1

Temat: uzupełnienia w zamówieniach do 30 tys. euro

Napiszcie proszę jakie jest Wasze spojrzenie na tą kwestie. Chodzi mi o zamówienia do 30 tys. euro i możliwość uzupełnienia oferty. Byłam na szkoleniu, na którym szkolący twierdził, że jeśli jest błąd w ofercie do 30 tys. euro, to się ją odrzuca i nie można uzupełnić, bo zgodnie z k.c. wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę. Czy Wy też nie uzupełniacie (jeśli wymagaliście przedłożenia jakichś dokumentów) i odrzucacie ofertę?

2 (edytowany przez lisvitalis 2015-06-26 10:40:31)

Odp: uzupełnienia w zamówieniach do 30 tys. euro

Skoro oferty w PN można uzupełniać  do dlaczego nie można byłoby uzupełnić oferty w postępowaniu poniżej progów? Czy jest bardziej restrykcyjne niż PN? Gdyby zmienił cenę to ok- odrzucisz ale zwykłe uzupełnienie dokumentów wg mnie jak najbardziej możliwe.

3

Matko - do 30 tys. euro NIE MA:
- ustawy pzp,
- odrzucenia oferty,
- uzupełnianie,
- wykluczenie
- rygorów ustawy pzp

... bo ustawa PZP nie obowiązuje.

No chyba, że powyższe wynika z Waszego regulaminu.

4

Darek W. napisał/a:

Matko - do 30 tys. euro NIE MA:
- ustawy pzp,
- odrzucenia oferty,
- uzupełnianie,
- wykluczenie
- rygorów ustawy pzp

... bo ustawa PZP nie obowiązuje.

No chyba, że powyższe wynika z Waszego regulaminu.

Nic dodać nic ująć smile

5

Darek wiem, że ustawa nie obowiązuje!

Nie chodzi mi o pojęcia z ustawy, tylko o interpretację przetargu organizowanego w oparciu o  k.c. Pytam, bo sama byłam zdziwiona, gdy na szkoleniu usłyszałam, że  nie można uzupełniać. Dlatego pytam Was o odmienny punk widzenia i ewentualnie odniesienie do przepisów,  które to potwierdzają.

6

Jak Darek - jeśli wasz regulamin lub też ogłoszenie o przetargu przewiduje uzupełnienia, to wzywasz - jeśli nie, to podstaw nie widzę.

7

To wszystko zależy co mieliście napisane w zaproszeniu do składania ofert i co jest w waszym zarządzeniu wewnętrznym (o ile macie). Jeżeli przewidzieliście możliwość uzupełnienia, to wzywaj. Jeżeli nie przewidzieliście, to najlepiej zapytać radcę prawnego, czy dopuszcza coś takiego. IMO tych zamówień nie należy traktować bardziej restrykcyjnie niż wynikających z ustawy powyżej progu bagatelności.

8

Dzięki za odpowiedzi. oto mi właśnie chodziło.

9

Szkolenia hmm, dlatego też trzeba się dwa razy zastanowić zanim się człowiek wybierze smile

10

Jak poza ustawowo to nie stosuje się przepisów ustawy winien być opracowany regulamin , czytałam na stronach uzp i prasie , że wręcz nie wolno stosować wybiórczo przepisów

11

Ja regulaminu nie posiadam big_smile

12

Tak jak Myszki - brak regulaminu - stosujemy KC, a jeśli KC, to wszystko musi być opisane w ogłoszeniu - jak w ogłoszeniu nie ma, to znaczy, że uzupełnień nie ma i wszystko - domysłów być nie może wink