26

Odp: szemrane referencje

i oto mamy następującą sytuację:

Wezwałem do uzupełnienia referencji.
Dostałem nowo wypełniony wykaz wykonywanych przez wykonawcę zamówień (zał. Nr 4) w której pokazuje robotę za milion, która wcześniej w złożonym zał nr 4 (w ofercie) była za 999 tysięcy + referencje te same co w ofercie
data podpisanego załącznika nr 4 ma datę bieżącą

czyli co w dniu przetargu robota była za 999 tys a dzisiaj już za 1 milion?

27

Możesz wyjaśnić, ale po co. Przecież on to oświadcza, a z referencji jak wiadomo wartość nie musi wynikać.

28

ale czy może nagle zmienić załącznik do postępowania i zmienić wartość wykonanej roboty?
Przez telefon powiedział że w ofercie omyłkowo pracownik podał niższą wartość.

Nie chce po prostu podczas kontroli za to oberwać.

29

Nagle nie powinien, tylko i wyłącznie na Twoje wezwanie. Czytałam gdzieś ostatnio, że nie powinno się uznawać dokumentu uzupełnionego w wyniku wezwania do złożenia wyjaśnień. Jak chcesz mieć "ordnung" w papierach, to teraz go wezwij do wyjaśnienia i uzupełnienia wykazu robót.

30

pytanie zasadnicze czy może zmieniać treść swojej oferty po jej otwarciu?

Bo na wezwanie do uzupełnienia dokumentacji ( rekomendacji) przysyła zmieniony zał. Nr 4 w którym podwyższa wartość jednej roboty i w ten sposób dalej uczestniczy w postępowaniu ....

Zastanawiam się czy tak można .....

31

Więc wyjaśnij to z nim. Nie powinien dopasowywać wartości tej samej roboty do warunku udziału. Masz jeszcze rozp. w spr. dokumentów i  możesz zwrócić się bezpośrednio do właściwego podmiotu, na rzecz którego roboty budowlane, dostawy lub usługi były lub miały zostać wykonane, o przedłożenie dodatkowych informacji lub dokumentów bezpośrednio zamawiającemu. Potwierdzisz tym samym jaka była rzeczywista wartość wykonanej roboty.

32

to jest jego kolega z branży z którym robią interesy - wiadomo - potwierdzi

33

To masz klops. Nic nie zrobisz.