1

Temat: brak ceny w formularzu ofertowym

Witam.
Mam problem - Wykonawca w formularzu ofertowym nie wpisał ceny. zapomniał przepisać ją z kosztorysu. Czy mogę go wezwać do uzupełnienia czy raczej odrzucić ofertę?

Inny Wykonawca w  innym przetargu w formularzu cenowym nie podał stawki VAT, natomiast wpisał ją w formularzu ofertowym. żeby było ciekawiej - poprawki w formularzu cenowym zrobił przy pomocy korektora (wg SIWZ dopuszczalne) ale nie parafował ich (tego SIWZ nie dopuszcza). Nie wspomnę o tym, że oferta nie jest spięta i nie ma ponumerowanych stron. Co robić?

Ten sam przetarg - druga oferta - oczywiście nie spięta i nie ponumerowane strony - ma błąd rachunkowy i źle potwierdzony za zgodność dokument. Poprawić błąd i wezwać do uzupełnienia dokumentu czy sie wnerwić unieważnić przetarg, i powiedzieć że następnym razem mają czytać SIWZ?

Pomocy, bom bezradna smile
Pozdrawiam

2

Odp: brak ceny w formularzu ofertowym

wnerwić to się można, czasami jak się czyta co wyprawiają wykonawcy to nie chce się wierztć ale
to że nie spięte i nie ponumerowane to to niczym nie skutkuje, gorzej z brakiem wpisania ceny na formularzu - (a co odczytałaś na otwarciu?) może kwalifikowałoby się to do oczywistej omyłki? wtedy zapytaj czy uznają że ceną oferty jest cena XX z kosztorysu (rozumią że kosztorys ma cenę netto i brutto i wszystko jest jasne.
co do tego błędu to nie piszesz na czym on polega więc nie wiem co ci radzić
jeżeli dokument załączony na potwierdzenie warunków nie jest potwierdzony za zgodność a jest to kopia to wezwij do uzupełnienia

3

Na otwarciu odczytaliśmy cenę z kosztorysu, nikt nie protestował smile więc może ta omyłka przejdzie.

W tej innej ofercie błąd rachunkowy polega na tym, wykonawca pomylił się przy mnożeniu ilość razy cena jednostkowa. W związku z tym pokiełbasiła sie cała cena netto, vat i brutto. Stawkę vat 22% określił prawidłowo.

4

sprawdź pod kontem zastosowania art. 88.1.a)

5 (edytowany przez inwestycje 2015-07-28 12:31:33)

witajcie proszę o pomoc
w formularzu ofertowym wkradł sie błąd termin realizacji zadania przed otwarciem ofert poprawiłam jeden z wykonawców złożył ofertę na starym druku czy mogę to potraktować jako omyłkę i poprawić dzięki

6 (edytowany przez cbud 2015-07-28 13:07:02)

poprawić nie ale jeśli termin nie był kryterium to wezwałbym go do uzupełnienia na nowym
Co do braku ceny - jeśli jest kosztorysowe to można tak postąpić z kosztorysu, ale jeśli ryczałtowe to nie. Oferta nieważna w ryczałcie wchodzą inne czynniki

7

cbud napisał/a:

poprawić nie ale jeśli termin nie był kryterium to wezwałbym go do uzupełnienia na nowym

Że jak?!, do uzupełniania!, bez przesady.

8

termin nie był kryterium oceny w formularzu już był wpisany termin przez nas uzupełnienie ?? W SIWZ i w ogłoszeniu był termin poprawny tylko na formularzu błędny w formularzu mam zapis że nie wnoszę uwag do SIWZ i akceptuje ....

9

Jeżeli termin był na sztywno przez was wpisany i nie  mógł być zmieniany przez oferentów i wynika z inny ch fragmentów SIWZ to może nie doktoryzować sie na tym

10

Zrób jako inną omyłkę. Uzasadnij to zapisami SIWZ i oświadczeniem wykonawcy w ofercie. Wykonawca może nie wyrazić zgody.

11

dzięki tak zrobie