1

Temat: zmniejszenie zakresu

mamy do zrobienia dwie drogi łączące się mamy pieniądze na jedną i liczymy na środki umożliwiające zrobienie obu (środki krajowe) aby ubiegać siś o środki we wniosku musimy ując obie jak napisać przetarg aby w przypadku kiedy nie dostaniemy pieniędzy móc zrealizować tylko jedną nie możemy czekać z przetargiem do przyznania dofinansowania,
1) myślałem o prawie opcji ale raczej jest stosowane do usług i dostaw,
2) myślę również o uzupełniających jedna z tych dróg jest  tańsza o 60 % od pierwszej ale uzupełniających przedsiębiorca ma prawo nie podpisać
3) myślę o zapisie o możliwości zmniejszenia zakresu zadania (zapis w SIWZ i w Umowie) w przypadku nie uzyskania dofinansowania lecz czy taki zapis jest dopuszczalny??
co radzicie??

2

Odp: zmniejszenie zakresu

ja stawiałbym na prawo opcji

3

Myślę, ze można w rb przewidzieć prawo opcji -

Należy także wspomnieć, że wbrew pozorom nie istnieje przepis, który nie pozwalałby na skorzystanie z prawa opcji w przypadku zamówień na roboty budowlane. Choć art. 34 ust. 5 Pzp wspomina tylko o zamówieniach na dostawy i usługi, dotyczy on wyłącznie sposobu ustalania wartości zamówienia i nie ma żadnej racjonalnej przesłanki, by mógł on stanowić podstawę wyłączenia możliwości stosowania opcji w robotach budowlanych. Redakcja tego przepisu jest zresztą o tyle niezrozumiała, że prawodawstwo europejskie precyzuje identyczne zasady w stosunku do prawa opcji w ramach dostaw, usług, jak i robót budowlanych - zarówno w zakresie obliczania wartości zamówienia , jak i w ogóle możliwości jego stosowania . Ogłoszenia o zamówieniach Udzielając zamówienia na roboty budowlane z przewidzianą opcją należy - tak jak w przypadku dostaw i usług - mimo braku wyrażonej wprost regulacji także należy obliczać wartość zamówienia z uwzględnieniem opcji.-

4

czyli w moim przypadku do porówania ofert biorę wartośc dla obu dróg a zlecić wykonanie jednej drogi a drugiej jako opcja i wszystko opisac w jednej umowie dobrze rozumiem
??

5

owszem,
wszystko jak dla obu - w jednej umowie - jedna gwarantowana, druga opcja.