1

Temat: tożsamość robót budowlanych

Zamówienie dofinansowane ze środków UE.
1) RB na zagospodarowanie pola biwakowego (sanitariaty, wiaty, pomost, scena),
2) RB na budowy przepławek (kilku) na rzece (przy której zrealizowana zostanie 1).

Czy RB w ramach tego przedsięwzięcia budowlanego należy szacować razem?
Wykonawcy na 100% inni (1) roboty drogowe, budowlane; 2) hydrotechniczne), tożsamość czasowa niby jest, bo wykonanie dzielić będzie zaledwie miesiąc, ale mam wątpliwości co do tożsamości rodzajowej. Pole biwakowe bez tej rzeki nie istniałoby, więc nie spełniałoby samodzielnej funkcji gospodarczej i technicznej.
Poradźcie coś.

2

Odp: tożsamość robót budowlanych

osobno

3

Najlepiej będzie połączyć, łącznie będzie spełniało funkcję techniczną przeznaczoną zapewne do wypoczynku smile

4

Właśnie martwi mnie to przedsięwzięcie budowlane. Pole biwakowe nie istniałoby bez rzeki, a z kolei przepławki na rzecze to insza inszość, ale rzeka ta sama...

KasiaF. dlaczego osobno?

5

Razem.

6

Oj Marcel. Wczoraj w południe myślałam, że razem. Wieczorem, że osobno. Dzisiaj od rana znowu, że razem...

7

Osobno - chociażby dlatego, że różny krąg Wykonawców, poza tym pole biwakowe bez rzeki spełniałoby swoją funkcje - to samo rzeka.

8

No właśnie nie bardzo by spełniało bo tam jest stanica wodna. I tu jest problem. Czy aby na 100% nie ma tożsamości wykonawczej?

9

No właśnie dlatego jak bipi.
Różny krąg wykonawców, inna funkcja każdego z zadań.

10

Przedsięwzięcie można połączyć a co Wy się martwicie o Wykonawców znajdą się jestem spokojna. tylko jaki jest cel?
Przepławka ? budowla rzeczna lub urządzenie stosowane na stopniach wodnych (przy zaporach wodnych, jazach), mające za zadanie umożliwić rybom w okresie tarła wędrówkę wzdłuż rzeki. Jest to zazwyczaj układ basenów ustawionych na różnych poziomach, tworzących system stopni, oddzielonych ściankami z zamykanymi otworami. Z innych rozwiązań technicznych mogą to być rynny ograniczające prędkość przepływu wody lub podnoszone komory, ewentualnie sieci.
i jak to powiązać z polem biwakowym?

11

Myszko martwię się, że na etapie kontroli zarzucą mi, że powinnam traktować wszystkie rb wykonywane w ramach tego projektu jako jedno przedsięwzięcie budowlane. Namieszali mi w głowie na studiach i pytam Was, bo może zmierzyliście się z podobnym problemem. Projekt dotyczy inwestycji dokonywanych w granicach jednej rzeki i gdyby nie ona nie byłoby pola biwakowego z pomostem.

12

Wykonawcy to na wszystko się znajdą ale nie o to tutaj chodzi.

13

Katiqq napisał/a:

Myszko martwię się, że na etapie kontroli zarzucą mi, że powinnam traktować wszystkie rb wykonywane w ramach tego projektu jako jedno przedsięwzięcie budowlane. Namieszali mi w głowie na studiach i pytam Was, bo może zmierzyliście się z podobnym problemem. Projekt dotyczy inwestycji dokonywanych w granicach jednej rzeki i gdyby nie ona nie byłoby pola biwakowego z pomostem.

to połączyć , swoją drogą coś mi się to kłóci tutaj ochrona wód , ryb a nad nią biwak a jak biwak to i kąpielisko , wrzask , pewnie jeszcze motorówki ...

14

To może trochę z opisu wniosku o dofinansowanie:
Nowa infrastruktura poprzez swoją atrakcyjność przyciągnie turystów i odciąży tereny parku narodowego.... Istotnym zagrożeniem jest nadmierny ruch turystyki kajakowej na tym odcinku rzeki... W celu odciążenia najintensywniej użytkowanego odcinka rzeki zaplanowano utworzenie pól biwakowych... Proponowane pola biwakowe stanowią alternatywę i atrakcję dla spływów kajakowych... Propozycja alternatywnego spędzania czasu jest niezbędnym elementem właściwie prowadzonej kanalizacji ruchu turystycznego na rzece.

Chyba nie da się oddzielić jednego od drugiego.

15

Zrób razem, nie ryzykuj, spokojna głowa będzie.

16

Nie tylko bo i d.... bezpieczna big_smile

17

Zgadza się wink

18

Skrzydełka do góry piękny motylku i leć ,leć ...... w te artykuły i paragrafy   wink

19

Marcel spokojnie , piechotą przedziera szlaki ustawy

20

Jestem spokojny smile

21

myszy1953 napisał/a:

Skrzydełka do góry piękny motylku i leć ,leć ...... w te artykuły i paragrafy   wink

Czy sugerujesz mi, że nie powinnam łączyć Myszko? Już mi się czka tymi przepisami.

22

Katiqq - Myszki zapomniały Cię ostrzec, żebyś zbyt blisko Słońca nie leciała big_smile

23

Bez obaw smile