warunki, na jakich ma nastąpić udostępniony potencjał albo podwykonawców musiały zostać określone przed złożeniem oferty przez Przystępującego i wiążą one strony. Skoro tak, to w przypadku rozstrzygnięcia postępowania, podmiot udostepniający potencjał powinien udostępnić potencjał na warunkach określonych przez strony przed złożeniem oferty.

Ale zauważ, że zakres podwykonawstwa się nie zmienia.

29

w formularzu oferty mam do podwykonania zakres robót elektrycznych.

Ale przecież w wyjaśnieniach napisali, że chcą podzlecić ale nie wiedzą kto byłby podwykonawcą (i nie muszą wiedzieć na tym etapie).
Do tego dali wyjaśnienia, że to nie podmiot trzeci będzie podwykonawcą a zapis w zobowiązaniu został umieszczony błędnie.

Wzywam z 26.3 do poprawy zobowiązania (na podstawie ich wyjaśnień), dają nowe zobowiązanie + zapis, że podmiot nie będzie podwykonawcą.

Wg mnie wszystko gra, zakres do podzlecenia jest, zobowiązanie będzie, ale podmiot nie będzie uczestniczył w realizacji zamówienia.

30

Dałam się przekonać. Zagra.

31

Czytając uzasadnienie KIO 1535/14 zastanawiam się czy zmiana sposobu udostępnienia zasobów będzie istotną zmiana treści oferty - wg mnie nie, ale KIO wyraźnie sugeruje, że tak...

32 (edytowany przez Arek1980 2015-06-23 10:34:09)

bipi napisał/a:
Arek1980 napisał/a:

bipi, ale u mnie nie będzie zmiany z X na Y, tylko planuję wezwać do poprawy zobowiązania o zapis dot. podwykonawstwa.
Więc pewnie dadzą zobowiązanie + zapis, że podmiot nie będzie podwykonawcą, natomiast w formularzu oferty będzie zakres robót elektrycznych do podwykonawstwa.
Wg mnie będzie ok. Zgadzacie się?

Ja także uważam, że będzie OK, tylko zastanawiam się czy konieczne jest wezwanie do uzupełnienia, skoro w wyjaśnieniach wszystko wyprostował...

Kurcze, chyba masz rację.

W innych ofertach miałem np. zobowiązania z których ne wynikało czy podmiot będzie brał udział czy nie ( a ja nie wiedziałem czy wzywać do uzupełnienia dok. podmiotowych) i wzywałem do WYJAŚNIEŃ, a na ich podstawie wzywałem do złożenia dok. podmiotowych dla podmiotu trzeciego lub nie. Już nie wzywałem do uzupełnienia zobowiązania.

Więc tu wypada analogicznie (choć wiem, że niektórzy nie wzywaliby do wyjaśnień a do uzupełnienia zobowiązań, ale ja mam inną teorię :-) )

edit. choć kurcze w tamtych zobowiązaniach coś było niejasne, a tu jest ewidentny błąd, do którego W się przyznał. ...

33

bipi napisał/a:

Czytając uzasadnienie KIO 1535/14 zastanawiam się czy zmiana sposobu udostępnienia zasobów będzie istotną zmiana treści oferty - wg mnie nie, ale KIO wyraźnie sugeruje, że tak...

Mnie to trochę męczy: Skoro tak, to w przypadku rozstrzygnięcia postępowania, podmiot udostepniający potencjał powinien udostępnić potencjał na warunkach określonych przez strony przed złożeniem oferty.

34

Tylko czy będzie to istotna zmiana treści oferty czy nie?

35

Trzeba trzymać się tego, że nie jest istotna i tyle. Zakres podwykonawstwa się nie zmienił.

36

To jak, zostać przy wyjaśnieniach wykonawcy, które zmieniają treść zobowiązania podmiotu trzeciego, czy drążyć dalej i wzywać do uzupełnienia?

37

Tak jak Katiqq - tego się trzymajmy wink

38

bipi ale co jak Katiqq, bo się zgubiłem ? smile
Inny temat to czy zmiana podwykonawcy to zmiana istotna, a inny temat czy należy poprawić błąd w treści zobowiązana czy wystarczą wyjaśnienia Wykonawcy ?

Przy okazji, tydzień temu wysyłałem pisma dot. rnc. Jeden W nie odpowiedział, i mówi, że chyba przeoczył maila i czy może wysłać teraz.
Zrobię coś z tym czy oferta do kosza ?

