1

Temat: kredyt komercyjny i preferencyjny

W roku mam 2 kredyty preferencyjne (nie robię procedury z pzp)  i jeden komercyjny. Czy robiąc zamówienie na kredyt komercyjny wartością tego zamówienia jest suma tych trzech, czy traktuję ten kredyt oddzielnie i nie sumuję?

2

Odp: kredyt komercyjny i preferencyjny

A dlaczego na preferencyjne nie robisz procedury? Oczywiście, że wartością jest suma wszystkich.

3

A czy zgodzisz się ze mną, że w przypadku zamówienia na kredyt nie trzeba  wpisywać  formułki ze zmiany ustawy o podatku od towarów i usług?  (powstanie u zamawiającego obowiązku podatkowego...) Ta zmiana nie ma chyba znaczenia w przypadku tego rodzaju zamówienia?

4 (edytowany przez Katiqq 2015-07-07 10:39:45)

Ustawa określa jasno do jakich zamówień należy te klauzule stosować. Co do zasady wszystkich, których realizacja trwa powyżej 12 mies. Jeżeli podniesiona zostanie płaca minimalna, to ona też może mieć wpływ na cenę kredytu. Wg mnie zapisy te być powinny.

5

Dzięki, chyba źle się zrozumiałyśmy. Chodziło mi tu o tą ostatnią zmianę ustawy o podatku od towarów i usług i pzp, która weszła w życie 1 lipca. Ty pisałaś chyba o art. 142 pzp jak rozumiem?

6

Tak, dokładnie.

7

A czy macie jakieś przykłady zapisów dotyczących waloryzacji w umowach powyżej 12 miesięcy?

I druga kwestia: co z tą ostatnią zmianą ( art. 91 ust.3a) ? Czy ma zastosowanie przy kredycie? Przyznaję się, że nie jestem z vat-em "za pan brat". Czytam, że chodzi raczej o towary.

8

Ala napisał/a:

I druga kwestia: co z tą ostatnią zmianą ( art. 91 ust.3a) ? Czy ma zastosowanie przy kredycie? .

Nie ma zastosowania.

9

Czyli Marcel, mogę to spokojnie pominąć w SIWZ i formularzu oferty?

10

Moim zdaniem tak.