1

Temat: oferta przesłana faxem

Witam, wiem, że pytanie będzie z cyklu dziwne, ale...
w przetargu poniżej progów wezwałam do złożenia ofert dodatkowych. Jeden z wykonawców przesłał mi ofertę najpierw faxem, a potem listem.... zastanawiam się czy przetarg powinnam w tym wypadku unieważnić, czy tylko odrzucić ofertę. Pierwszą ofertę jako złożoną niezgodnie z zapisami ustawy mogłabym odrzucić, ale co z tą "zakopertowaną" i tym że można się było z nią zapoznać przed terminem wyznaczonym na otwarcie:(

2

Odp: oferta przesłana faxem

Jeżeli postępowanie poniżej progów, to zapisów ustawy nie stosuje się. Te postępowania przeprowadza się zgodnie z regulaminem wewnętrznym, a jeśli go nie ma na podstawie kodeksu cywilnego.

3

chyba że mowa o progach unijnych

4

Chyba że...

5

poniżej unijnych niestety.....więc się łapię na ustawę:(

6

pytanie czy ta druga oferta - przesłana prawidłowo - mieściła się w terminie? jeśli tak starałbym się ratować postępowanie wink

7

W terminie przewidzianym do złożenia ofert dodatkowych miałaś tylko fax, czy już była ta papierowa? W dogrywce nie ma mowy o sesji otwarcia ofert, więc jeśli w TSO miałaś także pisemną, to chyba uznałabym to. Co prawnik na to?

8 (edytowany przez osa_s 2015-08-06 10:10:54)

oferta "papierowa" wpłynęła przed terminem wyznaczonym na złożenie ofert, z tym że została od razu otworzona, bo koperta nie była właściwie opisana.
Prawnik jest za tym żeby w tym wypadku unieważnić postępowanie.

9

Unieważnić całe postępowanie z powodu jednej oferty? Samo unieważnienie musi mieć solidne podstawy, bo za niezgodne z prawem unieważnienie grozi odpowiedzialność - ar. 17.3 uondfp.
Tak, jak wspomniałam w dogrywce nie ma sesji otwarcia ofert, więc mogłaś otworzyć kopertę wcześniej. IMO do uznania.

10

Znalazłam taki artykuł z Kancelarii J. Pieroga http://www.pierog.pl/media/tms/catalog2/pages/page150/521c6d079be04oferta_dodatkowa.pdf
Jednak należy zastosować 86.2.
Masz po kłopocie. Unieważnienie.

11

Ufff....
dziękuję za pomoc:)

12

http://prawo.rp.pl/artykul/850451.html

13

O ile do ewentualnego wybronienia jest przypadkowe otwarcie niewłaściwie opisanej koperty, tak tu zniweczono wszystko przesłaniem oferty faksem.
Człowiek całe życie czegoś się uczy. Nie miałam jeszcze dogrywki w ciągu 8 lat pracy.

14 (edytowany przez osa_s 2015-08-06 21:54:03)

ten przypadek to też mój pierwszy raz...do tej pory zawsze jakoś potrafiłam się wybronić, a tu zgłupiałam. Najpierw zastanawiałam się czy nie podejść do tego jako do złożenia dwóch ofert przez jednego wykonawcę, ale fax to nie dokument, więc pomysł upadł.  Najlepsze w tym wszystkim jest to, że w piśmie przesłanym wykonawcom zaznaczałam ,że oferta ma być w formie pisemnej i w jaki sposób powinna zostać opisana koperta.(zrobiłam to nauczona doświadczeniem, po tym jak kiedyś ofertę wykonawca przesłał mi na e-mail mimo, że nie dopuszczałam takiego sposobu kontaktu; żeby było śmieszniej ofertę program potraktował jako spam).

15

efigy007...w sposób opisany w artykule mogłabym się bronić, jeśli na formularzu ofertowym nie miałabym pieczątki z datą i numerem z sekretariatu.

16

a może że osoba w sekretariacie nie jest członkiem komisji przetargowej nie uczestniczy w jej pracach ni ma kontaktu z oferentami a nikt inny oferty nie oglądał to samo dotyczy faksu naciągane trochę i nie wiem czy do wybronienia

17

jo napisał/a:

a może że osoba w sekretariacie nie jest członkiem komisji przetargowej nie uczestniczy w jej pracach ni ma kontaktu z oferentami a nikt inny oferty nie oglądał to samo dotyczy faksu naciągane trochę i nie wiem czy do wybronienia

Ale co naciągane. Potraktuj to jak otwarcie ofert w postępowaniu. Zaakceptowałbyś ofertę przesłaną faksem? Nawet jeśli nie, to ten, kto otworzył jej wersję nadesłaną pocztą mógł narobić krzyku, że ma ofertę na 200 tys. a co przepraszam z równym traktowaniem wykonawców i uczciwą konkurencją, skoro wszystkie inne oferty otworzysz dopiero o czasie wskazanym w siwz? Zapoznanie się z treścią oferty przed terminem stanowi naruszenie art. 86.1. Jeśli dane w kopercie pokrywają się z treścią faksu, to nie może tu być żadnych wątpliwości.

18

generalnie z podesłanego artykułu podejście również jest do unieważnienia i w tym przypadku tak ja Katiqq byłbym za tym!

19

jo napisał/a:

nie jest, ale nie mam żadnej pewności, że informacji o cenach nie podała gdzieś dalej. Poza tym w dalszym ciągu zostaje oferta (tożsama z tą przesłaną począ) przesłana faxem...
Więc jedyne co mogę zrobić to unieważnić postępowanie i czekać na reakcje wykonawców

20

na to wychodzi, że będzie to dla Was najbezpieczniejsze zachowanie smile

21

źle oferent opisał kopertę niezgodnie z SIWZ, został otwarta przed TSO również unieważnienie postepowania 93. 1.7??

22

osa_s napisał/a:

Więc jedyne co mogę zrobić to unieważnić postępowanie i czekać na reakcje wykonawców

Jak to? unieważnienie? A co z ofertą drugiego wykonawcy?