1

Temat: kryterium- gwarancja

Witam. dziś jutro ogłaszamy PN na RB. Nowe szefostwo chce żeby długość gwarancji była drugim kryterium. Do tego chcą  zastosować swoją punktacje-  gwarancja  24 miesiące -0 pkt. , gwarancja 36 miesięcy - 5 pkt, gwarancja 48 miesięcy - 10 pkt. Zastanwiam sie co zrobić jak ktoś w ofercie zaproponuje np. 38 miesięcy???  Nie ma przedziału od do, więc co w takiej sytuacji ??? Próbuje przekonać szefostwo żeby zastosowali przedziały czasowe gwarancji  od do , ale nieskutecznie. Co myślicie?

2

Odp: kryterium- gwarancja

To może wpisać na sztywno te 3 terminy i wykonawcy mają tylko zaznaczyć, który termin proponują.

Albo zostawić miejsce do wpisania, ale w SIWZ zapisać, że w przypadku gdy nic nie wpiszą albo wpiszą inny termin niż spośród tych trzech, to zamawiający uzna, że proponują najmniejszy?

3

mam taki zapis nie wiem czy dobry
"Okres gwarancji 6% przy czym oferent może udzielić gwarancji na okres 36, 48, 60 lub 72 miesięcy. Za podanie 36 miesięcznego okresu gwarancji oferent otrzyma 0 punktów. Za podanie 48 miesięcznego okresu gwarancji oferent otrzyma 2 punkty, a za 60 miesięczny okres gwarancji zostaną przyznane 4 punkty, za podanie 72 miesięcznego okresu gwarancji zostanie przyznane 6 punktów. Podanie innego okresu gwarancji spowoduje zaokrąglenie w dól do pełnych odpowiednio 36, 48, 60 i 72 miesięcy"

oraz drugi zapis

"Uchybienie wymogom sporządzenia oferty polegające na braku wskazania okresu gwarancji w formularzu ofertowym ? uznane będzie przez Zamawiającego jako zaoferowanie przez wykonawcę najkrótszego możliwego terminu okresu gwarancji tj. 36 miesięcy."

4

jo napisał/a:

mam taki zapis nie wiem czy dobry
"Podanie innego okresu gwarancji spowoduje zaokrąglenie w dól do pełnych odpowiednio 36, 48, 60 i 72 miesięcy"

np. celem przyznania punktacji, lecz do umowy zostanie wpisany ten który podał smile

5

Dziękuje za zainteresowanie. Szefostwo nie zmienia zdania, nie wprowadziło zadnych dodatkowych zapisów, to ich problem będzie jak ktoś zaproponuje inny okres gwarancji. Pozdrawiam.

6

tak do umowy zaproponowany w formularzu ofertowym

7

Najlepiej wpisać że w przypadku zaoferowania gwarancji powyżej maksimum czyli np. 60, do oceny zostanie przyjęte 60 i tyle, jak również do umowy.