1

Temat: czy odrzucić oferty

WITAM, PN drugie kryterium opisałam w SIWZ i ogłoszeniu      natomiast w formularzu oferty nie nie zrobiłam zapisu dotyczącego II kryterium.  Otrzymałm 4 oferty w dwóch dopisano drugie kryterium i jego wartość, natomiast w dwóch nie.  czy oferty bez drugiego kryterium  powinnam odrzucić jako niezgodne z SIWZ ???? Moje niedopatrzenie dlatego mnie męczy

2

Odp: czy odrzucić oferty

Wykonawca nie musi stosować Twojego formularza i sam powinien w dowolny sposób sprecyzować swoją ofertę. Jeśli nie wycenił II kryterium to w zależności od tego co pisane w siwz albo odrzucasz albo dajesz zero pkt.

3

Dzięki

4

Jeżeli odrzucam ofertę  na podstawie art.89 ust.1 pkt 2, to wzywam do wyjaśnienia RNC czy dać sobie spokój.

5

Zapis dotyczący wyłączenia z obowiązku wezwania do uzupełnienia dokumentów znajduje się jedynie w art. 26 ust. 3, brak odniesienia do wyjaśnień RNC czy też art. 87 ust. 2. Więc wydaje się, że należałoby wzywać - chociaż mało celowe i logiczne.
Inne zdanie (nie wzywać) -  http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,17821512,Czy_zamawiajacy_ma_wezwac_do_wyjasnienia_razaco_niskiej.html
Może uda się coś znaleźć w orzecznictwie.

6

zamjelcz napisał/a:

Jeżeli odrzucam ofertę  na podstawie art.89 ust.1 pkt 2, to wzywam do wyjaśnienia RNC czy dać sobie spokój.

N ie ma potrzeby wzywać, bo i po co?

7

Jak dobrze , że jest taki Marcel . Dzięki.

8

Inni też są, a ich wiedza jest spora.