1 (edytowany przez sinek 2015-08-11 12:39:18)

Temat: Przekształcenie spółki a zaświadczenia US i ZUS

W postępowaniu wystartowała Pp. z o.o. Sp. komandytowa, która przed miesiącem przekształciła się ze Sp. j.
W ofercie złożyła zaświadczenia z US oraz z ZUS?u jeszcze wydane jeszcze na Sp.j.
Zastanawiam się co z w tym przypadku zrobić, uznać czy wzywać o uzupełnienie.
Z góry dziękuję

2

Odp: Przekształcenie spółki a zaświadczenia US i ZUS

Jeżeli jesteś w stanie zidentyfikować po NIP i Regon, to zostaw. Mają prawo się przekształcać.

3

możesz też wezwać do złożenia wyjaśnień .

4

Do jakich wyjaśnień - jeśli żądałaś ZUS i US to mają złożyć Sp. z o. o. Sp. K. a nie Sp. J. - wzywasz do uzupełnienia. To samo z KRK.

5

To zdania widzę podzielone smile

Zastanawiam się co w takim wypadku z referencjami / poświadczeniami? Wykonawca podobnie jak w przypadku zaświadczeń, poświadczenia ma wystawione na Sp. J.

6

referencje bym przyjął jeżeli z dokumentów będzie wynikać że firma jedna przerodziła się w drugą

7

Pytanie: czy przekształcenie Sp. J. w Sp. K. można podciągnąć pod sukcesję uniwersalną czy też nie? Mam spore wątpliwości, gdyż pojawiła się jeszcze jedna spółka Sp. z o. o. Jeśli jest to czyste pełne przekształcenie Sp. J. w Sp. K., to nowopowstała spółka może w pełni korzystać z zasobów Sp. J. Ale jeżeli w przekształcaniu wplątano odrębny podmiot (Sp. z o. o.), to ja bardzo bym się nad tym zastanowił...

8

Stosownie do art. 553 § 1 k.s.h. spółce przekształconej przysługują wszystkie prawa i obowiązki spółki przekształcanej, zatem spółka ta nie wstępuje, ale jest cały czas podmiotem tych praw i obowiązków ex lege. W przypadku kontynuacji nie ma poprzednika i następcy prawnego, ale istnieje ta sama spółka w zmienionej formie (Postanowienie Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 12 września 2013 r., sygn. akt I ACz 1170/13, LEX nr 1363347). W przypadku przekształcenia zarówno przed jak i po przekształceniu mamy do czynienia z tym samym podmiotem (przedsiębiorcą), który jedynie zmienia "szatę prawną" (Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 24 listopada 2010 r., sygn. akt I SA/Gl 704/10, LEX nr 748312).

9

Ale czy zauważyłaś Katiqq, że pojawia się tutaj Sp. z o. o. - stąd moje wątpliwości - co do zasady wszystko OK, ale...

10

... ale pewnie mają swojego prawnika więc niech się wykaże smile

11

big_smile Ja jakbym słuchał się moich radców, to bym już siedział razem z całym zarządem wink

12

ale radcy by nie siedzieli wink

13

Hihi Bipi nie martw się, cebulę bym Ci wysłała co jakiś czas smile