39

1. Ja bym nie wzywał do uzupełnienia;
2. Odrzuciłbym - chyba, że chcesz mieć zarzut nierównego traktowania.

40

mi pasują oba rozwiązania.

Czyli z 26.4 mogę wezwać kilkukrotnie do tego samego dokumentu, ale z 90.1 już nie?
Pomimo, że brak wyjaśnień z 26.4 również może prowadzić do odrzucenia oferty, nie zawsze, ale jednak.

41

Wyjaśniasz dopóty, dopóki nie rozwieją Twoich wątpliwości i tu i tu.

42

Katiqq - to jaki sens miałby art. 90.3 Pzp: Zamawiający odrzuca ofertę wykonawcy, który nie złożył wyjaśnień lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień wraz z dostarczonymi dowodami potwierdza, ze oferta zawiera rażąco niska cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia.???

43

Z tego wynika, że jak złoży, ale jeszcze mam wątpliwości co do RNC to mogę go dalej dopytać ( i tak robiłem, np o złożenie dowodów do tego co napisał w pierwszych wyjaśnieniach).
Ale jeśli nie złoży w ogóle lub wynika z nich że jest RNC to odrzucam.
Czyli muszę odrzucić.

44

bipi napisał/a:

Katiqq - to jaki sens miałby art. 90.3 Pzp: Zamawiający odrzuca ofertę wykonawcy, który nie złożył wyjaśnień lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień wraz z dostarczonymi dowodami potwierdza, ze oferta zawiera rażąco niska cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia.???

mam ten przypadek nie ma rady trzeba odrzucic chocby oferta byla najtansza..ja mam wlasnie taki przypadek..nie odpowiedzial W. na wezwanie  w sprawie RNC co nie ucieszylo szefostwo...

45

bipi napisał/a:

Bipi jak zadasz konkretne pytanie, to powinna paść konkretna odpowiedź. Jeżeli wyjaśnienia nie przekonają Cię, to odrzucasz. Zakładam, że wyjaśniając wykonawca może niedostatecznie poruszyć kwestię, która ma dla nas istotne znaczenie i wówczas można powtórzyć procedurę wzywając do wyjaśnienia właśnie tego elementu. Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłam w powyższym poście. Ciśnienie mi spada.

46 (edytowany przez bipi 2015-06-23 12:55:17)

Ale w tej sprawie wykonawca w ogóle nie złożył wyjaśnień wink to co ma mnie przekonywać?
PS. Właśnie "szatana" łyknąłem tongue

47 (edytowany przez Katiqq 2015-06-23 12:56:58)

KIO 2025/14 - W orzecznictwie wskazuje się, że ponowne wezwanie do złożenia wyjaśnień w zakresie rażąco niskiej ceny może dotyczyć wykonawcy, który rzetelnie złożył pierwsze wyjaśnienia, a nie takiego, który uchyla się od udzielenia szczegółowych informacji i przedstawia wyjaśnienia w sposób zdawkowy i ogólnikowy.

Wyrok Sądu Okręgowego w Toruniu z dnia 2012-12-06, VI Ga 134/12 - Skargę na powyższe orzeczenie w trybie art. 198"b" ust. 4 zd. pierwsze p.u.n. w zw. z art. 198"a,, ust. 1 p.z.p. złożył Prezes Urzędu Zamówień Publicznych podnosząc zarzut naruszenia następujących przepisów p.z.p.: art. 26 ust. 4 poprzez błędną wykładnię polegającą na uznaniu, iż zamawiający nie jest uprawniony do ponownego wezwania wykonawcy do złożenia wyjaśnień w celu ustalenia prawdziwości złożonych informacji, pomimo że z przepisu tego nie wynika ograniczenie do jednokrotnego skorzystania z procedury wyjaśniającej w zakresie dokumentów lub oświadczeń potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu w sytuacji, gdy uprzednio żądane wyjaśnienia w ogóle nie zostały złożone.

Jeżeli nie złożył w ogóle to bye bye!

48

Cieszę się, że już drugi (a nawet trzeci) raz się dzisiaj zgadzamy wink

49

Dzięki dobrzy ludzie.

Muszę przemyśleć na przyszłe przetargi, jak rozwiązać temat zobowiązań z 26.2b aby przy każdym badaniu ofert nie mieć cyrku, że połowa zobowiązań jest do bani i trzeba kombinować.