1

Temat: Stawka vat.

Witam.

W 3 ofertach jeden przy jednym artykule Wykonawcy zastosowali 8 % vat. Jeden natomiast zastosował 23%.

Co z tym fantem zrobić?

2

Odp: Stawka vat.

Prawidłową stawką naszym zdaniem jest 8%.  Nie wiem czy mam odrzucać kogos kto zastosował stawke podstawową, mam wątpliwości. Zostawiłbym to tak jak jest. Co sądzicie?

3

Jeżeli wykonawcy przyjęli błędna stawkę VAT a zamawiający nie określił stawki w SIWZ to oferta  odpada.

4

należy zażądać wyjaśnień od Wykonawcy, który zaproponował błędną stawkę VAT - (często się zdarza, ze wówczas przyznają się, ze się pomylili)
-oferta z blędną stawką VAT do odrzucenia

5

nawet odrzucić jeśli jest to stawka podstawowa? czyli 23%?

Znalazłem cos takiego :

http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/odrzucenie-oferty-art-89-ust-1-pkt-6/czy-zastosowanie-przez-wykonawce-stawki-podstawowej-vat-23-jezeli-wlasciwa-stawka-jest-stawka-8-moze-byc-uznane-za-niekonkurency/

6

Wyjaśnić tylko i wyłącznie. Miałam w ręku 2 opinie 2 różnych US nt zastosowania stawki na ten sam produkt u jednego 7% u drugiego 22%. A był to o ile dobrze pamiętam baranek wielkanocny...

7

To chyba wypadek przy pracy ponieważ:
Określenie w ofercie ceny z nieprawidłową stawką VAT to błąd w obliczaniu skutkujący odrzuceniem oferty

To sedno dwóch jednobrzmiących uchwał Sądu Najwyższego z 20 października 2011 r. (sygnatury akt III CZP 52/11 i III CZP 53/11)

8

Czy podstawowa stawka zgodna z ustawą - 23% jest nieprawidłowa? Ona zawsze jest dobra.

9

Ktoś po prostu nie skorzystał ze stawki preferencyjnej, nikt oprócz tego wykonawcy na tym nie traci

10

Bitter napisał/a:

Ktoś po prostu nie skorzystał ze stawki preferencyjnej, nikt oprócz tego wykonawcy na tym nie traci

No właśnie, przecież nie ma nakazu korzystania ze stawek pref.