1

Temat: Brak danych w Formularzu ofertowm w zakresie kryterium oceny

Zamawiający obok ceny określił dodatkowe kryterium oceny ofert: termin wykonania zamówienia. Zamawiający określił do 60 dni, zaś skrócenie tego terminu odpowiednio punktował.

W Formularzu ofertowym należało uzupełnić wiersz: Przedmiot zamówienia wykonamy w terminie .... dni od daty podpisania umowy. Wykonawca nie wypełnił wykropkowanego miejsca.

Co powinien zrobić zamawiający?

2

Odp: Brak danych w Formularzu ofertowm w zakresie kryterium oceny

Oferta niezgodna z SIWZ, na przyszłość SIWZ powinna zawierać informację na takie okoliczności.

3

A nie można przyjąć, że tym samym Wykonawca zrealizuje zamówienie w maksymalnym terminie wykonania zamówienia, tj. w ciągu 60 dni i tym samym w tym kryterium otrzyma 0 pkt - tak jak określa to SIWZ za podanie terminu wykonania zamówienia - 60 dni.
W formularzu ofertowym też znalazł się zapis: "Oświadczamy, iż zapoznaliśmy się z SIWZ i nie wnosimy do niej żadnych zastrzeżeń". A z kolei w SIWZ jest zapis. Iż termin wykonania zamówienia - do 60 dni od daty podpisania umowy. Wykonawca może uzyskać dodatkowe punkty za skrócenie terminu wykonania zamówienia zgodnie z rozdziałem... SIWZ"

Mało tego jest to oferta z najniższa ceną, pozostałe wykraczają dużo poza możliwości Zamawiającego, a chcielibyśmy "uratować" przetarg:)

4

Ja bym zrobił tak jak napisałaś. Ewentualnie, napisz do nich o zajęcie stanowiska w tym zakresie (tego braku) i jeśli odpiszą że oferują termin inny niż 60 dni (za co otrzymują dodatkowe punkty) to wtedy ofertę odrzucasz. Natomiast jak wyjaśnią, że to omyłka i że powinno być właśnie dokładnie tyle dni ile określił zamawiający to wtedy daję 0 pkt, ale wykonawca jest "w grze".
Na przyszłość - zgadzam się z Marcelem, lepiej opisać bardziej szczegółowo sposób oceny oferty.

5

No to co proponujecie - jaki zapis dopisać w takim przypadku?

6

Jeszcze jedna kwestia, która chyba byłaby tutaj decydująca: czy Wykonawca parafował lub podpisał tą kartkę/stronę formularza ofertowego na którym było to miejsce do podania terminu wykonania? Jeśli tak, to zrobiłbym tak pisałem. Jeśli nie to chyba jednak skłaniałbym się ku propozycji Marcela.

7

Tak -  parafował. A co to ma wspólnego - czy parafował, czy też nie?

8

No ma tyle wspólnego że możesz uznać, iż podpisując ofertę oświadczył o zamiarze wykonania usługi na warunkach określonych przez Zamawiającego - skoro sam nie oświadczył inaczej. Gdyby formularz ofertowy był np na 2 oddzielnych kartkach i na drugiej by się tylko podpisał (tam gdzie nie ma tego miejsca do wpisania własnego terminu), to oświadczenie woli byłoby bardziej wątpliwe. W tych okolicznościach, ja bym przyjął że Wykonawca zamierza realizować na warunkach określonych w SIWZ. Ale to tylko moje zdanie.

9

http://szukio.pl/podglad/12258?fraza=brak+okresu+gwarancji+w+ofercie

10

Ja dalej twierdzę że ofertę należy odrzucić.

11

Przychylam się do zdania Marcela. Inna sprawa gdyby Z zawarł w SIWZ zapis, że w przypadku gdy W nie poda terminu wykonania  Z przyjmie maksymalny przewidziany w SIWZ. Nie można przyjąć uznaniowo, czy też domniemywać, bo W być może w ogóle nie czytał SIWZ i być może myślał, że chodzi o wykonanie w terminie 150 dni. Bez wyjaśnień nie ustalisz intencji W, a wszystko to, co ustalisz wyjaśniając nie podlega poprawieniu jako inna omyłka.
Inaczej, gdyby było zastrzeżenie, o którym wspomniałam.

12

Ja także bym odrzucił - skoro Zamawiający nie przewidział co zrobi w takiej sytuacji, to odrzucić, zwłaszcza, że jest to kryterium oceny ofert.

13

przykładowy zapis w SIWZ "Uchybienie wymogom sporządzenia oferty polegające na braku wskazania okresu ................................ w formularzu ofertowym ? uznane będzie przez Zamawiającego jako zaoferowanie przez wykonawcę najkrótszego możliwego dopuszczonego przez Zamawiającego terminu okresu ..................... tj...................... miesięcy."

14

Chociażby wink