1 (edytowany przez edelka 2015-08-04 11:47:29)

Temat: inna omyłka?

To jeszcze jedno pytanie.

W przetargu na dostawy, Wykonawca w załączniku cenowym podał ceny jednostkowe produktów oraz wartości z dokładnością do 1 miejsca po przecinku...
Dopiero łączna wartość oferty jest z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

W SIWZ był taki zapis:
Cena oferty uwzględnia wszystkie zobowiązania, musi być podana w PLN cyfrowo (z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, przy czym stosuje się zasadę zaokrąglania, iż jeśli trzecia cyfra po przecinku wynosi 5 lub więcej - zaokrągla się w górę, a jeśli mniej niż 5 - zaokrągla się w dół) i słownie.

I potem jeszcze:
Cenę za wykonanie przedmiotu zamówienia należy przedstawić w odpowiednim Formularzu ofertowym.
Ceny jednostkowe produktów należy ująć w odpowiednim załączniku cenowym do formularza ofertowego.
Wykonawca w formularzu ofertowym podaje łączną cenę za realizację przedmiotu zamówienia w danej części postępowania, wynikającą z załącznik cenowego.

Czy da radę poprawić tę ofertę?
Tj. ceny z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, przyjmując że w cenie jednostkowej netto, druga cyfra po przecinku to "0"?
A potem poprawiając wartości produktów i cenę oferty, zgodnie z tym jak wyjdzie mi obliczenie?
Gdyby tak zrobić, wartość oferty zostanie obniżona o ok. 10 zł (przy wartości oferty na poziomie 34.000 zł).
Nie zmieni to jej pozycji w rankingu.

Czy to zbyt naciągane?

Dodam, że jeśli nie da się "uratować" tej oferty, to inne, które nie podlegają odrzuceniu przekraczają już nasze środki finansowe...

2

Odp: inna omyłka?

Dodam, że to przetarg w ramach projektu unijnego.

Proszę podpowiedzcie jak do tego podejść.

3

A może wezwać do wyjaśnień, czy wpisanie ceny z jednym miejscem po przecinku (ceny jednostkowej netto) oznacza, iż druga cyfra po przecinku wynosi "0"?
I jeśli to potwierdzą, to wtedy poprawić omyłkę?

Ale czy to nie będzie zbyt wielka ingerencja w treść oferty? Poprawione by być musiały wszystkie ceny jednostkowe i wartości każdej pozycji... cena oferty też się zmieni...

Coraz bardziej skłaniam się ku odrzuceniu oferty...

Przyjmijmy, że cena jednostkowa netto wpisana przez wykonawcę przy jednym produkcie to 19,5.
Czyli może to być równie dobrze: od 19,50 do 19,54 jak i od 19,46 do 19,49...

Zmierzam w dobrym kierunku (odrzucenie)?

4

Wiesz co? Weź odrzuć. Po co masz się później z kontrolerami szarpać? Wiadomo, że złoty ma 100 groszy, więc powinny być 2 m-ca po przecinku. Wyjaśnienia nie mogą prowadzić do zmiany treści oferty, a obojętnie co dopiszesz, to już będzie zmiana.

5

Dzięki.
Szkoda, że przetarg do powtórzenia.

A czy zawrzeć w SIWZ zapis, że jeśli Wykonawca wpisze cenę jednostkową z 1 miejscem po przecinku, to Zamawiający przyjmie, iż druga cyfra to 0?

6

A ja bym była ostrożna z tym odrzucaniem. A raczej poprawiłabym omyłki rachunkowe, przyjmując, że cena netto jest podana prawidłowo. Przecież zapis" z dokładnością do dwóch itd.." wpisujemy po to, zeby Wykonawca zaokrąglił cenę a nie podawał nam części tysięcznych.

A idąc Twoim tokiem rozumowania.. Gdyby zapisać "z dokładnością do pełnych złotych", a Wykonawcy z obliczeń wyjdzie 18,99 a poda cenę 19,00 to odrzucimy czy nie??

7

Kawaska,
ale jak cena netto jest podana prawidłowo?

Cena jednostkowa netto wpisana przez wykonawcę to np. 19,5. (jedno miejsce po przecinku, a ceny mają dwa miejsca po przecinku). wartość brutto tez jest z jednym miejscem po przecinku.

To mam przyjąć, że to jest 19,50?
A może 19,51? Bo jak zaokrąglimy do jednego miejsca po przecinku, to tez wyjdzie 19,5

8

Ale dlaczego zakładasz, że to jest zaokrąglona cena? Po prostu jest równa 19,5 czy 19,50 jak zwał tak zwał. Nie musi jej podawać z dokładnością, do dwóch miejsc, bo ma tylko jedno... Gdyby były 4 miejsca, musiałby podać z dokładnością do 2.

No nie wiem, może patrze za bardzo matematycznie... takie zboczenie wychodzi=)

9

To może poprosić o wyjaśnienie, czy w cenach jednostkowych netto druga cyfra to 0.
I jeśli odpowiedzą, że tak, to poprawić omyłki?

sama nie wiem co lepiej zrobić, żeby nie narazić sie w razie kontroli...

10

O wyjaśnienie zawsze możesz, jeżeli to Cię uspokoi. Jak najbardziej rozumiem rozterki, bo zdarzło mi się pisać "głupsze" wezwania do wyjaśnień smile

A kontrola??

Myślę, że za zbyt pochopne odrzucenie z takiego powodu też mogłabyś sie tłumaczyć, zależy na kogo trafisz.

11

Zaokrąglanie do 2 miejsc po przecinku nie dotyczy tylko i wyłącznie ceny ofertowej. Nie ma możliwości sprawdzenia czy wartość netto obliczona jest poprawnie, bo nie wiadomo co jest na drugim miejscu w cenach jednostkowych.

12 (edytowany przez edelka 2015-08-05 13:16:17)

To może poprawienie do dwóch miejsc po przecinku, przyjmując, iż cena jednostkowa netto ma na drugim miejscu po przecinku "0".
I wezwanie do wyrażenia zgody?

Na kalkulatorze (i w excelu jak nie ustawimy zaokrąglania do iluś miejsc po przecinku), w przypadku, gdy druga cyfra to "0", to kalkulator (excel) jej nie wyświetla.

Dla niektórych członków komisji było oczywiste, że ta druga cyfra to 0.

Jeśli miał inna cyfrę po przecinku, to może nie wyrazić zgody na taka poprawkę.

13

no bo to oczywiste, ze jak po przecinku są zera to czy napiszesz ich sto czy wcale wartość jest ta sama. to czysta matematyka jest

zaokrąglamy wtedy gdy wychodzi więcej

14

Problem polega na tym, że cen jednostkowych co do zasady nie wolno poprawiać, ale dopisanie zera nie spowoduje istotnej zmiany w treści oferty, więc próbować możesz. Znalazłam taki wyrok KIO 1084/13, może coś pomoże. Nie wyjaśniaj, a popraw i wyślij zawiadomienie. Trzymam kciuki za kontrolę.

15

Katiqq, wielkie dzięki.
Wczoraj tak właśnie zrobiłam, jak pisałaś.

16

smile