1

Temat: znowu zam. uzupełniające

Przetarg na budowę przydomowych oczyszczalni ścieków, w siwz i w ogłoszeniu przewidziałam zam. uzupełniające. Czy mogę jednak ich udzielić, gdyż co prawda będą one budowlane w tej samej technologii. ale jednak w innych lokalizacjach. Z górę dziękuję za odp.

2

Odp: znowu zam. uzupełniające

Wg mnie nie możesz - nie wiem w jaki sposób określiłaś/przewidziałaś uzupełniające ale ostatnio czytałem uchwałę KIO z zastrzeżeń do wyników kontroli Prezesa UZP i KIO i Prezes zanegowały uzupełniające - decydującą kwestią będzie opis w jaki sposób te uzupełniające przewidziałaś.

3

Zgadzam się z bipi, raczej uzupełniające w tym wypadku odpadają.

4

Bipi a możesz coś bliżej na ten temat? Czy to chodzi tylko i wyłącznie o przydomowe oczyszczalnie?

5

Moim zdaniem chodzi o całokształt zakresu udzielania zamówień uzupełniających nie tylko w tym konkretnym przypadku, ale pytanie do bipi więc... niech się wypowie smile

6

W Siwz i i ogłoszeniu o zamówieniu, przepisałam praktycznie art. 67ust. 1 pkt 6.

7

No to osobiście radzę nie udzielać zamówień uzupełniających - jeśli zamówienie jest dofinansowane (sądzę, że z WFOŚ lub NFOŚ), to wydatki te na 90% będą uznane za niekwalifikowane.

8

Poczekajcie, może znajdę tę uchwałę, to wytłumaczę o co mnie kaman wink Cierpliwości wink

9

To mnie pocieszyłeś..:(

10

Bipi znalazłeś coś? Tak sobie myślę, że przecież samo przewidzenie zamówienia uzupełniającego nie wiąże się raz: z koniecznością jego udzielenia w ogóle, dwa: z koniecznością sfinansowania ze środków z dofinansowania.

11

Znalazłam uchwalę KIO/KD 25/14.

12

ab123 sprawdź jeszcze umowę o dofinansowanie i wniosek jakie są w nich warunki. bo na bank jest to opisane (podejrzewam że będą to koszty niekwalifikowane)

13

jak rozumiem każda z tych oczyszczalni w zamówieniu podstawowego jest w innej lokalizacji ale na terenie 1 gminy dlaczego nie można udzielić zamówienia uzupełniającego na terenie tej gminy jeżeli każda z oczyszczalni siłą rzeczy jest na innej lokalizcji

14

W uchwale KIO/KD68/14 mowa jest o przesłankach stosowania 67.1.6:
"Jak wynika zatem z treści przywołanego przepisu, poza wymogami odnoszącymi się do terminu udzielenia zamówienia uzupełniającego(w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego),jego określonego zakresu (nie przekraczającego 50 % wartości zamówienia podstawowego), oraz zachowania identyczności podmiotowej (co do wykonawcy dotychczas realizującego zamówienie) musi zachodzić tożsamość objawiająca się powtórzeniem tego samego rodzaju zamówień (w omawianym przypadku -roboty budowlane)oraz zgodność z przedmiotem zamówienia podstawowego."

Jako zgodność z przedmiotem zamówienia podstawowego w przywołanej uchwale KIO i prezes UZP traktują wykonanie zamówienia na terenie wskazanym w zamówieniu podstawowym (teren uzdrowiska). Zamówienia uzupełniające realizowane w innym miejscu (na terenie miasta ale nie uzdrowiska) powoduje że nie zostaje spełniona przesłanka zgodności z przedmiotem zamówienia podstawowego.

Wydaje mi się że twój problem sprowadza się do zapisów zawartych w dokumentacji zamówienia podstawowego. Jeżeli jest tam przewidziany zakres inwestycji - POŚ na terenie całej gminy, oraz czas realizacji uzależniony od pozyskiwania środków, to wydaje mi się że zamówienia uzupełniające są możliwe do zastosowania.
Brak przede wszystkim tej pierwszej przesłanki (zakres inwestycji na terenie całej gminy) decyduje że WR nie mozna zastosować.
Z twoich dokumentów stanowiących podstawę do udzielenia zamówienia pierwotnego, powinno wynikać że ten projekt będzie realizowany na terenie gminy.

15

Ewa Wiktorowska pisze...
Dyrektywa stanowi o zgodności z podstawowym projektem, na który udzielono pierwotnego zamówienia, natomiast Pzp o zgodności z przedmiotem zamówienia podstawowego. Jak wskazano w części dotyczącej zamówień dodatkowych pojęcie projektu na gruncie dyrektyw jest inne niż na gruncie Pzp. Zgodnie z dyrektywami zgodność ta dotyczy szeroko rozumianego przedsięwzięcia budowlanego. Co oznacza, że w niektórych przypadkach może ona dotyczyć jednego obiektu budowlanego (np. jednego budynku objętego dokumentacją projektową) a w innych kilku wodociągów wchodzących w zakres pojęcia obiektu rozumianego jako sieć wodociągowa w mieście.
W poniższym przykładzie jak gdyby zapominając o tym, prezes UZP odwołuje się do pojęcia obiektu budowlanego na gruncie prawa budowlanego wyraźnie wskazując, że zamówienie uzupełniające może być udzielane w obrębie jednego konkretnego budynku.