1

Temat: wykaz robót i referencje

Witam
Proszę o pomoc a mianowicie, Zamawiający wymagał, aby wykonawca wykazał że  wykonał co najmniej dwa zadania polegające na  remoncie elewacji  o wartości min. 150.000 zł brutto każde, przy czym jedno z wykazanych zadań winno być wykonane na obiekcie wpisanym do rejestru zabytków.
Wykonawca A, do oferty dołączył wykaz robót z którego wynika, że:
1)   zakres rzeczowy robót to była kompletna modernizacja w tym prace elewacyjne na kwotę 200.000zł natomiast referencje są wystawione  na całe zadanie , które obejmowało również inny zakres prac i łącznie na dużą większą kwotę - uznać czy też nie? w sumie wykaz potwierdza spełnienie warunku a referencje potwierdzają należyte wykonanie
2) zakres rzeczowy robót to remont elewacji , całkowita wartość robót 300.000 zł.  a z referencji wynika, iż firma X w ramach zadania "......." wykonała prace polegające na remoncie elewacji na sumę 300.000zł. i tu problem. Wykonawca B powiadomił telefonicznie że wykonawca A nie spełnia warunku bo kwota 300.000zł. jest to łączna kwota całego zadania które składało się z kilku innych o wartości mniejszej niż 150.000zł.. Co w takim przypadku zrobić?

2

Odp: wykaz robót i referencje

ad.1 skoro referencje są na całe zadanie, a elewacje były elementem tego zadania, to na logikę wynika, że elewacje też dobrze zrobił. ja bym uznał.

ad.2 a skąd wiesz, że wykonawca B ma rację? przez telefon można rożnych bajek naopowiadać. na razie musisz się opierać na otrzymanych dokumentach.
jeżeli wykonawca B złożyłby swoje zastrzeżenia oficjalnie na piśmie (a może zgodnie z art. 181), to wtedy  zacząłbym od wezwania do złożenia wyjaśnień.

pytanie jeszcze czy 2) zostało wykonane w ramach jednej umowy, czy może to 300.000 to suma kilku umów?

3

1. Ja bym wezwał do wyjaśnienia w jakiej kwocie zostały wykonane prace elewacyjne.
2. Samo zgłoszenie telefoniczne nie ma wielkiego znaczenia, niech udowodni to możecie się zastanawiać co dalej.

4

ale co ma wyjaśniać jak wpisał prace elewacyjne na 200 tysięcy

5

Racja, jeszcze raz i doczytałem wink

6

dzięki bardzo za pomoc.
Szad, jesli chodzi o zadanie nr 2 to z referencji wynika, że w ramach zadania "....", nie wiem czy to było kilka umów czy jedna

7

a czy w takiej sytuacji mogę wezwać jednocześnie wykonawcę o przedłożenie nowego wykazu zgodnie z art. 26 ust. 3 bądź o przedłożenie wyjaśnień do wykazu z art. 26 ust. 4

8

nowy wykaz możesz żądać jeżeli ten co masz nie potwierdza spełnianie warunku, a ta w zasadzie nie jest.
rozumiem, że masz dylemat z 2) bo 1) jest ok.
w warunku użyłaś zwrotu "zadanie". pytanie co rozumiesz pod tym pojęciem?
zadanie mogło przecież polegać na wykonaniu elewacji na kilku oddzielnych budynkach. w ramach zadania mogło zostać podpisanych kilka umów.
wykonawca wykazał ci zadanie za 300.000, więc teoretycznie jest ok.

gdyby tamten wykonawca ci nie namącił w głowie, to nie byłoby się czego czepiać.
patrząc na warunek i na złożone dokumenty, to nie ma podstaw do zastrzeżeń.

9

właśnie otrzymałam pismo od wykonawcy B który sugeruje mi , że kwota  300.000zł. wynika z kilku odrębnych umów, a więc wykonawca A nie spełnił warunku.
To czyli jak mogę postąpić?

10

pytanie za 100 pkt. czy 1 zadanie to dla ciebie to samo co 1 umowa?

jeżeli tak, to wezwałbym najpierw do wyjaśnień.

następnym razem w warunku proponuje użyć zwrotu "zamówienie". jak wpiszesz co najmniej dwa zamówienia to będzie jasne, że chodzi o 2 umowy.

11

chciałabym uratować tę ofertę bo jest korzystna cenowo a wykonawca jest rzetelny. Nie było zapytań dot. postawionego warunku, czy zadanie to jedna umowa czy nie. Czy mogę jeszcze jakoś z tego wybrnąć i uznać że jak zadanie to może być kilka umów?

12

teraz to jest już chyba kwestia w stylu: "co autor miał na myśli".
może wykonawca B się myli, co do wykonawcy A. zorientowałbym się nieoficjalnie jak to z tą kwotą 300.000 zł, czy to 1 umowa czy kilka, czy dla tego samego zamawiającego, w tym samym okresie?
jeżeli przetarg poniżej progu, to wykonawca B nie odwoła się od wyboru najkorzystniejszej oferty, bo nie ma opcji. może tylko na robić niepotrzebnego rabanu.
z drugiej strony, jak wezwiesz wykonawcę A, to ci pewnie odpisze że warunek był nieprecyzyjny, a nieprecyzyjny warunek nie może być interpretowany na szkodę wykonawcy.

13

wykonawca B poszperał w internecie i podał nawet cząstkowe wartości umów , sądzę więc że jednak te 300.000 to kilka umów, a więc jak najlepiej postąpić? napisać do wykonawcy B że jedno zadanie nie oznaczało jednej umowy czy jak?

14

teraz to ty musisz podjąć decyzję jak interpretować warunek, w końcu jak ktoś go tworzył to chyba wiedział o co mu chodzi.
tu nie ma złotej rady. jak nie postąpisz, to i tak któryś z nich będzie miał jakieś ale.
a te cząstkowe umowy to były jakoś w czasie rozłożone, ile ich było, ten sam zamawiający?

15

tak, ten sam zamawiający , realizacja w okresie 1,5 roku

16

ile było tych umów? na jakie kwoty? jedną skończył i podpisywał drugą?

17

na to wygląda, to były rózne zamówienia

18

chyba bym jednak najpierw wezwał do wyjaśnień. zobaczył co wykonawca A odpisze, a potem podjął dalsze kroki.
mimo, że warunek jest trochę jak dla mnie nieprecyzyjny, sądzę jednak, że ta elewacja za 300.000 to miała być w ramach jednej umowy.

19

dodając jeszcze do poprzedniego postu, to wzywać na razie do uzupełnienia nie ma podstaw.
nie wiesz przecież czy wykonawca B napisał prawdę, mogło mu się coś pomylić, dlatego najpierw wyjaśnienia, a potem ewentualne wezwanie, jeżeli wykonawca A potwierdzi domniemywania wykonawcy B.

20

Hej, to znowu ja.
1. Wykonawca A wyjaśnił, że zadanie ujęte w wykazie robót odbyło się w ramach jednego zadania ale było podpisanych kila umów, czyli jak twierdził wykonawca B.  Niem,niej jednak sam, bez wezwania zamawiającego, w tym samym piśmie uzupełnił doświadczenie, poprzez dołączenie drugiego wykazu robót wraz z referencjami.
I tak:
- w wykazie robót budowlanych przedłożonych wraz z ofertą  - ma jedną robotę spełniającą wymagania (nie uznaję mu drugiej roboty)
- w dzisiejszym wykazie , ma jedną robotę wraz z protokołem końcowym odbioru robót bez uwag - spełnia ona wymagania siwz.
Myslę że w takiej sytuacji, mogę uznać że ma dwie roboty spełniające wymagania mimo, że wykonawca nie czekał na wezwanie w trybie art. 26 ust. 3 i sam douzupełnił swoją ofertę, tak?
Aha, i jeszcze jedno, wykonawca w dzisiejszym wykazie również przedstawił roboty które były wykonywane przez innego wykonawcę, a Wykonawca A wykonywał te prace w ramach prac zleconych. Ten inny wykonawca wystawił wykonawcy A poświadczenie że wykonawca A wykonał w ramach prac zleconych robotę "..." w trakcie wykonywania zadania pn. ".." . Czyli poświadczenie wystawił inny wykonawca będący w wykazie robót jednocześnie "odbiorcą" , czy to jest prawidłowe?

21

proszę pomóżcie:-) dziękuję z góry

22

olimpia1981 napisał/a:

Aha, i jeszcze jedno, wykonawca w dzisiejszym wykazie również przedstawił roboty które były wykonywane przez innego wykonawcę, a Wykonawca A wykonywał te prace w ramach prac zleconych. Ten inny wykonawca wystawił wykonawcy A poświadczenie że wykonawca A wykonał w ramach prac zleconych robotę "..." w trakcie wykonywania zadania pn. ".." . Czyli poświadczenie wystawił inny wykonawca będący w wykazie robót jednocześnie "odbiorcą" , czy to jest prawidłowe?

a czy jest sens wogóle się nad tym zastanawiać? czy te roboty są ci do szczęścia potrzebne?

bardziej bym się zastanowił, czy mógł sam dosłać ten wykaz nie czekając na oficjalne wezwanie?
nie wiem czy nie trzeba byłoby przypadkiem oficjalnie wezwać do złożenia wykazu potwierdzającego spełnianie warunku?

http://www.kancelariamytkowski.pl/blog/samouzupelnienie-dokumentow

tu jest dokładnie Twój przypadek opisany:
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/samouzupelnienie-dokumentow-przez-wykonawce-nie-rodzi-skutkow-prawnych

23

wezwij go oficjalnie na piśmie do złożenia wykazu. nieoficjalnie telefonicznie wytłumacz mu, że ma w wykazie podać te roboty, które ci pasują (1 z 1 wykazu i 1 z tego co dołączył do wyjaśnień). jak mu zależy na zamówieniu, to ci zrobi taki wykaz jak sobie zażyczysz.

24

oki, dziękuję bardzo

25

a jaka data powinna być na dokumencie - wykaz robót? aktualna czy nie poźniejsza niż składanie ofert