1

Temat: Szacowanie wartości na usługi bankowe

Witam!
Przede mną pierwszy przetarg na usługi bankowe.
Proszę o pomoc przy oszacowaniu wartości zamówienia.
Dobrze myślę, że należy to przeprowadzić zgodnie z art. 34 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp tj. na podstawie łącznej wartości zamówień tego samego rodzaju udzielonych w terminie poprzednich 12 miesięcy, z uwzględnieniem zmian ilościowych zamawianych usług oraz prognozowanego na 2015 rok średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych ? 101,2% (zgodnie z ustawą budżetową na rok 2015?

2

Odp: Szacowanie wartości na usługi bankowe

Nie, na podstawie art.32.1 Pzp.

3

A usługi bankowe nie są usługami powtarzającymi się okresowo?

4

Moim zdaniem jest to usługa ciągła, więc jak Marcel.

5

Co Wy pitolicie - art. 34 - nawet w ust. 4 macie wskazane usługi bankowe i finansowe.

6

Uuuuu pitolicie powiadasz? Grubo.  A jak masz oszacować wartość tego o czym mowa w 34.4?

7

U mnie zawsze szacuje, wylicza wartość skarbnik miasta, na podstawie jego kalkulacji szacuje wartość, zawsze jest git.

8

Zgodnie z art. 34.1 wink

9

Polecam artykuł http://www.wszponachzamowien.pl/?p=831
Niestety podtrzymuję swoje zdanie.

10

to w końcu, wg którego art. mam szacować. Znalazłem opinię że 34.1 (Zamówienia Publiczne w pytaniach i odpowiedziach, X 2014), ale też jest stanowisko Departamentu Prawnego UZP z dnia 3 lutego 2009 r. zgodnie z którym świadczenie ciągłe polega bowiem na określonym, stałym zachowaniu się dłużnika przez czas trwania stosunku prawnego. Z istoty rzeczy spełnienie takiego świadczenia musi więc trwać przez pewien czas. Świadczenie ciągłe ma to do siebie, że nie da się w nim wyodrębnić poszczególnych zachowań dłużnika, które mogłyby być potraktowane jako samoistne świadczenia albo partie świadczenia. Charakter ciągły mają świadczenia wynajmującego, wydzierżawiającego, dającego w użyczenie, udzielającego pożyczki, przechowawcy, pracownika w stosunku pracy, zarządzającego, banku w umowie rachunku bankowego, świadczenia przedsiębiorstw dostarczających wodę, gaz, elektryczność.

11

Ja swoje także wink A artykuł Grzegorza dotyczy trochę innego rodzaju problemu.

12

Próbowałem już kilku sposobów, 34.1.1 nie wchodził w grę, oferty z banków nie bardzo, nie chcieli pomóc w tym zakresie, a więc podstawa prawna 32.1, 34.4, na podstawie kalkulacji w naszej instytucji, spokojnie idzie to obliczyć.

13

MarekK napisał/a:

to w końcu, wg którego art. mam szacować. Znalazłem opinię że 34.1 (Zamówienia Publiczne w pytaniach i odpowiedziach, X 2014), ale też jest stanowisko Departamentu Prawnego UZP z dnia 3 lutego 2009 r. zgodnie z którym świadczenie ciągłe polega bowiem na określonym, stałym zachowaniu się dłużnika przez czas trwania stosunku prawnego. Z istoty rzeczy spełnienie takiego świadczenia musi więc trwać przez pewien czas. Świadczenie ciągłe ma to do siebie, że nie da się w nim wyodrębnić poszczególnych zachowań dłużnika, które mogłyby być potraktowane jako samoistne świadczenia albo partie świadczenia. Charakter ciągły mają świadczenia wynajmującego, wydzierżawiającego, dającego w użyczenie, udzielającego pożyczki, przechowawcy, pracownika w stosunku pracy, zarządzającego, banku w umowie rachunku bankowego, świadczenia przedsiębiorstw dostarczających wodę, gaz, elektryczność.

Skoro jest taka opinia UZP, to trzymałabym się tego i szacowała zgodnie z art. 32.1.
Bipi oszacowałby inaczej.
Tak jak u Marcela u mnie robi to skarbnik i ja się w to nie mieszam, ale tak, jak napisałam moim zdaniem tak właśnie powinno to wyglądać.

14

Katiqq napisał/a:
MarekK napisał/a:

Skoro jest taka opinia UZP, to trzymałabym się tego i szacowała zgodnie z art. 32.1.
Bipi oszacowałby inaczej.
Tak jak u Marcela u mnie robi to skarbnik i ja się w to nie mieszam, ale tak, jak napisałam moim zdaniem tak właśnie powinno to wyglądać.

Z szacowania wyszło mi, że wartość umowy w ciągu 3 lat nie przekroczy 70 tyś zł. Czy muszę stosować ustawę czy mogę polecieć zgodnie z regulaminem do 30 tyś euro?

15

Możesz zgodnie z regulaminem.

16

A moja skarbnica oszacowała na 2 mln, zrobiłem unijny i mam spokój na 5 lat. Oszacowała na podstawie złożonych ofert cenowych. Oferta na poziomie 50000 zł smile

17

jarosław napisał/a:

A moja skarbnica oszacowała na 2 mln, zrobiłem unijny i mam spokój na 5 lat. Oszacowała na podstawie złożonych ofert cenowych. Oferta na poziomie 50000 zł smile

to wszyscy RNC ciekawe jak się tłumaczyli

18

No właśnie smile

19

Tłumaczyli tłumaczyli. Ale rzeczowo i na temat.

20

Hmm....