1

Temat: rażąco niska cena

Witam
Czy cenę oferty brutto wykonawcy porównuję z :
a) wartością zamówienia tj. szacunkową wartością zamówienia która jest kwotą netto
b) kwotą brutto jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia

2

Odp: rażąco niska cena

wartością zamówienia powiększoną o VAT

3

np. KIO 165/15

4

Odpowiedź a) jeżeli zgadzasz się ze opinią Zespołu Prawnego UZP,
lub porównujesz z szacunkową wartością zamówienia (netto) + doliczony VAT (orzeczenia KIO np. 148/15).
Ceny oferty nie porównujesz z kwotą, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.

5

oki dziękuję , czyli z szacunkową wartością zamówienia brutto

6

Szacunkową, powiększoną o VAT.

7

Dziękuję

8

czyli jeżeli cena oferty brutto jest niższa od szacunkowej wartości zamówienia (brutto) o 32,63% to mam obowiązek wezwania? o czym świadczy "w szczególności jest niższa o 30% ..." . Nadmieniam, iż wg mnie nie budzi ona wątpliwości, wykonawca jest znany zamawiającemu i jest rzetelny

9

Należy wezwać, tak dla zasady wink

10

oki dziękuję , Marcel a czy mógłbyś zapoznać się i doradzić z moim postem odnośnie wykazu robót, dzięki z góry

11

ale mam również wezwać o przedstawienie dowodów?

12

Tak, w tym dowodów tak jak mówi przepis.

13

Marcel, cena oferty jest niższa od szacunkowej wartości (brutto) o 32% ale nie jest niższa od średniej arytmetycznej złożonych ofert, to czy wzywać? bo w art 90 ust. 1 jest "lub". Osobiście wolałabym nie wzywać, zostały złożone tylko dwie oferty

14 (edytowany przez Darek W. 2015-06-30 07:15:47)

Czy 1 z tych nieszczęsnych przesłanek zachodzi. Wzywać więc olimpia.

15

ale tam jest "lub"

16

Darek W. proszę odpowiedz, czyli jest obowiązek!!!

17

Jest - niestety.

18

oki, dziekuje

19

Mało tego - jak tego nie zrobisz, to jakieś trzy litery mogą podnieść, iż naruszyłaś ustawę nie wzywając do wyjaśnienia rnc!. - kuriozum.

20

Odświeżam wątek?
Po przeczytaniu jeszcze raz i jeszcze raz opinii UZP dochodzę do wniosku, że źle rozumiała zapis ustawy dot. RNC sad ?lub? czytałam, jako możliwość wyboru przez Zamawiającego, do czego będzie porównywał cenę złożonej oferty. A okazuje się, że mam obowiązek zapytać, jeśli zachodzi, chociaż jedna z przesłanek (?). Jeśli tak to jestem w d? z postępowaniem ze środków UE sad  (tak na marginesie).
Dla mnie nielogiczne jest wezwanie W  do wyjaśnienia RNC, jeśli cena oferty jest 5% niższa niż szacunek Z a 35% niższe niż średnia arytmetyczna złożonych ofert, jeśli  4 ofert jest mniej więcej zbliżona cenowo do siebie a tylko jedna (5) oferta ?przebija? pozostałe prawie 200%, co czyni najniższą cenę RNC. Wiem, że cena W najdroższego jest nierealna, szacunek Z jak najbardziej prawidłowy. To, po jakiego grzyba mam wzywać W z najniższą ceną do wyjaśnień?!! Biedak nieumiejętnie się będzie tłumaczył (najczęściej są zdziwieni, o co chodzi Z i dlaczego) i będzie konieczność odrzucić W za RNC a wiem, że z logicznego punktu wezwanie Z było bezpodstawne?.
Jak tu się zgodzić z UZP?

21

" Jeżeli cena oferty wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzi wątpliwości zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi....."
Czyli jak dla mnie jeżeli cena nie wydaje się rażąco niska to nie wzywam- tak na logikę. Jednak w zamówieniach coraz mniej logiki jest więc pewnie wszyscy będą skłaniać się do tego aby wzywać wykonawców żeby mieć własny pupochron wink

22

i tego się obawiam... ;(
bo zgodnie z różnego rodzaju wyjaśnieniami jeśli cena oferty jest niższa o 30% od szacunku Z lub średniej arytmetycznej złożonych ofert to Z powinien MIEĆ wątpliwość.
A CO JEŚLI NIE MA WĄTPLIWOŚCI!!!??
Wiem, że dobrze wyszacowano zamówienie - jestem tego pewna - oferta W oscyluje koło szacunku i tylko dlatego, że jakiś W zaszalał z ceną i wywindował ją nierealnie mam wzywać biedaka do RNC.... O ironio.... Jakoś będzie trzeba się tłumaczyć..... sad

23

odnośnie Twojego przypadku - z jednego ze szkoleń:
"Zgodnie z zasadami techniki prawodawczej, jeżeli nie jest możliwe sformułowanie definicji zakresowej (wyliczającej elementy składowe zakresu), można objaśnić znaczenie danego określenia przez przykładowe wyliczenie jego zakresu, wyraźnie wskazując na przykładowy charakter tego wyliczenia przez posłużenie się zwrotami: "w szczególności" albo "zwłaszcza".
(poz. paragraf 153 załącznika do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 czerwca 2002 r. w sprawie "Zasad techniki prawodawczej" (Dz. U. Nr 100, poz. 908)

Omawiane dwa przypadki zostały zatem wskazane w ustawie przykładowo, co oznacza, że tylko dopuszczają możliwość wystąpienia wątpliwości zamawiającego co do oferowanej ceny, jednak nie mogą o takich wątpliwościach z góry przesądzać (po prostu zamawiający może nie mieć takich wątpliwości mimo pojawienia się opisanych w przepisie przykładów)."

24

ok Dzięki...
Właśnie o tą wątpliwość mi chodzi.... " JEŻELI cena oferty WYDAJE się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia I BUDZI WĄTPLIWOŚCI zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia (...)" to powinno być istotą zapisu art. 90.1 a nie jego dalsza część. Bo tak robię z siebie głupka, nie mam wątpliwości a pytam, bo muszę wypełnić zapis ustawowy... Co gorsza odrzucam dobrego wykonawcę, bo nie umiał się wytłumaczyć.

25 (edytowany przez filon 2015-07-14 11:15:37)

mamy podobnie. usługi dowozu dzieci. Wykonawca, który ma siedzibę w okolicy zamawiającego daje cenę np 3 zł/km a Wykonawca, który ma siedzibę w odległości ok 50 km od siedziby zamawiającego daje już cenę 6zł/km (no bo wliczy sobie koszty dojazdu) i już jest 50% różnicy. A lokalny wykonawca świadczy jak dotąd u nas usługi i jest ok więc wydaje mi się że nie jest to cena rażąco niska. I ja nie za bardzo chcę wzywać o rnc ale czekam jeszcze na werdykt pozostałych członków KP wink

A jeżeli już KP zechce wzywać o RNC to Wykonawca zdziwi się, że cały czas miał taką cenę a tu nagle go wzywamy, a przecież jeździł i uwag nie było.