1

Temat: warunki udziału w postępowaniu i wykluczenia w trybie z wolnej ręki

Czy w zaproszeniu do negocjacji w trybie z wolnej ręki należy podać warunki udziału w postępowaniu i warunki wykluczenia? Zamówienie jest udzielane na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 1 lit a i b.
Na podstawie art. 67 ust. 2 Pzp chcę odstąpić od zbierania oświadczeń. Czy formułowanie warunków ma rację bytu?

2

Odp: warunki udziału w postępowaniu i wykluczenia w trybie z wolnej ręki

Wszystko zależy od was, skoro uważacie że nie ma potrzeby warunków nie stawiacie a wystarczy poprzestać na oświadczeniu z 22.

3

Ale z oświadczenia też chcę zrezygnować (mogę na podstawie art. 67 ust. 2). Czy w zaproszeniu musi być jakaś wzmianka o warunkach udziału w postępowaniu?

4

Na jakiej podstawie???

Art. 67.
2. Jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej ogłoszeń o zamówieniach na dostawy lub usługi, zamawiający w terminie 3 dni od wszczęcia postępowania zawiadamia Prezesa Urzędu o jego wszczęciu, podając uzasadnienie faktyczne i prawne zastosowania trybu udzielenia zamówienia.

5

Nie ma w ustawie takiej podstawy w oparciu o którą możesz nie wymagać tego oświadczenia.

6

Oczywiście, oświadczenie jest obligatoryjne.

7

No tak, podałam złą podstawę.
Art. 67 ust. 6 pozwala na odstąpienie od stosowania art. 68 ust. 2, w którym jest mowa o złożeniu oświadczenia lub dokumentów na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu (zależy od wartości przedmiotu zamówienia).

8

Jeżeli to są takie zamówienia (artystyczne albo działalność twórcza) to możecie odstąpić.

9

To może napisz nam co jest przedmiotem zamówienia?