Temat: Sprzatanie - kryterium oceny ofert
Hej,
Czy na sprzątanie można zastosować jako kryterium oceny ofert wyłącznie cenę?
Mimo wszystko - jakie kryterium proponowalibyście jako dodatkowe dla takiej usługi?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Sprzatanie - kryterium oceny ofert
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hej,
Mimo wszystko - jakie kryterium proponowalibyście jako dodatkowe dla takiej usługi?
Na pewno usługa sprzątania nie jest powszechnie dostępna o ustalonych standardach jakościowych
więc konieczne drugie kryterium, np. termin płatności faktury od 14 do 30 dni, niech ma ustawodawca
Hej,
Niestety nie.
Dlaczego??? np. KIO 2395/14: (...)Odnosząc powyższe rozważania, które skład orzekający Izby w pełni podziela, do tej sprawy, zauważyć należy, że przedmiot zamówienia dotyczy sprzątania pomieszczeń biurowych i terenów zewnętrznych, które powszechnie wskazuje się jako przykłady usług powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych. Oczywiste jest, że przedmiotem zamówienia są usługi bieżącego użytku, służące zaspokojeniu podstawowej potrzeby, jaką jest utrzymanie obiektów biurowych (wewnątrz i na zewnątrz) i ich bezpośredniego otoczenia w czystości(...)
Wal jedno kryterium i się nie martw
Na pewno usługa sprzątania nie jest powszechnie dostępna o ustalonych standardach jakościowych
Usługa sprzątania jest usługą powszechnie dostępną i może być zastosowany art.91 ust.2a ustawy Pzp.
Wyjaśnienie do mojego stanowiska potwierdzisz na stronie http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2992 pkt 7. tj "Wytyczne przyjęte przez Komitet Stały Rady Ministrów w dniu 18 listopada 2010 r., dotyczące interpretacji przesłanek pozwalających na przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie negocjacji z ogłoszeniem, dialogu konkurencyjnego, negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki i zapytania o cenę"
str.31
"Jako przykład usług powszechnie dostępnych o ustalonych standardach Sąd
wskazał usługi sprzątania pomieszczeń, mycia szyb, prania, usługi żywienia, proste usługi
poligraficzne, usługi translatorskie itp."
dalej;
"Powszechna dostępność istnieje gdy wiele firm z danej branży jest w stanie wykonać zamówienie bez specjalnych przygotowań."
Dobrze, a ja dalej uważam, że nie ma tu ustalonych standardów jakościowych, bo gdyby były to każda by była tak sama, a faktycznie, zakres przedmiotowy zawsze czymś tam się różni.
No właśnie, to zależy od przedmiotu zamówienia.
Jeżeli przedmiotem zamówienia jest proste sprzątanie pomieszczeń itp. bez korzystania, z osób uprawnionych do pracy na wysokościach (w przypadku biurowców znajdujących się w wysokościowcach), to jedynym kryterium może być cena bo nie wymaga to od wykonawców specjalnego przygotowania. Wątpliwość powstała by, gdyby zamawiający np. wymagał nowinek technologicznych w zakresie sprzętu (maszyna all in one).
janek - przeczytaj sobie całe uzasadnienie wyroku KIO 2395/14, tam KIO przeprowadziło cały wywód na temat powszechnej dostępności i ustalonych standardów - polecam - całkiem sensownie.
ok, przeczytam
a ja mam pytanie co do drugiego kryterium oceny ofert na odbiór odpadów czy punktowanie za odległość bazy będzie OK bo juz w Rozporządzeniu jest określone że do 60km i nie wiem czy mogę to punktować aby nie było nieuczciwej konkurencji dzięki za odp
Moim zdaniem raczej nie - po pierwsze, to kryterium podmiotowe, a po drugie i tak nic nie wnosi do sprawy - nie ma większego znaczenia.
a termin płatności faktury będzie OK
Kryterium pozorne - ja bym nie postawił takiego ale jest wielu, którzy stawiają...
no właśnie już nie wiem co postawić bo czas reakcji odpada czas wywozu również
macie może jakieś propozycje ??? dzięki
skoro szukasz kryterium na ,,siłę" , to każde kryterium będzie pozorne, więc dawaj termin płatności
przeczytałem wyrok 2395/14 no i rzeczywiście jest ładnie wywiedzione przez KIO że usługa sprzątania to usługa o ustalonych standardach i powszechnej dostępności. W skrócie, to że opis przedmiotu jest szczegółowo opisany nie zmienia faktu że mamy ustalony standard bo z góry wiemy że chcemy uzyskać czystość, tak samo rozumianą przez wszystkich.
no więc jak jest taki wyrok, to korzystajmy z niego
choć mi to wywraca dotychczasowy pogląd na te sprawy i nie raczej się z tym wyrokiem nie zgadzam
Kryterium pozorne - ja bym nie postawił takiego ale jest wielu, którzy stawiają...
Jakie pozorne - bardzo obiektywne i nie podmiotowe.
dzięki za odp idę w termin płatności
Darku - ja przecież nie twierdzę, że nie jest to obiektywne i nie jest przedmiotowe kryterium Ja tylko uważam, że jest stawiane tylko dlatego, żeby zrobić zadość postanowieniom art. 91 ust. 2 Pzp bo przecież co wnosi termin płatności? Ma to jedynie znaczenie (i tak niewielkie) przy finansowaniu zewnętrznym - dlatego wg mnie jest pozorne
Bipi dlaczego nie śpisz o 1 w nocy?
Przychylam się rękoma i nogyma do Twojej opinii.
Darku - ja przecież nie twierdzę, że nie jest to obiektywne i nie jest przedmiotowe kryterium Ja tylko uważam, że jest stawiane tylko dlatego, żeby zrobić zadość postanowieniom art. 91 ust. 2 Pzp bo przecież co wnosi termin płatności? Ma to jedynie znaczenie (i tak niewielkie) przy finansowaniu zewnętrznym - dlatego wg mnie jest pozorne
Ależ tak - to tak samo jak ten przepis nic nowego nie wnosi i jest pozorny - oraz jest tylko po to aby UZP ogłosiło wszem i wobec w sprawozdaniu (Wzrosło zastosowanie kryteriów pozacenowych ? inne obok ceny kryteria zastosowano w 25% postępowań o wartościach powyżej progów unijnych oraz w 16% postępowań o wartościach poniżej progów unijnych) , że nie ma tylko ceny - i tyle.
Bipi dlaczego nie śpisz o 1 w nocy?
Na urlopie jest zapewne ...
Bo zmiana dot. obowiązku wprowadzenia dodatkowego kryterium została dokonana pod publiczkę, po incydencie z Covec. Bo przecież jako to może być żeby wybierać najtańszego.
Tylko osoby siedzące w zamówieniach, wiedzą że zostało to spaprane.
Problem jest gdzie indziej, a wprowadzenie zmian w zakresie kryteriów, nie zmniejszy ryzyka występowania sytuacji niewywiązywania się z realizacji umów.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc