Temat: zamówienie z wolnej ręki
W zamówieniu z wolnej ręki, nie występuje formularz oferty, wszystkie rzeczy np. dot. podwykonawstwa, wynagrodzenia ustala się w trakcie negocjacji?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W zamówieniu z wolnej ręki, nie występuje formularz oferty, wszystkie rzeczy np. dot. podwykonawstwa, wynagrodzenia ustala się w trakcie negocjacji?
W zaproszeniu do negocjacji ustalasz, co będzie przedmiotem negocjacji, a potem opisujesz to w protokole.
Zaproszenie do negocjacji mogę wysłać drogą elektroniczną?
Jedna z podstawowych zasad Pzp to zasada pisemności. Możesz mailem, ale i w ślad za tym pocztą.
Jeszcze mam jedno pytanie, czy w umowie mogę zastosować zabezpieczenie należytego wykonania umowy?
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=1330
Dzisiaj wysyłam zaproszenie pocztą elektroniczną, a jutro pocztą. Kiedy mogę umieścić ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy.
http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10230
Za datę wszczęcia postępowania w pozostałych trybach - w negocjacjach bez ogłoszenia, zapytaniu o cenę, wolnej ręce - w których wykonawcy bezpośrednio zapraszani są do składania ofert (negocjacji), jest dzień skierowania przez zamawiającego zaproszenia do składania ofert (negocjacji).
Czy w umowie na zamówienie uzupełniające można powoływać się na na ofertę złożoną przez Wykonawcę w zadaniu podstawowym?
Co do zasady nie powinno się, ponieważ to jest nowe zamówienia i wykonawca nie ma obowiązku wykonania go za ceny jakie oferował w podstawowym.
Jedna z podstawowych zasad Pzp to zasada pisemności. Możesz mailem, ale i w ślad za tym pocztą.
Katiqq - nie komplikuj
ab123 - możesz tylko elektronicznie - wybór należy do Ciebie.
Dzisiaj wysyłam zaproszenie pocztą elektroniczną, a jutro pocztą. Kiedy mogę umieścić ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy.
Dzisiaj.
Czy w umowie na zamówienie uzupełniające można powoływać się na na ofertę złożoną przez Wykonawcę w zadaniu podstawowym?
Możesz - jestem za, a nawet przeciw. Ponieważ ja nawet powołałbym się na ceny niższe niż w ofercie z zamówienia podstawowego.
Katiqq napisał/a:Jedna z podstawowych zasad Pzp to zasada pisemności. Możesz mailem, ale i w ślad za tym pocztą.
Katiqq - nie komplikuj
ab123 - możesz tylko elektronicznie - wybór należy do Ciebie.
Miałam kiedyś identyczną sytuację, wysłałam zaproszenie mailem i wystraszyłam się, że co odpowiem kontrolerom na zarzut naruszenia zasady pisemności? W ustawie nie ma wprost wyłączenia przy WR, a w takiej sytuacji kontrolujący jeżeli będzie chciał się czepić, to się czepi niestety.
Zgodzę się, że gdyby potraktować zaproszenie jako informację, o której mowa w art. 27, to może być tylko mail, ale z tzw ostrożności wybrałam także wersję pisemną
Jak Miras - nie komplikuj Katiqq
No właśnie Bipi nie wydaje mi się żebym komplikowała. Wręcz upraszczam sobie życie przed kontrolerami, których poziom wiedzy jest ... różny.
Jeszcze jedno pytanie, w przypadku zamówień z wolnej ręki nie ma obowiązku publikacji ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy na swojej stronie bip?
Jeszcze jedno pytanie, w przypadku zamówień z wolnej ręki nie ma obowiązku publikacji ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy na swojej stronie bip?
Nie ma obowiązku.
W protokole z postępowania w pkt 7 jest rubryka, że Zawiadomienie o wszczęciu postępowania w trybie zamówienia z wolnej ręki zostało przesłane do Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych w dniu...
Czy oprócz ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy wysyłam takie zawiadomienie?
z góry dziękuję za pomoc
już wiem, art. 68 ust. 2 pzp
67 ust. 2...
Ach! Jeszcze jedno pytanie załącznikiem do umowy jest protokół z negocjacji ... czy to ma być ten protokół z rozporządzenia?
Najlepiej z negocjacji.
Ach! Jeszcze jedno pytanie załącznikiem do umowy jest protokół z negocjacji ... czy to ma być ten protokół z rozporządzenia?
Załącznikiem do umowy nie musi być żaden protokół, ani ten z rozporządzenia, ani tym bardziej z negocjacji. Tak na marginesie protokołu z negocjacji nie musi być (wystarczy ten z rozporządzenia) - chyba, że ktoś lubi sobie komplikować życie...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc