1

Temat: szemrane referencje

Przepraszam, że nazwałem tak ten wątek, ale mam niemały dylemat.
Zgodnie z SIWZ wymagaliśmy do przetargu potwierdzenia wykonania robót za 1 000 000 oraz załączeniem dokumentów potwierdzających, że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.

Oferta z najniższą ceną wykazała jedną robotę budowlaną i załączyła referencje z podaniem daty i kwoty wykonania takiej budowy.

Zadzwoniłem do Firmy, która to wystawiła. Szef poinformował mnie, że co prawda potwierdza wykonanie takich prac ale nigdzie nie napisał, że firma jest rzetelna i że ją poleca.
Wręcz przeciwnie miał z nią same kłopoty i ostrzega przed nią.

Faktem jest że żądaliśmy potwierdzenia że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo.
czy wezwać wykonawce do uzupełnienia referencji gdyż są niezgodne z SIWZ?

poradźcie

2

Odp: szemrane referencje

Czy załączonych dokumentów wynika, że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone?
Czy tylko, że zostały wykonane i tyle?

3

tylko, że zostały wykonane i w jakim okresie.

4

Amadeuss napisał/a:

Zadzwoniłem do Firmy, która to wystawiła. Szef poinformował mnie, że co prawda potwierdza wykonanie takich prac ale nigdzie nie napisał, że firma jest rzetelna i że ją poleca.

Przede wszystkim powinieneś mieć to na piśmie, a jak już będziesz miał, to prześlij te referencje do wystawcy z prośbą o potwierdzenie, że taki dokument został przez nich wystawiony. Jeśli nie został wystawiony, bądź został, ale o innej treści, to masz 24.2.3.

5

par. 1 ust. 5 rozp. o dokumentach pozwala Ci zwrócić się bezpośrednio do wystawcy referencji o  przedłożenie dodatkowych informacji lub dokumentów bezpośrednio zamawiającemu

6

Kattiq - facet potwierdza, że podpisał tej firmie dokument, w którym stwierdza wykonanie takiej roboty.
I to załączono do oferty. Ale w dokumencie tym "zwanym referencjami" nie ma ani słowa, że robota została ukończona w terminie i zgodnie ze sztuką budowlaną".
Co zresztą usłyszałem w rozmowie.
zatem czy wezwać firmę X do uzupełnienia dokumentu?

7

to wezwij do uzupełnienia, z uzasadanieniem że z załączonych dowodów nie wynika, że robota została ukończona w terminie i zgodnie ze sztuką budowlaną.

8

Amadeuss napisał/a:

Kattiq - facet potwierdza, że podpisał tej firmie dokument, w którym stwierdza wykonanie takiej roboty.
I to załączono do oferty. Ale w dokumencie tym "zwanym referencjami" nie ma ani słowa, że robota została ukończona w terminie i zgodnie ze sztuką budowlaną".

Nie masz takiej możliwości. Ten dokument potwierdza wykonanie i spełnia Twe wymagania, więc o co chcesz uzupełnić i co chcesz uzupełnić?.

9

szad napisał/a:

to wezwij do uzupełnienia, z uzasadanieniem że z załączonych dowodów nie wynika, że robota została ukończona w terminie i zgodnie ze sztuką budowlaną.

Ależ wynika  - tak jak faktura, która obecnie potwierdza wykonanie robót ze sztuką budowlaną

10 (edytowany przez Amadeuss 2015-06-26 09:03:28)

w SIWZ jest napisane jak byk:

W celu potwierdzenia spełnienia warunku, Wykonawca winien wykazać się zrealizowaniem robót budowlanych w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia, wykonanych w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej 1 zamówienia odpowiadające swoim rodzajem robotom budowlanym stanowiącym przedmiot zamówienia, o wartości zamówienia min. 1.000.000,00 zł brutto, z podaniem rodzaju, wartości, daty i miejsca wykonania oraz załączeniem dokumentów potwierdzających, że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.

no więc z dokumentów nie wynika że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.
Co też potwierdził telefonicznie wystawca tego dokumentu

11

Amadeuss napisał/a:

no więc z dokumentów nie wynika że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.
Co też potwierdził telefonicznie wystawca tego dokumentu

Przecież nikt nie ma obowiązku pisać w referencjach, że zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej.  Gdyby było inaczej to nie byłoby odbioru i faktury. Problemy z wykonawcą to trochę inna sprawa.

12

Darek W. napisał/a:
szad napisał/a:

Ależ wynika  - tak jak faktura, która obecnie potwierdza wykonanie robót ze sztuką budowlaną

jakby np. tydzień po zapłaceniu faktury np. zawalił się wykonany most, to też byś twierdził, że wykonawca wykonał roboty zgodnie ze sztuką? z tą fakturą to trochę dla mnie naciągane.

13

Darek W. napisał/a:
Amadeuss napisał/a:

Nie masz takiej możliwości. Ten dokument potwierdza wykonanie i spełnia Twe wymagania, więc o co chcesz uzupełnić i co chcesz uzupełnić?.

