1

Temat: Wyjaśnienie treści referencji.

Wykonawca przedłożył referencje, ale mam podstawy sądzić że nie są zgodne z prawdą.  Zadzwoniłam do firmy która wystawiła referencje z prośbą o podanie adresu mailowego bądź faksu na który mogę wysłać pismo w sprawie wyjaśnień. Wykonawca odmówił podania,  gdyż mnie nie zna a jak mu powiedziałam, ze poswiadczanie nieprawdy jest karalne to zadzwonił do mojego szefa że go zastraszałam. Napisałam więc pismo do wykonawcy aby udzielił wyjaśnień pod jakim adresem świadczył usługę gdyż adres podany w referencjach to szczere pola. Na to wykonawca odpisał dzisiaj że usługę świadczył w innym mieście ale nie może podać dokładnego adresu gdyż jest to tajemnica handlowa firmy która referencje wystawiła. Pouczono mnie także w piśmie że prowadzenie śledztwa w zakresie referencji wykracza poza uprawnienia zamawiającego.  czy mogę coś jeszcze zrobić ?

2

Odp: Wyjaśnienie treści referencji.

Tajemnica jest tajemnicą, ale w dokumencie poświadczono nieprawdę jeżeli pod wskazanym adresem nic nie istnieje. Chyba trzeba z prawnikiem porozmawiać. Nie mamy innych możliwości zweryfikowania tego jak skontaktować się z podmiotem, który referencje wystawił.

3

Widać że ładnie ściemnia.

4

Skoro nic tam nie ma to wykluczyć za nieprawdziwe informacje

5

Ale wykonawca twierdzi że te usługi świadczył w innym mieście, na drugim końcu Polski ale nie może napisać w wyjaśnieniu gdzie bo to tajemnica handlowa smile Czy to wystarczy żeby go wykluczyć ?

6

Tak - możesz go wykluczyć skoro jesteś pewna, że złożył fałszywkę

Instytucja wykluczenia wykonawcy z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego została uregulowana w art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759, ze zm.) zwanej dalej ?ustawą Pzp?. Jedną ze wskazanych w artykule przesłanek stanowiących podstawę wykluczenia wykonawcy, jest złożenie przez niego nieprawdziwej informacji mającej wpływ lub mogące mieć wpływ na wynik postępowania (art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy).

Proponuję do wykonawcy wysłać pismo, iż:
Kodeks karny (wprowadzony ustawą z dnia 06 czerwca 1997 r., Dz. U. z 1997 r. Nr 88 poz. 553 ze zm.) w art. 270 stanowi:

§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

7

marta566 napisał/a:

Ale wykonawca twierdzi że te usługi świadczył w innym mieście, na drugim końcu Polski ale nie może napisać w wyjaśnieniu gdzie bo to tajemnica handlowa smile Czy to wystarczy żeby go wykluczyć ?

I nie może być to tajemnicą.

8

Musi podać miejsce wykonania RB. Jeżeli tego nie ma w wykazie wezwij do uzupełnienia dok. Natomiast jeżeli masz pewność że informacja jest nieprawdziwa to wykluczasz na tej podstawie.

Ja właśnie dzisiaj ustalałem w jednym z wydziałów architektury w kraju, czy robota budowlana za 150 tys zł z wykazu oferty była u nich zgłaszana. Jak się okazuje nic takiego nie zgłoszono. Referencje od prywatnego inwestora, brak kontaktu, tel. niczego. mogę sobie listy pisać.
No cóż szczegóły będzie wyjaśniał prokurator. Szkoda tylko moich nerwów i być może nieświadomego niczego inwestora.

9

marta566 napisał/a:

Napisałam więc pismo do wykonawcy aby udzielił wyjaśnień pod jakim adresem świadczył usługę gdyż adres podany w referencjach to szczere pola. Na to wykonawca odpisał dzisiaj że usługę świadczył w innym mieście ale nie może podać dokładnego adresu gdyż jest to tajemnica handlowa firmy która referencje wystawiła.

Wyklucz z nieprawdziwej informacji. Skoro podaje różne dane dotyczące miejsca wykonania zamówienia to są to nieprawdziwe informacje.

10

Darek W. napisał/a:

Tak - możesz go wykluczyć skoro jesteś pewna, że złożył fałszywkę

Instytucja wykluczenia wykonawcy z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego została uregulowana w art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759, ze zm.) zwanej dalej ?ustawą Pzp?. Jedną ze wskazanych w artykule przesłanek stanowiących podstawę wykluczenia wykonawcy, jest złożenie przez niego nieprawdziwej informacji mającej wpływ lub mogące mieć wpływ na wynik postępowania (art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy).

Proponuję do wykonawcy wysłać pismo, iż:
Kodeks karny (wprowadzony ustawą z dnia 06 czerwca 1997 r., Dz. U. z 1997 r. Nr 88 poz. 553 ze zm.) w art. 270 stanowi:

§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

ee chyba się zapędziłeś

11

Darek W. napisał/a:
marta566 napisał/a:

I nie może być to tajemnicą.

może być tajemnicą , nie może być jeżeli uzyskano zamówienie na podstawie ustawy Pzp

12

tak naprawdę to za mało danych , podaj jakie były wymogi dotyczące doświadczenia zawodowego , jeżeli wykazał kilka spełniających i ta jedna jest "trefna" to nic nie możesz zrobić ale jeżeli ta właśnie decyduje o tym ,że może np. może być wybrany jako najkorzystniejszy to najpierw wzywasz do uzupełnienia o prawidłowo sporządzony wykaz i równolegle wyślij pismo o potwierdzenie treści referencji na adres wystawcy po prostu pocztą . Należy pamiętać ,że informacji nieprawdziwych nie można zastąpić innymi- wtedy wykluczasz i dajesz do radcy prawnego a ten zgłasza gdzie trzeba . Z doświadczenia każda taka sprawa zakończyła się umorzeniem - mała szkodliwość czynu

13

Myszko jeśli nawet uznać, że to miejsce wykonania można objąć tajemnicą, to wykonawca powinien to wpisać w wykazie robót, a nie podawać inny adres, nie sądzisz?
Poza tym, czy nie później niż w terminie składania ofert wykonawca zastrzegł, że określone informacje nie mogą być udostępniane oraz wykazał, iż zastrzeżone informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa???