1

Temat: Zmiana oferowanego sprzetu

Prosze o poradę mam podpisana umowę z oferentem na dostawę komputerów i monitorów już po podpisaniu umowy firma przysłała pismo iż w zamian za oferowany sprzęt dadza nam sprzęt o lepszych parametrach i innych nazwach niż zaoferowane w ofercie czy można przyjąc taki sprzęt jako zgodny, czy należy zerwać umowę z winy wykonawcy.

2

Odp: Zmiana oferowanego sprzetu

Zakładam, że sprzęt jest rzeczywiście lepszy.
Jeśli umowa mówi, że ma być "taki lub lepszy", to można go przyjąć.
Jeśli mówi, że "taki i żaden inny" to można aneksować umowę.

3

W rzeczy samej.
Swoją drogą ciekawe czemu od razu tego lepszego sprzetu nie zaoferowali...

4

W umowie były sprecyzowane parametry oferent w sojej ofercie podali model i nazwe zaproponowanego nie było wzmianki o "takich lub lepszych sprzetach" wiec czy jesli podpiszemy aneks to nie bedzie zmiana treści oferty??

5

Bedzie, ale dopuszczalna bo na korzyść zamawiającego - o ile (jak wspomniał Piotrek) ten sprzęt rzeczywiście jest lepszy.

6

A ja mam podobna sytuację tylko ze wykonawca przed podpisaniem umowy oferuje sprzęt o lepszych parametrach ale innego producenta z uwagi na cyt." ograniczenie produkcji i występowanie w bardzo małych ilościach, niewystarczających do realizacji kontraktu".
Tyle tylko, że w umowie mamy zapis dotyczący sprzedaży sprzętu komputerowego określonego w ofercie wykonawcy (podane nie tylko parametry- na zasadzie minimum wymagań ale też i nazwa producenta i model). ??????

7

Czyli muszę z Wykonawca podpisac umowę i potem w trybie art. 144 ją aneksować z uwagi na zmiany korzystne dla zamawiającego ( lepsze parametry)?

8

W Twoim przypadku stosujesz art. 140 ust.2

9

Moim zdaniem sprzęt o którym mowa został zakupiony w oparciu o jakies konkretne wymagania zawarte w SIWZ. Trudno  powiedzieć czy oferowany  aktualnie w praktyce stanowic będzie korzyści dla zamawiającego a jeżeli już to jakie? Może się zdarzyć ,że będzie korzystny pod pewnym wzgledem ale niekorzystny pod innym. Jednakże nawt w przypadku dokonywania zmian korzystnych należy mieć na uwadze treść SIWZ, która stanowiła podstawe do zawarcia danej umowy. smile

10

Marko napisał/a:

W Twoim przypadku stosujesz art. 140 ust.2

Ja bym odradzał taką rozszerzającą wykładnię "'sposobu spełnienia świadczenia".

Lepiej podpisać umowe i aneksować ją na podst. art. 144.

11

Piotrek napisał/a:

Lepiej podpisać umowe i aneksować ją na podst. art. 144.

W sumie masz racje - 140 nie pozwala na ingerencję w samo świadczenie (jego zakres).

12

CZęść dołączam się sie do dyskusji...mam podobną sytuację... podpisałam juz umowę a Wykonawca teraz mówi mi że zaoferuje mi inny procesor o lepszych parametrach niz podane w SIWz. W SIWz podałam listę minimalnych wymagań, które przyjął. Więc jakie mam podjąc kroki formale jeżeli przyjme ten procesor ko korzytsniejszych parametrach. Na jaki paragraf mam sie powołać...

13

144

14

Dzięki ... chciałam się upewnić pozdrawiam

15

Ja też dołączam się do dyskusji. Sprawa wyższości 144 nad 140 jest już wyjaśniona i zalecam daleko idącą ostrożność z stosowaniem tego art.

Natomiast czytając posty w żaden sposób nie dowiedziałam się, jak strony chcą dowieść, że ten inny dostarczony sprzęt jest lepszy niż wymagany w SIWZ i oferowany w ofercie wykonawcy. To bardzo trudne do oceny, szczególnie w dostawach komputerów. W praktyce wyobrażam sobie to tak, że ten wykonawca składa mi proozycję nowego, innego sprzętu z danymi technicznymi wraz z porównaniem tych danych ze swoją pierwotną ofertą oraz moimi wymogami w SIWZ.

Taka zmiana nie może budzic żadnych wątpliwości, że jest to zmiana korzystna.

Jednak wrzucę kamyczek wątpliwości do ogódka.

A, co zrobi zamawiający, jeżeli kontrola uzna, że jest to zmiana sposobu realizacji świadczenia, bo zamawiający zmienił  jego zakres, a nie dowiódł, że inni wykonawcy może zaoferowaliby jeszcze lepszy, konkurencyjny sprzęt w tej samej cenie!! ale już nie mieli szansy. Lub co gorsza - może ten niby lepszy sprzęt jest faktycznie tańszy na rynku niż oferowany w ofercie pierwotnej??

smile pełna wątpliwości dla waszej dowolności

nora

16

Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego tak często praktykowana jest  taka zamiana w oparciu tylko o info od wykonawcy ,że jest korzystny bo ma lepsze parametry. Trzymajac się literalnie zapisu "zmiany korzystne dla zamawiajacego'  warto by sie zawczasu postarać o uzasadnienie tych korzyści , może jak obniży tez cenę to bedzie jakaś korzyść wink

17

To, że coś może mieć lepsze parametry, nie oznacza w praktyce, że jest lepsze. Może to byc zwyczajna "chińszczyzna", która za 2 dni się zepsuje lub cuś w tym rodzaju... jeżeli informatycy (fachowcy) uznają, że faktycznie to cos jest lepsze, to mozna by sie pokusić na zamianę, ale...przychylam się do wypowiedzi norki

18

nora4 napisał/a:

Natomiast czytając posty w żaden sposób nie dowiedziałam się, jak strony chcą dowieść, że ten inny dostarczony sprzęt jest lepszy niż wymagany w SIWZ i oferowany w ofercie wykonawcy. To bardzo trudne do oceny, szczególnie w dostawach komputerów. W praktyce wyobrażam sobie to tak, że ten wykonawca składa mi proozycję nowego, innego sprzętu z danymi technicznymi wraz z porównaniem tych danych ze swoją pierwotną ofertą oraz moimi wymogami w SIWZ.

No po pierwsze to autor pytania o to nie pytał smile. Nie podał również na czym ta zmiana ma polegać, jakie elementy mają być lepsze. Mieliśmy się ustosunkować co do formalnej możliwości takiego manewru i to zostało zrobione smile. Co do wykazania korzyści to tu chyba żadnego sporu nie ma - konieczność jej wykazania jest oczywistą oczywistością wink

19

to prawda, niektóre pytania, problemy na forum są poruszane dość enigmatycznie i ogólnie. Nie zawsze wiadomo o co autorowi chodzi.

Ale, strzyżonego, pan Bóg strzyże tongue

wink nora