1

Temat: Odrzucenie oferty

W przetargu unijnym na ochronę wpisałam jako jeden z warunków udz. w post. że wykonawca  musi posiadać 2 grupy interwencyjne. W pytaniach do SIWZ jeden z wykonawców zapytał czy musi mieć własne grupy czy może być podwykonawstwo.  Odpowiedziałam, że własne gdyż jest to kluczowy element zamówienia. Niestety nie zastrzegłam tego w SIWZ. Jestem już po otwarciu ofert i wykonawca z najniższą ceną wpisał że grupy interwencyjne zleci podwykonawcy. Co ja mam teraz zrobić, odrzucić  tę ofertę ?

2

Odp: Odrzucenie oferty

Nie masz podstaw do odrzucenia jeśli nie zmieniłaś zapisów SIWZ w tym zakresie. Musisz badać ofertę jak pozostałe.

3

Dobrze, ale teraz co z pozostałymi wykonawcami którzy mają własne grupy interwencyjne, a do tego juz sie zapowiedzieli że bedą oglądać oferty ? Teraz oni złożą odwołania że nie jesteśmy konsekwentni ? Nie wiem co robić, pomóżcie.

4

Jest kłopot jak prawiła koleżanka, należało zmienić SIWZ w tym zakresie, czy oferta jest najkorzystniejsza?

5

Tak najkorzystniejsza i jeszcze druga z kolei też jest z oświadczeniem o podwykonawstwie w tym zakresie.

6

Ofert w sumie jest 4. Trzecia w kolejności jest w 100% kompletna i własnie ten wykonawca przyjedzie oglądać dokumenty. Nie wiem co zrobić, szef mi urwie głowę smile

7

Nawet jeśli obejrzą oferty, to nie mogą się doczepić podwykonawstwa w zakresie grup interwencyjnych z tej samej przyczyny, z której Ty nie możesz tego zrobić - nie zmieniono SIWZ w tym zakresie.

8

marta566 napisał/a:

Teraz oni złożą odwołania że nie jesteśmy konsekwentni ? Nie wiem co robić, pomóżcie.

Zamawiający musi się przyznać do błędu. Ograniczenie podwykonawstwa jest to na tyle istotna zmiana, że musi pociągać za sobą zmianę zapisów SIWZ. Poza tym zawsze musi być solidnie uzasadniona.
Nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu. Strugała jarząbka, że zmiana jest nieistotna i odwaliła te z podwykonawstwem...

9

jeszcze jedno pytanie: żądaliśmy złożenia w jednym oświadczeniu że wykonawca posiada: bazę monitorowania, system antynapadowy i łączność radiową. Niektórzy złożyli oswiadczenie w którym mają tylko jedna z tych rzeczy. wzywać do uzupełnienia czy uznać że nie mają reszty ?

10

Jeżeli był to dokument wynikający z rozporządzenia, to wzywasz do uzupełnienia.

11

jedna z firm która złozyła oświadczenie o podwykonawstwie złożyła również oświadczenie że grupy interwencyjnej udziela jej inny podmiot w zw. z art. 26. Wg mojej skromnej wiedzy to jak udzielają w zw. z art. 26 to to nie jest podwykonawstwo. Proszę o komentarz.

12

Zasada jest taka, że jak ktoś udostępnia sam siebie to jest to udostępnienie bezpośrednie, natomiast jeśli podmiot A pożycza podmiotowi B grupę pracowników to udostępnienie jest pośrednie. W zależności od charakteru zamówienia może ale nie musi się to wiązać z podwykonawstwem. IMO w ochronie ze wzg na specyfikę zamówienia to będzie podwykonawstwo, więc powinnaś mieć zobowiązanie podmiotu A i jego dokumenty (o ile ich żądałaś). Nie jestem pewna co do konieczności posiadania zezwolenia na wykonywanie działalności przez podmiot A, ale gdzieś mi dzwoni, że jako podwykonawca musi ją mieć.