1

Temat: Wyrok a zatarcie w KRK

W PN nie żądałem KRK a jeden z wykonawców w postępowaniu dostał prawomocny Wyrok (dwa lata wstecz, grzywna). Czy waszym zdaniem można skorzystać z 24.1.4? Pytam bardziej pod kątem tego, że Wyrok mógł ulec zatarciu, a ja nie żądałem KRK więc nie wiem czy tam widnieje. Jednocześnie wiem o prawomocnym Wyroku którego "skuteczność co do odrzucenia z 24.1.4." została ograniczona?? poprzez 6 miesięczny okres ważności dokumentu KRK w stosunku do dnia złożenia oferty.

2

Odp: Wyrok a zatarcie w KRK

Złożył oświadczenie z art. 24? Jak złożył, to nie masz kłopotu, bo oświadczył czy podlega wykluczeniu, czy nie. Skoro nie żądałeś KRK, to na jakiej podstawie chcesz wykluczyć? Można pobawić się w oświadczenie nieprawdy jeśli jest oświadczenie z art.24, ale musiałbyś być pewien.

3

Jeżeli jesteś w stanie udowodnić że był karany to wykluczyć w/z z podaniem nieprawdziwych informacji

4 (edytowany przez covec 2015-08-07 08:49:36)

Wyrok mam w dłoni smile, tylko nie wiem czy nie uległ zatarciu...(wydany w 2013r.) Zgodnie z ustawą o KRK za grzywnę z urzędu po roku od uregulowania jest zacierany (tak jakby jego nie było). 
Kolejna rzecz, KRK ma mieć maksymalnie 6 m-cy przed terminem złożenia ofert, a więc może już w KRK nie być wzmianki, ustawa nie precyzuje w jakim terminie ma być ten prawomocny wyrok wydany, więc zakładam, że chodzi o 6 miesięcy wstecz (maksymalnie). To jest mój problem. Jedyne wyjście to poprosić o KRK przed dopisaniem umowy (jeśli dojdzie do tego).

5

A na jakiej podstawie chcesz prosić o KRK jeśli nie było o tym mowy w SIWZ? Powinieneś to przewidzieć na etapie ogłaszania postępowania. Bazuj na oświadczeniu wykonawcy i daj sobie spokój. Skoro oświadczył, że nie podlega wykluczeniu, to tak jest.

6

No ale jeżeli faktycznie ma do czynienia z wykonawcą podlegającym wykluczeniu to co ma zrobić?
Może zadzwonić na 997 i poczekać aż sprawa się wyjaśni smile

7

No i to jest myśl Jarosław!!! Udanego weekendu!