1

Temat: wzywać czy nie

Pisze SIWZ na szkolenie kryterium wyboru oferty to: cena 30% i doświadczenie wykonawcy 70%. Podstawą przyznania punktów w kryterium będą  informacje zawarte w liście zrealizowanych szkoleń. czy taka listę zrealizowanych szkoleń  ( dokument) którą wykonawca uzupełni  a nie dołączy do oferty to co powinnam zrobić?
Wezwać do uzupełnienia chyba nie mogę? tak wię w sytuacji gdy tego dokumentu nie będzie czy  mogę przyznać 0 pkt.

2

Odp: wzywać czy nie

W takiej sytuacji to Ty moim zdaniem nie możesz, ale musisz przyznać 0 punktów.

W innej sytuacji ktoś mógłby po otwarciu ofert w sposób istotny modyfikować treść swojej oferty i kształtować liczbę pkt, które otrzyma.

Było kiedyś orzeczenie KIO gdzie punktowany był termin gwarancji i wykonawca nie wpisał nic -- więc dostał 0. Wykonawca się odwołał, że z z SIWZ wynikał minimum gwarancji ( 3 lata) i dodatkowo z KC rękojmia też musi dawać na budynek 3 lata - wieć Zamawiający miał uznać, że wykonawca na pewno dał 3 lata.
KIO uznała słusznie, że zamawiający w sytuacji kiedy wykonawca nie określi w ofercie czynnika, który jest punktowany nie może sam za niego określać, ani tak samo wzywać do wyjaśnień.

3

Nie jest to takie oczywiste czy nic na ten temat nie było opisane w SIWZ?

4

no właśnie piszę siwz i chcę umieścić zapis że w przypadku braku tego dokumentu, braku podpisu na nim Zamawiający nie będzie wzywała do uzupełnienia dokumentu tylko przyzna 0 pkt.

5

Tak, jeżeli jasno zostanie to opisane w SIWZ to sprawa będzie jasna smile
Tylko czy %ceny nie jest zbyt niski w stosunku do doświadczenia?
Moim zdaniem tak.

6

Opisz dokładnie zasady przyznawania p-tów za to kryterium. Kryterium to nie warunek wiec można poszaleć.
Ja znalazłem takie coś:

"Ocena tego kryterium zostanie dokonana na podstawie załączonego do oferty wykazu usług potwierdzających spełnianie warunku udziału w postępowaniu, sporządzonego na druku zgodnym z treścią załącznika nr 3 do niniejszej SIWZ wraz z dokumentami potwierdzającymi należyte wykonanie usług. Zamawiający przy dokonaniu oceny tego kryterium uwzględni maksymalnie 5 usług potwierdzających spełnianie warunku udziału w postępowaniu z niżej wymienionymi zastrzeżeniami.
Wykonawca otrzyma 1 punkt za każdą usługę potwierdzającą spełnienie warunku udziału             w postępowaniu (nie więcej niż 5 pkt). Zamawiający przyzna punkty jedynie za usługi, które potwierdzają spełnienie warunku udziału w postępowaniu oraz zawierają dokument potwierdzający, że te usługi zostały wykonane należycie z zastrzeżeniem dotyczącym niżej wymienionych usług. Zamawiający przyzna nie więcej niż 1 punkt za usługi wskazane przez wykonawców, jeżeli realizowane były jako jedna usługa w ramach konsorcjum, oraz w przypadku wykazania usług przez wykonawcę, który realizował usługę oraz wykonawcę który jako podwykonawca zrealizował tę samą usługę na rzecz odbiorcy. Zamawiający dopuszcza do ustalenia punktacji usługi przedstawione jako wiedza i doświadczenie innych podmiotów wykazane zgodnie z art. 26 ust. 2b ustawy, jeżeli wiedza i doświadczenie innych podmiotów należą do osób wymienionych w wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia na druku zgodnym z treścią załącznika Nr 4 do SIWZ. Ocenie podlegać będą jedynie usługi wymienione w wykazie usług sporządzonym na druku zgodnym z treścią załącznika nr 3 do SIWZ złożonym w dacie złożenia oferty. Zamawiający nie przyjmie do oceny kryterium usług wymienionych w wykazie usług złożonym w wyniku wezwania wykonawcy do uzupełnienia dokumentów na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy."