1

Temat: Modyfikacja SIWZ

Podzielcie się cenną wiedzą. Otóż swego czasu opisywałam szczególny przypadek poźnego dotarcia SIWZ z dokumentacją projektową na roboty budowlane w przetargu ograniczonym. Z winy oczywiście poczty polskiej. Jeden z wykonawców zwrócił się z prośbą o przedłużenie terminu ofert. Ja chcę zmodyfikować SIWZ o termin składania ofert, bo on jest treścią przecież SIWZ (art. 36) i dokonać modyfikacji i  przedłużyć termin na podstawie art. 38 ust. 4 i 6. Czy dobrze myślę.

2

Odp: Modyfikacja SIWZ

Zmiana terminu może być na wskutek modyfikacji SIWZ. Zmienic termin możesz, ale nie będzie to modyfikacja ...

3

A właśnie że będzie...

4

Oj Piotrek chyba nie masz racji wink wiem,że brzmienie art.38.5 sugeruje takie myslenie ale następne pkt.6 i 7 dowodzą ,że to Jacek ma rację smile

5

Naprawde uważasz, że zmiana nie stanowi modyfikacji??
Chyba zaczynamy schodzić do absurdu...

6

??Zamawiający dokonuje modyfikacji siwz polegającej na przedłużeniu terminu składania i otwarcia ofert do dnia ? W związku z powyższym, zamawiający przedłuża termin składania i otwarcia ofert?? Czy taki zapis chcesz zrobić? Przecież termin przedłuża się w szczególnie uzasadnionych przypadkach, a zwłaszcza  w wyniku dokonanej modyfikacji siwz. No, ale język prawniczy to nie to samo co język pospolitego zamawiacza?;)

7

jacek0707 napisał/a:

??Zamawiający dokonuje modyfikacji siwz polegającej na przedłużeniu terminu składania i otwarcia ofert do dnia ? W związku z powyższym, zamawiający przedłuża termin składania i otwarcia ofert?? Czy taki zapis chcesz zrobić?

Pierwsze zdanie wystarczy.

P.S. Staram się nie używać na forum języka prawniczego.

8

Ale między wierszami da sie go wyczuć wink