1

Temat: Wypowiedzenie umowy przez wykonawcę.

Jeden z wykonawców w pytaniach do SIWZ zmusił mnie niejako do wpisania do umowy zapisu że wykonawca też może wypowiedzieć umowę. Zgodziliśmy się dla świetego spokoju ale czy gdybym się nie zgodziła to złamałabym prawo ?
A co będzie jak oni wypowiedzą, ja biorę kolejną firmę z listy ?  To jest przetarg na 3 lata na ochronę.

2

Odp: Wypowiedzenie umowy przez wykonawcę.

chyba trzeba będzie nowy przetarg

3

Po co w ogóle pisałaś o możliwości wypowiedzenia umowy - może jeszcze powiesz, że bez powodu, z miesięcznym okresem wypowiedzenia? wink

4

Pamiętać należy że gospodarzem postępowania jest zamawiający a wykonawcy często wymyślają różne dziwne rzeczy wymuszając zmiany na zamawiającym, wszystko w granicach rozsądku.

5

No tak tylko dlaczego Zamawiający piszą umowy jednostronne? Zamawiający może nałożyć kary, może rozwiązać umowę, zmniejszyć jej zakres a Wykonawca w sumie to nic nie może oprócz realizowania usługi.

6

kaczorr napisał/a:

No tak tylko dlaczego Zamawiający piszą umowy jednostronne? Zamawiający może nałożyć kary, może rozwiązać umowę, zmniejszyć jej zakres a Wykonawca w sumie to nic nie może oprócz realizowania usługi.

Bo to są umowy cywilno prawne, tzw. adhezyjne - właśnie dlatego (i całe szczęście).

7

marta566 napisał/a:

Jeden z wykonawców w pytaniach do SIWZ zmusił mnie niejako do wpisania do umowy zapisu że wykonawca też może wypowiedzieć umowę. Zgodziliśmy się dla świetego spokoju ale czy gdybym się nie zgodziła to złamałabym prawo ?
A co będzie jak oni wypowiedzą, ja biorę kolejną firmę z listy ?  To jest przetarg na 3 lata na ochronę.

Nie złamiesz prawa w żaden sposób. Nowy szacunek i nowe postępowanie w przypadku wypowiedzenia umowy.