1

Temat: RNC raz jeszcze

Poczytałem forum pod kontem problemu RNC.
Wszędzie jest czy trzeba prosić o wyjaśnienia, mnie natomiast na prawdę niepokoi jedna z ofert i chciałbym ją prześwietlić najlepiej jak się da.

Otóż z kosztorysu ofertowego na budowę wychodzi cena 1 100 000 zł
najtańsza złożona oferta ma cenę 696 000 zł więc jak dla mnie jest super podejrzana.
Sprawę komplikuje fakt, że rozliczenie ma być ryczałtowe i oferent nie załączył kosztorysu ofertowego (zresztą jako jedyny).
Jakie dokumenty możemy żądać aby sprawdzić realność wykonania tego zadania?

2

Odp: RNC raz jeszcze

"zamawiajacy zwraca sie o udzielenie wyjasnien,
w tym złozenie dowodów, dotyczacych elementów oferty majacych wpływ na wysokosc ceny, w
szczególnosci w zakresie:
1) oszczednosci metody wykonania zamówienia, wybranych rozwiazan technicznych,
wyjatkowo sprzyjajacych warunków wykonywania zamówienia dostepnych dla wykonawcy,
oryginalnosci projektu wykonawcy, kosztów pracy, których wartosc przyjeta do ustalenia
ceny nie moze byc nizsza od minimalnego wynagrodzenia za prace ustalonego na
podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 pazdziernika 2002 r. o minimalnym
wynagrodzeniu za prace (Dz. U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005
r. Nr 157, poz. 1314);
2) pomocy publicznej udzielonej na podstawie odrebnych przepisów."

3

Amadeuss napisał/a:

Jakie dokumenty możemy żądać aby sprawdzić realność wykonania tego zadania?

Wyk.  ma złożyć takie dok. aby rozwiać wątpliwości.

4 (edytowany przez Amadeuss 2015-06-18 12:37:26)

efigy007 znam ten przepis - chodzi mi o podpowiedź czego możemy żądać przy rozliczeniu ryczałtowym gdy nie wymagaliśmy kosztorysu

rozumiem, że to wykonawca musi złożyć takie dokumenty, które nas przekonają, że ta cena jest realna.
My tylko wystosowujemy pismo o wyjaśnienie i tyle?

(w międzyczasie odpowiedziałeś - dzięki)

A jeszcze powiedzcie ile dać mu czasu na odpowiedź?

5

Wykonawca ma udowodnić że cena nie jest RNC, to w jego gestii należy załączenie stosownych dok. w celach dowodowych.

6

Amadeuss napisał/a:

efigy007 znam ten przepis

w to nie wątpię - chciałem tylko pokazać, że Wyk. ma złożyć cokolwiek aby udowodnić, że nie jest to RNC

7

jeszcze powiedzcie mi czy mam mu wyznaczyć jakiś termin? Czy obowiązuje jakiś termin z ustawy? Tego akurat nie wiem wink

8

wyznacz jakiś konkretny realny termin smile

9

Termin wyznaczasz sam, jak wyżej, realny czasowo np. 3 dni.

10

efigy007 napisał/a:

wyznacz jakiś konkretny realny termin smile

ile to będzie - realny 2 - 3 - 5 dni?

11

musisz sam zdecydować smile ja z reguły jak nie ma pośpiechu daję 5-7 dni

12 (edytowany przez Marta 2015-06-22 09:43:06)

wezwalam do wyjasnienia RNC
oferta1- otrzymalam informacje od wykonawcy bez zalaczonych dokumentow tylko odpowiedz na wezwanie gdzie pisze ze materialy wycenil na podstawie aktualnej oferty od firmy z ktora wspolpracuje od lat,posiada preferencyjne warunki sprzedazy materialow,nie zatrudnia podwykowncow

oferta 2- brak odpowiedzi na wezwanie - czyli odrzucam i nie biore pod uwage przy badaniu i obliczaniu ilosci punktow w danym kryterium?

oferta3- zalaczony kosztyorys- czy mam go teraz annalizowac pod katem zasotoswanej stawki RB itd?
rozliczenie ryczaltowe r. budowlana

13

Podepnę się pod wątek

Czy wzywacie do wyjaśnień jeżeli oferta jest niższa o mniej niż 30% ale jest blisko (w moim przypadku mniej o 27%) od średniej arytmetycznej?

14

lisvitalis napisał/a:

Podepnę się pod wątek

Czy wzywacie do wyjaśnień jeżeli oferta jest niższa o mniej niż 30% ale jest blisko (w moim przypadku mniej o 27%) od średniej arytmetycznej?

daj sobie spokoj

15

lisvitalis napisał/a:

Podepnę się pod wątek

Wzywasz zawsze jeśli zaoferowana cena budzi twoje wątpliwości. Jeśli 27% spowodowało, że twoje zmysły się wyostrzyły, to wezwij.

16

Marta napisał/a:

wezwalam do wyjasnienia RNC
oferta1- otrzymalam informacje od wykonawcy bez zalaczonych dokumentow tylko odpowiedz na wezwanie gdzie pisze ze materialy wycenil na podstawie aktualnej oferty od firmy z ktora wspolpracuje od lat,posiada preferencyjne warunki sprzedazy materialow,nie zatrudnia podwykowncow

oferta 2- brak odpowiedzi na wezwanie - czyli odrzucam i nie biore pod uwage przy badaniu i obliczaniu ilosci punktow w danym kryterium?

oferta3- zalaczony kosztyorys- czy mam go teraz annalizowac pod katem zasotoswanej stawki RB itd?
rozliczenie ryczaltowe r. budowlana

ktos sie wypowie?

