1

Temat: wadium w konsorcjum

Prosił bym o opinię natemat nastepującego zapisu SIWZ dotyczącego wadium

"wadium wnoszone w formie gwarancji i poręczeń musispełniać następujące wymogi:

w przypadku, gdy wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia - obejmować zobowiązanie gwaranta (poręczyciela) z tytułu związanych z postępowaniem o udzielenie zamówienia działań lub zaniechań opisanych w art. 46 ust. 5 ustawykażdego z tych wykonawców"

przetarg ograniczony, powyżej progów, startuje w konsorcjum stąd mój problem jak traktować ten zapis, mam wrażenie że nie jest on zgodny z prawem, poza tym nie wyobrażam sobie sytuacji w której bank poręcza za nieznany sobie podmiot!

pozdrawiam

2

Odp: wadium w konsorcjum

mairon napisał/a:

mam wrażenie że nie jest on zgodny z prawem

I słusznie: 0-260/07, 229/07, 0-2870/06, 0-2381/06, 0-2315/06

Chyba wystarczy wink

3

A czy w takim razie zmiana / wykreślenie takiego zapisu to modyfikacja warunków udziału w postepowaniu niedozwolona na podstawie art. 38 ust.5? Wydaje mi się że chyba jednak nie i możliwa jest korekta?

4

mairon napisał/a:

wykreślenie takiego zapisu to modyfikacja warunków udziału w postepowaniu niedozwolona na podstawie art. 38 ust.5?

Nie

5

jest to dopuszczalna i konieczna modyfikacja SIWZ. Jeżeli upłynął termin na wniesienie protestu, wykorzystaj tryb zapytań, konstruując w taki sposób by wskazać zamawiającemu gafę i podeprzyj to Marko`wymi wyrokami. tongue

nora

6

Ciekawe te wyroki...:rolleyes:
Wynika z nich, że konsorcjum może uchylić się od podpisania umowy bez utraty wadium.