Darek nie mogę się z Tobą zgodzić. Z dokumentu powinno wynikać, że: "roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujących, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone". Z przedłożonego dokumentu wynika, że wykonano robotę, ale nie wynika jak. W żadnym wypadku nie można uznać takiego dokumentu.
Za KIO 3032/13
Składanie referencji, na co Izba wielokrotnie wskazywała w swoim orzecznictwie, ma inny cel niż składanie Wykazu zrealizowanych zamówień - referencje mają "jedynie" potwierdzać należytą realizację zamówienia wskazanego w Wykazie

14

Autor: Paulina Soszyńska-Purtak
Tytuł: Poświadczenia a referencje w prawie zamówień publicznych
Jak podnosi się w orzecznictwie, dokument referencji nie jest sformalizowany. Wydawany jest grzecznościowo. Forma i treść referencji nie zależą od wykonawcy. Wykonawcy nie mają wpływu na ich treść (por. wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 6 czerwca 2013 r., KIO 1232/13; KIO 1233/13). ?Z faktu, iż ustawodawca nie dokonał regulacji odnośnie treści i formy takich dokumentów, wysunąć należy zgoła inne wnioski. Otóż z powyższego wynika, iż dokumenty te powinny korespondować z informacjami ujętymi w wykazie ? a zatem potwierdzać informacje w nim ujęte" (wyrok KIO z dnia 8 maja 2013 r., KIO 894/13). W wyroku KIO z dnia 13 października 2009 r., KIO/UZP 1221/09, wskazano natomiast, że w dokumentach referencji nie wymaga się potwierdzenia ilości i rodzaju usług, co należy do obowiązku wykonawcy, aby uczynił to w wykazie usług. To w wykazie wykonawca ma obowiązek udowodnić zamawiającemu, iż spełnia określone przez niego warunki udziału w postępowaniu. Referencje potwierdzają jedynie należyte wykonanie usługi, a nie stanowią potwierdzenia jej ilości, rodzaju, miejsca wykonania oraz terminu, co zawierać powinien sporządzony przez wykonawcę wykaz wykonanych usług. Podobnie KIO podniosła w wyroku z dnia 19 maja 2011 r., KIO 954/11: ?Referencje nie służą, co do zasady, wykazaniu zakresu robót czy ich zgodności z warunkiem postawionym dla wykazania doświadczenia. Celem referencji jest wyłącznie potwierdzenie należytego wykonania usługi, dostawy czy roboty budowlanej, zatem nie ma konieczności wskazywania w treści referencji zarówno wartości usługi, jak i terminu jej realizacji. Informacje dotyczące wartości usługi, terminu czy jej zakresu wynikać powinny z samego oświadczenia wykonawcy złożonego w treści oferty". Arbitrzy zauważyli również, że dokument referencji nie musi wprost zawierać sformułowania ?referencje" ani stwierdzenia, iż określona usługa została wykonana należycie. Istotne jest, aby z treści tego dokumentu wynikała prawidłowość wykonania prac (por. wyrok KIO z dnia 24 czerwca 2013 r., KIO 1348/13).
Z treści referencji zamawiający musi zatem wynieść wiedzę o wykonaniu w sposób prawidłowy robót, usług lub dostaw oraz uzyskać pewność co do tożsamości wskazanych w wykazie robót, usług lub dostaw z tymi, których prawidłowość zrealizowania jest potwierdzana w treści referencji. W orzecznictwie KIO podkreśla się również, że dokument referencji nie musi zawierać w sobie ściśle określonych sformułowań czy wyrażeń o pozytywnym zabarwieniu. Podkreśla się także, że referencje nie są wystawiane na potrzeby konkretnego postępowania, ale mają charakter ogólny. Nie można zatem wymagać i egzekwować od wykonawcy, aby z ich treści wynikało spełnienie konkretnego, zindywidualizowanego warunku. Dokument referencji nie musi wprost zawierać stwierdzenia, że określona dostawa lub usługa oraz odpowiednio też robota budowlana została wykonana należycie, bowiem istotne jest, aby z treści dokumentu wynikała prawidłowość wykonania dostawy lub prac. ?Dokument referencyjny musi posiadać treść, niezależnie czy w postaci stwierdzenia wprost czy też opisowy, ale pozwalający na wyciągnięcie wniosku wynikającego z przepisu § 1 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia o należytym wykonaniu lub wykonywaniu dostawy lub usługi" (wyrok Sądu Okręgowego w Bydgoszczy z dnia 23 października 2012 r., VIII Ga 137/12).

15

przepraszam ale mam takie samo zdanie jak Darek (bez faktury) ale jak zamawiający nie użyje w dokumencie wystawianym tych magicznych słów to w jaki sposób Wykonawca ma udowodnić ,że wykonał robotę dobrze, a może to wystawca był nie fair czyli zamawiacz (a niestety często to się zdarza jest tak ,że chciałby wszystko szybko , super jakościowo i najlepiej za darmo ) kij ma dwie końce a strony są dwie . Mógł wystawić dokument ,że miał kłopoty, trudności i wszystko było be! taki dokument nie ujrzy światła dziennego.