17

Spójrzmy do art. 90 - zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień, w tym złożenie dowodów, dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny, w szczególności w zakresie:
1)   oszczędności metody wykonania zamówienia, wybranych rozwiązań technicznych, wyjątkowo sprzyjających warunków wykonywania zamówienia dostępnych dla wykonawcy, oryginalności projektu wykonawcy, kosztów pracy, których wartość przyjęta do ustalenia ceny nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314);
2)   pomocy publicznej udzielonej na podstawie odrębnych przepisów.

ad. 1 - KIO 337/13 - Niewątpliwie można dać wiarę wyjaśnieniom Przystępującego, iż z uwagi na wolumen dokonywanych zakupów uzyskiwać może korzystne upusty, jednak faktyczny wymiar tychże upustów i ich wpływ na kalkulację ceny oferty nie został nawet uprawdopodobniony. Bez wątpienia tego typu informacje mogą stanowić tajemnicę handlową, skoro jednak wykonawca na takie okoliczności się powołuje, nie może poprzestać jedynie na twierdzeniach. Ponadto ma on możliwość zastrzeżenia poufności informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa i wówczas dostępne one byłyby tylko Zamawiającemu. Należy także zauważyć, że rabaty i upusty dostępne są także dla innych wykonawców. Skoro zatem Przystępujący powoływał się na szczególne, dostępne tylko dla niego warunki cenowe, winien na tę okoliczność przedstawić dowody;
Brak udowodnienia przez wykonawcę, że cena została skalkulowana poprawnie, zapewniając zysk firmie powoduje uznanie, że oferta tego wykonawcy podlega odrzuceniu na podstawie art. 90 ust. 3 ustawy P.z.p./ wyrok KIO z dnia 2 lipca 2013r. sygn.  1515/13 /.

Niedostateczne wyjaśnienia stanowią  podstawę odrzucenia oferty, gdyż same wyjaśnienia,
a tym bardziej zawierające niekonkretne i ogólnikowe stwierdzenia,  można uznać za niezłożone, ponieważ to na wykonawcy spoczywa obowiązek złożenia wyczerpujących wyjaśnień. Wykonawca wezwany do złożenia wyjaśnień w zakresie rażąco niskiej ceny powinien wykazać, co spowodowało obniżenie ceny oraz w jakim stopniu wskazane przez niego elementy ceny wpłynęły na jej obniżenie, jak również przedstawić dowody na potwierdzenie zaistnienia podnoszonych okoliczności. / Sąd Okręgowy  w C. w wyroku z dnia 12 sierpnia 2005 r., sygn. akt VI Ca 464/05 /.
Ad 2 - odrzucasz i nie bierzesz
ad 3 - kosztorys załączył w ramach wyjaśnień?  Wyjaśnienia wykonawcy, aby mogły zostać uwzględnione muszą mieć charakter konkretny, sprawdzalny, nadający się do weryfikacji./ wyrok KIO z dnia 29 stycznia 2013r. sygn. 120/13/,
ale weź pod uwagę - Sąd Okręgowy  w C. w wyroku z dnia 12 sierpnia 2005 r., sygn. akt VI Ca 464/05 jak w ad 2.

18 (edytowany przez Marta 2015-06-23 08:15:58)

ztego co czytam i porownuje to ten kosztorys mi daje wiecej informacji niz to pismo , oprocz tego kosztorysant sprawdzal ten kosztorys wykonawcy i potwierdzil ze cena jest ok
z kolei ten co dal ogolne zapisy bez kosztorysu ma oferte drozsza od tego co dal kosztorys:-)

19

Jeżeli złożone wyjaśnienia przekonują Cię co do możliwości wykonania tego zamówienia za taką cenę, to jest ok.

20 (edytowany przez Amadeuss 2015-06-25 10:40:13)

otrzymałem wyjaśnienia dotyczące zaproponowanej ceny. Dostałem wypełniony harmonogram rzeczowo - finansowy z podziałem na poszczególne etapy prac z cenami oraz krótkie pismo w którym firma informuje, że to oszczędność wynikająca z niezatrudniania podwykonawców, podsiadania własnych rusztowań i desek do szalunków.
Nieoficjalnie wiem z opinii w necie, że to ogólnie firma krzak, która nie płaci podwykonawcom właśnie ( spólka zo.o. z kapitałem 50 000).
Co zrobić - odrzucić? Nie chce ryzykować wtopy po podpisaniu umowy i chodzenia po sądach a z drugiej strony nie chce żeby złożyli odwołanie i sprawa znowu się przeciągnie a kasa musi być wydana w tym roku bo to dotacja z urzędu wojewódzkiego.
poradźcie ....

21 (edytowany przez Darek W. 2015-06-25 10:52:38)

Możesz zawsze kilkakrotnie wyjaśniać/badać rnc z tym wykonawcą, aż się podda. smile. A wykazał zysk?. A masz zgodnie z pzp wymagania w umowie odnośnie podwykonawstwa?.

22 (edytowany przez Amadeuss 2015-06-25 11:24:55)

taka ciuciubabka może trwać w nieskończoność .... a mnie gonią terminy i zarząd ...

umowa zgodnie z pzp na temat podwykonawców jest tam sporo ..

nie wykazał zysku ... jako jedyny nie załączył kosztorysu ofertowego do oferty (nie był wymagany bo to ryczałt ale inni dali). Także już z tego widać że coś kombinują.

dla mnie wyjaśnienie zawierające 1/4 strony to wyjaśnienie ogólnikowe jak na robotę budowlaną wartą ponad 1 000 000 zł.

To że "ma własne szalunki, rusztowanie że nie bierze kredytów" nijak się ma to obniżenia ceny o 400 000 zł.