1

Temat: termin otwarcia ofert

Unieważniłam przetarg na dostawę węgla. termin na wnoszenie protestów upływa 13.12.2007r.  14.12.2007r. ogłaszam powtórny przetarg na dostawe węgla. czy moge wyznaczyć termin składania ofert na 21.12.2007r., jest to 7 dzień, bo bardzo zależy mi na tym dniu ( wiąże się to z terminem wykonania zamówienia).

2 (edytowany przez Grzegorz 5 2007-12-07 07:11:40)

Odp: termin otwarcia ofert

hej moim zdaniem termin liczy się na drugi dzień od wysłania ogłoszenia (KC) tzn. 7 dzień mija 21 i 22 to dzień, w którym powinno być otwarcie (sobota)

3

DZięki ale w sobote nie pracuje
czy jeżeli Wykonawca złożył mi pismo,że nie bedzie składał protestów a nie zwrócił się o zwrot wadium mogę to przyjąć i nie obowiązuje mnie już 7-dniowy termin na wnoszenie protestów i mogę ogłaszać powtórkę przetargu

4

7 dniowy termin na wnoszenie protestów to ustawowy termin rozumiem, że tylko jeden oferent złożył ofertę? co do tego złożonego oświadczenia (pisma) ???

5

czy ktoś może odpowiedzieć??

6

Po pierwsze jaka przyczyna unieważnienia?
Jeśli unieważniłaś bo otrzymane oferty odrzuciłaś to kiedyś był fajny przepis w 46.3- wniosek o zwrot wadium wykonawcy wykluczonego lub którego oferta została odrzucona jest równoznaczny z zrzeczeniem sie prawa do wniesienia protestu. Obecnie jest nieco inaczej a oświadczenie wykonawcy nic tu nie wnosi.

7

tak jeden oferent złożył ofertę ale jego cena przekraczała nasze środki i postępowanie zostało unieważnione. Tenże oferent złożył oświadczenie że nie będzie składał protestów. Czy w tym wypadku mogę ogłaszać następne postępownie ni eczekajac aż upłynie 7 dni na wnoszenie protestów

8

Dzięki

9

Formalnie wykonawca protest może wnieść - ale z uwagi na oczywistą przesłanke do jego oddalenia nie czekałbym do upływu terminu na jego wniesienie i ogłosił kolejny przetarg niezwłocznie