16

Myszko nie ma przecież za co przepraszać. Natomiast wydaje mi się, że skoro już są informacje od zamawiającego, że realizacja zamówienia nie przebiegła prawidłowo, nie ma przeciwwskazań, żeby poinformować o tym wykonawcę i wezwać do uzupełnienia wykazu robót wraz z dokum. potw. należyte wykonanie.
Czyli radzę skorzystać oficjalnie z par. 1 ust. 5 RSD i dalej procedura z 26.3

17

z drugiej strony nie rozumiem wykonawców czemu nie zadbają aby w referencjach był ten stosowny zapis. często przecież to wykonawcy sami piszą wzór referencji i dają tylko zamawiającemu do podpisu.
jeżeli robota była dobrze wykonana, to zamawiający takie referencje podpisze bez zastrzeżeń.

18 (edytowany przez Amadeuss 2015-06-26 12:59:21)

nie ma takiego zapisu ponieważ ten który wystawił taki dokument nigdy by go nie podpisał więc zmienili treść, że robota została wykonana i tyle.

Facet przez telefon nabluzgał na firmę X i powiedział że jej nie poleca. Ale papier im dał.
Co do faktu nie mógł zaprzeczyć robotę zrobili, a że po terminie i że z przebojami ...

mają jeszcze inne referencje na roboty za 100, 50  tyś gdzie takie kluzule już są - nie wiem po co je załączali? dla niepoznaki?
W tej która dotyczy w/w roboty za milion jest tylko informacje że zrobiona i w jakim terminie i za jaką cenę i reszta jest milczeniem.

druga sprawa że dali rażąco niską cenę co poruszam w drugim moim wątku i wg mnie nie wytłumaczyli dość precyzyjnie z czego to wynika.

19

no i ten facet nie potrzebnie dał im ten papier. mógł dać z dopiskiem, że po terminie i z przebojami.
zamawiający przecież nie ma obowiązku wystawiania referencji.

20

szad napisał/a:

z drugiej strony nie rozumiem wykonawców czemu nie zadbają aby w referencjach był ten stosowny zapis. często przecież to wykonawcy sami piszą wzór referencji i dają tylko zamawiającemu do podpisu.
jeżeli robota była dobrze wykonana, to zamawiający takie referencje podpisze bez zastrzeżeń.

Ej chyba życia nie znasz, albo udajesz jak Wykonawca roszczeniowy, wytykający błędy zam. a to w dokumentacji a to w innych sprawach często opieszałość zam. czy podejmowanie decyzji do ostatniej chwili  nie dostanie papieru o jakim wszyscy marzą

21

Katiqq napisał/a:

Myszko nie ma przecież za co przepraszać. Natomiast wydaje mi się, że skoro już są informacje od zamawiającego, że realizacja zamówienia nie przebiegła prawidłowo, nie ma przeciwwskazań, żeby poinformować o tym wykonawcę i wezwać do uzupełnienia wykazu robót wraz z dokum. potw. należyte wykonanie.
Czyli radzę skorzystać oficjalnie z par. 1 ust. 5 RSD i dalej procedura z 26.3

Informacje telefoniczne i jeszcze jak piszą bluzgi ... to o czymś i kimś  świadczy. Trzeba było napisać pismo do wystawcy o potwierdzenie treści załączonych "referencji" to nie referencje w referencjach poleca się innym wspaniałego Wykonawcę o to stwierdzenie jest ,że robił coś, za ile i kiedy. Jak sfałszowane to wiadomo co się robi

22

Tym bardziej ,że przedstawił 1 realizację spełniającą wymogi kwotowe zam.

23

czyli konkludując tę dyskusję - wzywać do uzupełnienia dokumentu czy nie i ile dać czasu 3 dni chyba wystarczy?
czy dokument może mieć datę późniejszą niż termin składania ofert?

24

Amadeuss - Katiqq bardzo ładnie podała Ci orzecznictwo KIO w zakresie "referencji". Przyznam się, że nie raz stosowałem to orzecznictwo w odpowiedzi na wezwania Zmawiającego do uzupełnienia i zawsze byłem stroną wygraną smile co może stać się i u Ciebie.

Katiqq napisał/a:
Amadeuss napisał/a:

Przede wszystkim powinieneś mieć to na piśmie, a jak już będziesz miał, to prześlij te referencje do wystawcy z prośbą o potwierdzenie, że taki dokument został przez nich wystawiony. Jeśli nie został wystawiony, bądź został, ale o innej treści, to masz 24.2.3.

Poszedłbym raczej tym tropem smile

25 (edytowany przez Novid 2015-07-01 14:55:23)

Amadeuss napisał/a:

czy dokument może mieć datę późniejszą niż termin składania ofert?

Tak, jeżeli potwierdza spełnienie wymogów na dzień składania ofert.