1

Temat: Mam wezwać do wyjaśnień, czy od razu odrzucić ofertę?

W przetargu na druk wymagany był papier na strony środka o nazwie "A", gramaturze 130g lub równoważny - o nie gorszych właściwościach.
Wykonawca w ofercie miał podać nazwę papieru i jego gramaturę, i podał - papier "A", ale o gramaturze 200g, a nie 130g jak było wymagane. 200g wymagane było na okładkę, i tu wykonawca wpisał dobrze, tj. papier na okładkę "A", gramatura 200g.

Należy wezwać do wyjaśnień, czy odrzucić ?

Wiadomo. Odpowie, że się pomylił, ale czy to nie zmienia ofert. Zaznaczam, że oferta jest 6 w kolejności. Pierwsze 5 są prawidłowe.

z góry dziękuję za pomoc

2

Odp: Mam wezwać do wyjaśnień, czy od razu odrzucić ofertę?

Skoro zaoferował przedmiot zamówienia niezgodny z SIWZ to jego oferta podlega odrzuceniu.

3

a może zastosować art. 87 ust .2 pkt 3 - inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia. Jeżeli się nie zgodzi to wtedy odrzucić.

Bo moim zdaniem wykonawca się pomylił - zmiana na grubszy papier 200g, powoduje, że okładka i środki stron będą tej samej grubości, co jest nieracjonalne. Ponadto zaoferowana cena nie odbiega o cen, które zaproponowali inni. W przypadku środka 200g cena powinna być wyższa.

4

tomele22 napisał/a:

Wykonawca w ofercie miał podać nazwę papieru i jego gramaturę, i podał - papier "A", ale o gramaturze 200g, a nie 130g jak było wymagane.

No ja nie wiem czy to 200g papier jest gorszy? Jeśli byłoby, że koniecznie 130g i nie więcej to może i niezgodne ale z tego co czytam, to 200g wcale nie oznacza gorszy. Jeśli nie opisaliście w jakich parametrach papier ma się mieścić to może być problem.

5

Podstawowy papier to Arctic 200g - okładka i Arctic 130g - środki
lub
równoważy na okładkę i środki

Wykonawca wskazał papier taki jaki chcieliśmy (nie wskazywał równoważnego, bo w tym przypadku można by uznać za problem), czyli chcieliśmy na okładkę Arctic 200g lub równoważny, na strony w środku Arctic 130g lub równoważny. Wykonawca wskazał, że w wydawnictwo X wydrukuje na papierze: okładka Arctic 200g (tak jak chcieliśmy), a środki na papierze Arctic też 200g (chcieliśmy 130g), a to nie jest papier równoważny.

6

No i co to jest równoważny? Nie jest to identyczny, ale czy nie może być lepszy? Jak opisaliście co uznacie za równoważny? Udowodnić równoważność zgodnie z 30.5 musi wykonawca.

7

nie rozumiemy się. Tu nie chodzi o identyczny, czy lepszy

równoważność - była opisana między innymi jako +/-10% grubości papieru dla okładki 200g i stron środka 130g. Podstawa to papier Arctic 200g. okładka i środki Arctic 130g.

Wykonawca zaznaczając papier Arctic (papier podstawowy opisany w zamówieniu) zaznaczył gramaturę 200g dla środka (200g jest na okładkę) - a wybierając papier podstawowy powinien wpisać 130g. Nie zaproponował papieru równoważnego. Po prostu pomylił się i z automatu wpisał gramaturę na okładkę.

8 (edytowany przez Katiqq 2015-08-06 11:28:08)

Pytanie czy środek wycenił uwzględniając papier 130 czy 200, bo z pewnością ma to wpływ na cenę. Nawet jeśli wyjaśnisz, a on odpowie, że to pomyłka i prawidłowy jest 130, to trzeba się zastanowić, czy możesz to samodzielnie zmienić, bo wyjaśnienia, które zmienią treść oferty wykraczają poza możliwość poprawienia w ramach omyłki.
Odrzuć i tyle. 5 oferta, to i odwoływać się nie będzie.

9

cena jest za 130g jestem na 1000% pewien

porównanie z innymi ofertami

10

A co z grubościami? Ten 200g do środka jest grubszy niż 130g? Chyba poszłabym w równoważność, zakładając, że 200g grubością przekracza te +/-10%, to spokojnie możesz odrzucić, bo nie udowodni równoważności.

11

tomele22 napisał/a:

Popraw jako oczywistą omyłkę pisarską.

12

Ja bym odrzucił. oferta niezgodna z SIWZ.

13

sun napisał/a:
tomele22 napisał/a:

Popraw jako oczywistą omyłkę pisarską.

A na jakiej podstawie jako oczywistą? Skąd ma wiedzieć jaki papier został zaoferowany do środka???