1

Temat: Kontola ex post

Podczas kontroli zarzucono zamawiającemu, że:
W ogłoszeniu o zamówieniu zaznaczono w sekcji III.4.1 tiret czwarty-  żądano opłaconej polisy podobnie w siwz natomiast w sekcji III.3.5 ogłoszenia o zamówieniu nie wyznaczono szczegółowego warunku w tym zakresie, a ocena spełniania warunku została dokonana na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.

Czy da się z tego jakoś wybronić ewentualnie czy może być za to korekta???

2

Odp: Kontola ex post

Może być - naruszenie art. 25.1 Pzp.

3

Da się to jakoś wyjaśnić Bipi???

4

Ciężko - temat był poruszany na którymś z forum (chyba na Janosikowym) i był tam przytoczony jeden wyrok na którym można byłoby się oprzeć ale wg mnie ciężko będzie - musisz poszukać.

5

Fart napisał/a:

a ocena spełniania warunku została dokonana na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.

Sytuacja byłaby lepsza, gdyby ocena było dokonana na podstawie opłaconej polisy - nawet za symboliczną złotówkę... a tak to ciężko będzie ale zawsze należy się bronić.

6

Ja nie widzę na to paragrafu w taryfikatorze. Raczej błąd formalny bez skutków finansowych. Oczywiście dużo zależy od kontrolujących...

7

Zapewne wskażą jako błąd ale naruszenia nie będzie. Próbuj się tłumaczyć omyłka, tym, że wszyscy jednakowo byli potraktowani, nikt z tego powodu nie został odrzucony itp.

8

Oczywiście, że korekta - 5% - poz. bodajże 20 taryfikatora.

9

Miałem 4 lata temu podobny przypadek, doczepili się ale nie było z tego powodu żadnych konsekwencji, tyle tylko że sporo się nagadali a ja dobrze ściemniałem wink