1 (edytowany przez Grażka 2015-04-20 11:19:37)

Temat: ZUS

Wykonawca dołączył do oferty zaświadczenie o niezaleganiu w opłacaniu składek. Z treści przedmiotowego zaświadczenia wynika, iż Wykonawca zobowiązany jest do opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne (nie posiada zaległości w ich opłacaniu). Czy Zamawiający ma obowiązek wezwać ww. Wykonawcę do uzupełnienia potwierdzenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie w opłacaniu składek na ubezpieczenie społeczne?

2

Odp: ZUS

Skoro nie posiada zaległości to po co chcesz go wzywać?

3

Z treści dokumentu nie wynika, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie w opłacaniu składek na ubezpieczenie społeczne.

4

No więc skoro nie uzyskał zwolnienia z opłacania składek  opłaca je na bieżąco i nie ma zaległości to co chcesz wyjaśniać?

5

W związku z powyższym w jakiej sytuacji Zamawiający żąda zaświadczenia, że Wykonawca  uzyskał przewidziane prawem zwolnienie.

6

Jeżeli Wykonawca ZALEGA z płaceniem składek.

7

Bardzo dziękuję za rozwiązanie wątpliwości.

8

Wykonawca dołączył do oferty zaświadczenie ZUS wygenerowane elektronicznie z podpisem elektronicznym. Jak zweryfikować ?

9

? Ale dokument się nie otwiera, czy nie ma rubryki o niezaleganiu, bo nie rozumiem.

10

Dokument jest wydrukowany, tylko nie ma pieczątki , podpisu .Jest tylko informacja że aby go zweryfikować należy użyć oprogramowania do weryfikacji podpisu.

11

Wydruk podpisanego elektronicznie dokumentu z ZUS przestaje być dokumentem podpisanym.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/881896,zamowienia-publiczne-prawo-nie-przewidzialo-systemu-zus.html
Pozostaje wezwanie do uzupełnienia.

12

I nie masz tego oprogramowania? Porozmawiaj z informatykiem.

13

Katiqq - to jest wydruk a nie forma elektroniczna wink

14

ok. wezwę do uzupełnienia. Dzięki.

15

bipi napisał/a:

Katiqq - to jest wydruk a nie forma elektroniczna wink

Bipi nie nabijaj się ze mnie. Dobrze, że ktoś o tym napisał, bo ja w swoim Pierdziszewie jeszcze się z takim dokumentem nie spotkałam.

Nie odświeżyłam strony i nie widziałam postu, że dokument został wydrukowany. Zrozumiałam, że dokument został przesłany elektronicznie i opatrzony podpisem el. Gdyby tak było, to do uznania.

16

Pod warunkiem jeśli Zamawiający dopuścił taką formę wink

17 (edytowany przez Katiqq 2015-07-20 06:24:57)

A znasz li ten wyrok SO Kalisz z dnia 26_03_2015_II_Ca_675_14?
KIO 2241/14 też stwierdziła, że uzupełnienie w formie el. było nieskuteczne, bo zamawiający nakazał w formie pisemnej. Sąd miał odmienne zdanie.