1

Temat: zabezpieczenie nalezytego wyk.umowy

Dwóch wykonawców z najniższymi cenami nie określiło w formularzy oferty wartości zabezpieczenia wykonania umowy. Czy zamawiający może to poprawić?

2

Odp: zabezpieczenie nalezytego wyk.umowy

To zamawiający określa wartość, a nie wykonawcy. Skąd ten zapis u was ?.

3

W SIWZ mamy taki zapis:
,,Zabezpieczenie należytego wykonania umowy ustala się w wysokości 5 % ceny ryczałtowej podanej w ofercie (brutto)"
a w formularzu oferty taki zapis:
,,Zobowiązujemy się, w przypadku wybrania naszej oferty jako najkorzystniejszej, do wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy w określonej w SIWZ § 18 wysokości  brutto.................. zł, słownie .......................................zł, w formie ......................................................, przed terminem podpisania umowy"
W/w zapisu wykonawca nie uzupełnił.

4

Dać sobie spokój. Przed zawarciem umowy uzgodnić z wykonawcą.

5

Po co sobie życie utrudniać takimi zapisami. Narzucacie w jakiej wysokości, a później wpisujecie w umowę i załatwione.

6

dokładnie j.w.
uzupełnione czy nie i tak według mnie nic nie wnosi.

7

Analizując problem też dochodzę do wniosku,  że trochę utrudniłem sobie życie. Muszę na przyszłość skorygować treść druku oferty pomijając kwotę wstawiając tylko wartość procentową.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.

8

DzTech napisał/a:

Analizując problem też dochodzę do wniosku,  że trochę utrudniłem sobie życie. Muszę na przyszłość skorygować treść druku oferty pomijając kwotę wstawiając tylko wartość procentową.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.

A po co - w siwz starczy.