1

Temat: zamówienia do 30 000 euro

Mamy regulamin udzielania zamówień publicznych do 30 tys. euro. Prowadzę sobie również rejestr tych zamówień. Moje pytanie: czy powinnam go rejestrować jeżeli tak to pod  jakim symbolem klasyfikacyjnym z jednolitego rzeczowego wykazu akt?

2 (edytowany przez KasiaF. 2015-08-19 10:20:20)

Odp: zamówienia do 30 000 euro

regulamin czy rejestr?
jeśli rejestr to - 270 wyjaśnienia, interpretacje, opinie, akty prawne dotyczące zakresu zamowień publicznych. A regulamin jest aktem ...

3

Mamy regulamin udzielenia zam. do 30 tys. euro, który nakazuje nam prowadzenie rejestru zam. do 30 tys. euro.
Właśnie nie bardzo wiem pod jaki symbol mam wpiąć rejestr zamówień?

4

możesz dopiąć do 270....

5

choć 271 też możesz tym bardziej że to dokumentacja ZP. RWA dla rejestru nie ma..

6

A mi bardziej pasuje: 272

7

272 to są umowy.....mimo wszystko bardziej stałabym za 271

8

271

9

KasiaF. napisał/a:

272 to są umowy.....mimo wszystko bardziej stałabym za 271

Umowy to 273, stawiam na 272.

10

272 to umowy, ja mam u siebie 271 - przecież to też są zamówienia publiczne.

11

Dokładanie jak bipi, też tak mam.

12

Aczkolwiek sam rejestr może być pod innym JRWA z kategorią A wink

13

bipi np. jakim? Pod 271 już nie bardzo mogę zarejestrować gdyż musiałabym pod nr 271. 1.2015 a już mam kilka postępowań. Czy mogę zrobić 271.1a.2015?

14

Możesz rozwinąć 271 na 2711 rejestr zamówień do 30 tys. ? i 2712 rejestr zamówień powyżej 30 tys. ? i masz wtedy kategorię B5.

15

Tak piszą mądre głowy w LEX:

"Czy umowy zawarte bez przeprowadzenia postępowania przetargowego na podstawie p.z.p. mogą mieć symbol 272?
Zgodnie z jednolitym rzeczowym wykazem symbol 272, to umowy zawarte w wyniku postępowania w trybie p.z.p.
Zatem czy symbol 272, mogą mieć tylko umowy po przeprowadzonych postępowaniach czy też wszystkie o wartości do 30.000 euro włącznie?

Odpowiedź
odpowiedzi udzielono: 16 stycznia 2015 r.
stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

Zgodnie z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych dalej rozporządzenie, w przypadku organów gminy oraz urzędów obsługujących takie organy symbol 272 jest zarezerwowany dla umów zawieranych w trybie zamówień publicznych. Umowami zawieranymi w trybie zamówień publicznych są tylko umowy będące efektem przeprowadzenia postępowania w jednym z trybów wskazanych w art. 10 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych dalej p.z.p. W tej sytuacji symbol o jakim mowa w zapytaniu, nie powinien być co do zasady nadawany umowom zawieranym poza p.z.p., czyli np. zleceniom do 30.000 euro.

Uzasadnienie

Załącznik nr 2 do rozporządzenia zawiera jednolity rzeczowy wykaz akt organów gminy i związków międzygminnych oraz urzędów obsługujących te organy i związki. Pod numerem 272 widnieje wpis o treści "Umowy zawarte w wyniku postępowania w trybie zamówień publicznych". Literalna interpretacja wpisu uwzględniająca powszechne rozumienie terminu "tryb zamówienia publicznego" prowadzi do wniosku, zgodnie z którym nr 272 jest zarezerwowany dla umów zawieranych w wyniku postępowania prowadzonego w jednym z trybów o jakim stanowi art. 10 p.z.p.
W tej grupie nie mieszczą się umowy zawierane bez zastosowania p.z.p. z uwagi na ich objęcie jednym z wyłączeń, o jakich stanowi art. 4 p.z.p. Z drugiej strony należy zadać sobie pytanie, czy przypisanie np. umów o wartości do 30.000 euro do klasy 272 jest jednak możliwe i czy będzie naruszeniem przepisów? Zgodnie z § 4 ust. 11 rozporządzenia na stosowany opis klasy może składać się w razie potrzeby, uszczegółowienie hasła klasyfikacyjnego przez wyjaśnienia i szczegółowy komentarz na temat rodzaju dokumentacji, czy też sposobu jej prowadzenia. Skoro rozporządzenie dopuszcza uszczegółowienie opisu danej klasy, to w ocenie autora dopuszczalne jest wprowadzenie do opisu symbolu 272 dodatkowej informacji wskazującej na objęcie ww symbolem także umów zawieranych z wyłączeniem zastosowania p.z.p. Wprowadzenie takiej modyfikacji w stosowanym w jednostce jednolitym rzeczowym wykazie akt będzie uprawniał do nadawania symbolu 272 umowom do 30.000 euro.

Bartłomiej Kardas

516969"

16

no to już zgłupiałam :-(
To pod jakim nr proponujecie ująć rejestr zam. do 30 000 euro? Może pod jakimś innym niż 27...?
U nas wygląda to tak, że każdy przeprowadza sobie sam na stanowisku zam. do 30 000 euro i nadaje swój nr  a u mnie jest główny rejestr. Moja poprzedniczka, która wprowadziła ten rejestr niestety go nie rejestrowała pod żadnym nr i ja tak zostawiłam ale mam wątpliwości do tego.

17 (edytowany przez RobertR 2015-08-20 10:48:28)

To też zamówienia, u nas wszystkie umowy są 272, niezależnie czy do, czy powyżej progu ... "bagatelności" smile

18

ale chodzi mi gównie o rejestr zam. Umowy każdy rejestruje w swojej komórce. Ja mam tylko protokół z przeprowadzonego postępowania i to wszystko.